Connect with us

Iz Svijeta

Počeo 183. Oktoberfest

Published

on

Uz stroge mjere sigurnosti u Muenchenu je u subotu točno u podne zabijanjem slavine u prvu pivsku bačvu svečano otvoren 183. Oktoberfest, prema navodima organizatora najveće narodno slavlje na svijetu koje i ove godine očekuje oko 6,5 milijuna posjetitelja.

“Ozapft is” (u slobodnom prijevodu s bavarskog narječja: ‘Bačva je načeta’) kazao je gradonačelnik Muenchena Dieter Reiter nakon zabijanja slavine u drvenu pivsku bačvu. Prema tradiciji, prvu jednolitarsku kriglu ispio je bavarski premijer Horst Seehofer.

Kako prenose mediji, shodno tradiciji, gradonačelnik Muenchena zaželio je svima “mirno slavlje” što s s obzirom na atmosferu u kojoj se ove godine održava Oktoberfest ima pojačano značenje. Zbog terorističkih napada u srpnju ove godine kada su u Bavarskoj dvojica izbjeglica s kontaktima s tzv. Islamskom državom počinili terorističke napade, na ovogodišnjem Oktoberfestu su pojačane mjere opreza.

Pregledi na ulazu su detaljniji nego proteklih godina a zabranjeno je i unošenje ranaca. Po prvi put je područje na kojem se održava Oktoberfest, Theresijine poljane u središtu Muenchena, u potpunosti ograđeno visokom ogradom.

U subotu ujutro su se već satima uoči otvaranja ulaza na prostor gdje se održava Oktoberfest, stvorili dugi redovi. Posjetitelji bez rezervacije u nekom od šatora vodećih minhenskih pivnica su prisiljeni na dugotrajna čekanja kako bi bili pušteni u šatore.

Tijekom dvotjednog narodnog slavlja na Oktoberfestu se popije preko sedam milijuna litara piva te pojede 116 volova na ražnju, 120.000 pari kobasica, 85 teladi na ražnju, 510.000 pečenih pilića, 60.000 svinjskih koljenica. Tradicionalni litreni vrč piva (Mass) ove godine stoji između 10,40 i 10,70 eura.

Oktoberfest svoje korijene ima u slavlju koje je 1810. priredio bavarski prijestolonasljednik Ludwig u čast vjenčanja za Theresu von Sachsen-Hildburghausen.

Otada se i livade, koje su se u 19. stoljeću nalazile izvan grada a sada su u samom središtu, na kojima se održava Oktoberfest nazivaju Terezijinim livadama.

Iako oko 70 posto posjetitelja dolazi iz same Bavarske, njemačko narodno slavlje je popularno diljem svijeta a lokalne inačice Oktoberfesta održavaju se od Kine preko Japana pa do SAD-a gdje je pivsko slavlje posebno popularno u dijelovima SAD s mnogo potomaka njemačkih imigranata.

Oktoberfest ove godine iznimno na završava u nedjelju nego u ponedjeljak 3. listopada koji je u Njemačkoj državni praznik (Dan ujedinjenja).

oktoberfest-munich

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari