Pratite nas

Herceg Bosna

Počeo Simpozij dječje kirurgije i urologije

Objavljeno

na

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović otvorio je jučer u Mostaru 11. simpozij dječje kirurgije i urologije s međunarodnim sudjelovanjem.

na_medicinskom_fakultet_otvoren_xi_simpozij_djecje_kirurgije_i_urologije”Da nam je netko prije 20 godina rekao da će netko ovdje organizirati ovako važan Simpozij, malo tko bi od nas to vjerovao. Hvala svima koji su pomogli u organiziranju XI. Simpozija dječje kirurgije i urologije, a hvala i onim prijateljima koji su pomogli graditi SKB Mostar. Nadamo se da će Sveučilišna klinička bolnica Mostar stabilno koračati naprijed. Ponosan što sam danas ovdje, proglašavam XI. Simpozij dječje kirurgije i urologije otvorenim“, rekao je Čović.

U ime Vlade HNŽ-a punu potporu ovom simpoziju je dao Mladen Bošković, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

“Mislim da je ovo svijetli primjer ne samo u zdravstvu HNŽ-a, nego i prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Zahvaljujem Sveučilišnoj kliničkoj bolnici i Medicinskom fakultetu na uspješnoj organizaciji, nadam se da će se na ovom Simpoziju usvojiti nova znanja koja će ostati u ovoj bolnici, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi i Vlada HNŽ-a i dalje će podržavati ovakve projekte, kazao je ministar Bošković.

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar, u suradnji s Kinderchirurgische Klinik im Dr. von Haunerschen Kinderspital Ludwig-Maximilians-Universitaet München, u naredna dba dana na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 11. simpozij dječje kirurgije i urologije s međunarodnim sudjelovanjem.

U sklopu Simpozija, održat će se 42 aktualna predavanja te će se izvesti 16 operativnih zahvata na malim pacijentima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i iz Republike Hrvatske.

”Posljednjih 11 godina uradili smo preko 120 složenih operacija za djecu koja su većinom trebala ići u inozemstvo. Mi smo ih operirali ovdje i tako napravili dobar financijski efekt. Zajedno s našim kolegama iz Engleske, Kanade, Italije i Njemačke uradili smo te operacije i sada ih većinu svakodnevno radimo u našoj bolnici, istaknuo je ravnatelj SKB Mostar dr. Ante Kvesić.

Izvođenje operativnih zahvata prenosit će se video linkom te će sudionici ovog simpozija iste moći pratiti u velikoj dvorani Medicinskog fakulteta.

Simpozij će biti bodovan od strane Liječničke komore HNŽ-a.

bljesak

Što vi mislite o ovoj temi?

Herceg Bosna

Obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola danas je obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu.

Prije svete mise a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća župnik don Ivan Tomić kazao je kako je ovo žalostan dan za Župu, dan spomena na veliku tragediju i ratni zločin.

-Svjesni smo toga što je naša zemlja pretrpjela u ratu, no ovo je i dalje naša želja, naša svetinja. Stoga ljubimo svoju zemlju, hrvatsku, ramsku i uzdolsku uvijek i zauvijek ma gdje bili. Uvijek se sjetimo odakle dolazi naša krv, kazao je župnik te pozdravio sve vjernike, obitelji poginulih, oce svećenike na čelu sa mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom ordinarijem u BiH koji je i predvodio misu, kao i hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića koji je predvodio mnogobrojno izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH.

Mons. Vukšić u svojoj propovijedi kazao je kako Crkva nije nadležna za provođenje zemaljske pravde ali jeste zajednica moralna i neotuđiva i naša obveza je molitva i sjećanje, solidarnost i ljubav.

-Stoga pozivam nadležne institucije na provođenje zakona i pravde, istaknuo je mons. Vukšić.

-Nastojanja kršćana je oslobađanje od zlog pamćenja. S nadom da će biti od koristi promicanje vrijednosti općeg dobra u cjelokunoj društvenoj zajednici, te konačna pobjeda dobra nad zlim. Prošlost živi kroz sjećanje, i njezin sadržaj utječe u mnogočemu na našu budućnost, prošlost tako postaje obnovljena a budućnost pak gledana iz perspektive nade, zaključio je biskup Vukšić u svojoj propovijedi.

Pripadnici Prozorskog bataljona Armije BiH su u sklopu operacije ‘Neretva 93.’, 14. rujna 1993. godine napali mjesto Uzdol i pri tome počinili stravičan ratni zločin na okrutan način ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti.

Među žrtvama se nalazilo 29 civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 87 godina, te 12 pripadnika HVO-a.

Za navedene strašne zločine podignuta je optužnica protiv Envera Buze, zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, a sudski proces je u tijeku.

UZDOL, SJEĆANJE NA NEVINE ŽRTVE (14. RUJNA 1993 – 14. RUJNA 2018.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 23. obljetnici oslobođenja kraljevskog hrvatskog grada Jajca

Objavljeno

na

Objavio

Govor generala zbora Stanka Sopte
23. obljetnica oslobođenja kraljevskog hrvatskog grada Jajca
Jajce, 13 rujna 2018.

POŠTOVANI PRIJATELJI!

Godine se slažu u knjigu povijesti. U sjećanje. Tako uvijek u rujnu dolazi i obljetnica oslobođenja kraljevskog hrvatskog grada Jajca. Jajce je brojalo svoje godine i svoja sjećanja i složilo tešku i krvavu knjigu povijesti. Iz te su knjige mnogi htjeli čitati i često čitali i ono što u njoj ne piše i o čemu ona pojma nema. Izmišljali su povijest. No naša teška i krvava knjiga povijesti ne ljubi ništa drugo do onoga što je u njoj krvlju njenih sinova zapisano. Sve od kad Jajce postoji i sve od kada šume vodopadi njegove rijeke Plive.

Jajce pamti starohrvatska vremena svoga ponosa i svoje slave, vremena svojih hrvatskih kraljeva u Bosni, no pamti i teška vremena u kojem je utvrda za utvrdom, tog slavnog hrvatskog kraljevstva u Bosni, šapatom padala. I pamti strašna vremena svoga zadnjeg kralja i kako je na izdaju smaknut i pokopan tu na Humu ponad grada. Pamti i duga stoljeća ropstva i patnje pod turskim kopitom, pamti desetljeća olovnih godina komunističkih prijetnji i stradanja. Pamti i zadnje ratove, svoj pad i svoje oslobođenje.

Danas smo u 23. obljetnici oslobođenja hrvatskog i kraljevskog grada Jajca od četničkih hordi i postrojbi JNA kada su hrvatske snage HVO-a i HV, kroz operaciju Maestral, u svom nezaustavljivom naletu pomele okupatorske postrojbe i svome hrvatskom gradu Jajcu donijele slobodu. Na krvi i životima vitezova Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske republike Herceg Bosne, izrasta sloboda i život ovoga grada.

Stoga se danas s neizmjernom zahvalnošću sjećamo svojih poginulih prijatelja i suboraca, svojih vitezova, sjećamo se naših ranjenih, iskupili smo se ovdje mi veterani, njihovi prijatelji i suborci iz toga slavnog i pobjedničkog boja.

Želimo im pokoj vječni i laku grudu zemlje Hrvatske. Želimo njihovim obiteljima reći veliko hvala. Želimo gradu Jajcu poželjeti život u slobodi i hrvatskom narodu čestit i dostojanstven život u njihovom gradu Jajcu.

Živjeli.

Kamenjar.com

 

Obilježena 23. obljetnica oslobađanja Jajca

 

 

13. rujna 1995. nad slapovima Plive zavijorila se hrvatska zastava!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari