Connect with us

Politika

Počeo 19. Opći sabor HDZ-a

Objavljeno

-

Foto: Hina

Pred nekoliko tisuća izaslanika i sudionika u subotu je počeo 19. Opći sabor HDZ-a na kojemu će biti izabrano deset članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora, a predsjednik HDZ-a Andrej Plenković podnijet će izvješće o radu stranke od posljednjeg sabora.

Posljednji Opći sabor HDZ-a je održan 2018. godine, nakon čega nije sazivan zbog pandemije koronavirusa.

Sabor je otvorio glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, a hrvatsku himnu izveo je pjevački ansambl “Sveti Blaž”. Minutom šutnje odana je počast utemeljitelju HDZ-a i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, poginulim hrvatskim braniteljima i svim umrlim članovima stranke.

Izborom novog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća završit će ciklus unutarstranačkih izbora u HDZ-u.

Naime, 2020. i 2021. izabrani su predsjednik i najuže vodstvo stranke te vodstva lokalnih organizacija, ali je održavanje Općeg sabora HDZ-a bilo odgođeno zbog pandemije covida-19.

Prema Statutu, usvojiti će se Program stranke za četvrto desetljeće, kojim će se HDZ definirati kao moderna, narodnjačka, demokršćanska stranka.

Bit će usvojene izmjene Statuta kojima se uvode promjene u sastav Predsjedništva tako da će se ustrojiti tri formata – izborno Predsjedništvo te uže i šire Predsjedništvo.

Održat će se i cjelodnevna rasprava o nizu pitanja te o izvješćima Nadzornog odbora i financijskom stanju stranke.

Gosti na HDZ-ovu saboru su potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica Europske pučke stranke Dubravka Šuica, predsjednik Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u novom sazivu srpske Narodne skupštine Tomislav Žigmanov, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ministar u vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković te predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić. (Hina)

HDZ i Hrvatska u četvrtom desetljeću samostalnosti

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari