Connect with us

Naši u svijetu

Počeo novi 72-satni prekid vatre u Gazi, građani izašli na ulice

Published

on

Izraelska vojska izvijestila je da je prije prekida vatre jedna raketa ispaljena na područje Tel Aviva

PALESTINIAN-ISRAELI-CONFLICT-GAZA-STADIUMJutros je na snagu stupio novi prekid vatre u Gazi. Primirje koje bi trebalo trajati 72 sata dogovorio je Egipat, a danas bi u Kairo trebali stići izraelski pregovarači kako bi se pokušao okončati jednomjesečni rat  u Gazi u kojemu je dosta poginulo 1910 Palestinaca i 67 Izraelaca, prenosi Reuters.

Građani Gaze izašli su na ulice. Trgovine su otvorene, a promet je normalno profunkcionirao.

– Bog zna hoće li primirje trajati – rekao je Abu Salama, koji živi u četvrti Shejaia.

– Ima primirja, nema primirja, to postaje kao Tom i Jerry. Želimo rješenje – dodao je.

Izraelska vojska izvijestila je da je prije stupanja prekida vatre na snagu jedna raketa ispaljena na područje Tel Aviva te da je možda završila u moru. Iz Hamasa su potvrdili da su ispalili projektil.

Prošlotjedni pregovori između Izraela i Palestinaca propali su, između ostalog, jer je izraelska strana odbila zahtjev Hamasa za potpunim prestankom blokade Pojasa Gaze, koju provode Egipat i Izrael. Izraelci kažu da je blokada nužna kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja, a dužnosnici ne žele dati nikakve ustupke koje bi Hamasu omogućile da proglasi pobjedu.

Izraelski ministar strateških poslova Yuval Steinitz rekao je danas da je razoružavanje militanata u Gazi ključno za održavanje dugoročnog primirja, dodajući kako se nada da će se to postići diplomacijom, a ne silom.

– Ne bude li diplomatskog rješenja, uvjeren sam da ćemo prije ili poslije morati poduzeti vojno rješenje i privremeno preuzeti kontrolu nad Gazom kako bismo je ponovno demilitarizirati – rekao je.

večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari