Pratite nas

Naši u svijetu

Počeo summit G8 u Sjevernoj Irskoj: Eurozona i dalje u recesiji

Objavljeno

na

Čelnici G8 izjavili su u ponedjeljak da su svjetski gospodarski izgledi i dalje slabi iako su se rizici smanjili ddjelomično zbog političke akcije poduzete u SAD-u, eurozoni i Japanu

ENNISKILLEN – Čelnici osam najbogatijih zemalja svijeta (G8) okupljeni u Lough Erneu u Sjevernoj Irskoj u ponedjeljak poslije podne službeno su počeli svoj veliki godišnji susret na vrhu.

[dropcap]T[/dropcap]aj summit na kojemu sudjeluju Sjedinjene Države, Kanada, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Japan i Rusija, treba uglavnom biti posvećen sirijskom pitanju o kojemu su osmorica već prije pokazala svoje neslaganje.

Razlike u stajalištu Rusije i zapadnih zemalja o Siriji zasjenile su vijest da su SAD i Europljani na summitu počeli pregovore o slobodnoj trgovini.

[pullquote_right]Američki predsjednik Barack Obama i ruski Vladimir Putin dogovorili su se u ponedjeljak da će Rusija i Sjedinjene Države organizirati bilateralni susret na vrhu 3. i 4. rujna u Moskvi, ističu u zajedničkom priopćenju nakon susreta u prigodi summita G8.
»Kako bismo osnažili konstruktivnost naših veza, planiramo održavati redovite kontakte na najvišoj razini i organizirati summit SAD-Rusija 3. i 4. rujna«, to jest uoči summita G20 5. i 6. rujna u Rusiji.[/pullquote_right]

Sirijski sukob izbio je u prvi plan još na bilateralnom susretu američkog predsjednika Baracka Obame i ruskog Vladimira Putina prije godinu dana, u prigodi radnih sjednica u luksuznom kompleksu u Lough Earneu.

g8Washington i Moskva su u svibnju pokrenuli incijativu o organiziranju mirovne konferencije, takozvane Ženeve 2, kako bi počeli pregovori zaraćenih strana u Siriji, ali je ona zasad malo vjerojatna s obzirom na goleme razlike i rat koji nikako ne jenja.

Dan uoči početka summita, ruski predsjednik Vladimir Putin, čija je zemlja vjerni saveznik režima u Damasku, bio je veoma oštar, upozorivši Zapad da ne pokušava naoružati sirijske pobunjenike.

Na bilateralnom susretu s francuskim kolegom Francoisom Hollandeom u ponedjeljak, Putin je bio namrgođen dok je njegov sugovornik govorio o Siriji.

Hollande je odmah po dolasku u Lough Erne oštro kritizirao Rusiju koja »i dalje doprema oružje režimu Bashara al-Assada dok oporba dobiva malo oružja i nad njom se danas provodi pokolj«.

Pariz i London su zaslužni za ukidanje europskog embarga na oružje koncem svibnja i zauzimaju se za povećanu pomoć sirijskom pobunjenicima, premda dvije prijestolnice ističu da još nisu ništa učinile u tom smislu.

Iran, drugi veliki saveznik Sirije, preko svog predsjednika izabranog u petak, usprotivio se svakom stranom upletanju u sirijske stvari.

Hassan Rohani, kojega smatraju »umjerenim« političarem, ocijenio je na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji da Assad treba ostati na dužnosti »do slijedećih izbora« (2014.).
I prije samog početka summita G8, Obama i europski čelnici su počeli pregovarati o »povijesnom« trgovinskom dogovoru kojim bi se trebala uspostaviti najšira zona slobodne trgovine u svijetu. No nakon tog službenog ‘zelenog svjetla’, čini se da će biti teško postići konsenzus.

Europljani su se tek u zadnji čas u petak uspjeli dogovoriti o svom pregovaračkom mandatu, pošto su u ime kulturne posebnosti koju Francuska zdušno brani, pristali izdvojiti iz pregovora audiovizualni sektor.

Domaćin summita, britanski premijer David Cameron, morat će možda odgovoriti na neugodna pitanja pošto je nedavno bivši CIA-in agent Edward Snowden otkrio javnosti da su Amerikanci iskoristili dva summita G20 u Velikoj Britaniji kako bi špijunirali ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, a Britanci za praćenje Turaka i Južnoafrikanaca.
Ankara je oštro reagirala pozivajući britanskog otpravnika poslova dok je ruski izaslanik na G8 Aleksej Kvasov izrazio »zabrinutost Moskve«.

Čelnici G8 izjavili su u ponedjeljak da su svjetski gospodarski izgledi i dalje slabi iako su se rizici smanjili ddjelomično zbog političke akcije poduzete u SAD-u, eurozoni i Japanu.

U izjavi nakon razgovora o globalnom gospodarstvu, čelnici su također rekli da se Japan treba pozabaviti definiranjem vjerodostojnog srednjoročnog fiskalnog plana.

»Rizici u eurozoni su se smanjili tijekom prošle godine, ali ona ostaje u recesiji«, kazali su čelnici.

»Oporavak SAD-a se nastavlja i deficit rapidno pada u kontekstu nastavljene potrebe za daljnim napretkom prema uravnoteženoj srednjoročnoj fiskalnoj održivosti i ciljanim ulaganjima kako bi se pojačao rast.«

HINA

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Ivan Grbešić odlikovan Redom Stjepana Radića

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske  Ivan Grbešić, inače, ugledni pravnik, koji živi i radi u Kanadi  Odlukom je predsjednice Republike Hrvatske odlikovan Redom Stjepana Radića za osobito zalaganje u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda, zbog iznimnog doprinosa jačanju veza između iseljene i domovinske Hrvatske te za kulturnu i gospodarsku promidžbu Republike Hrvatske u svijetu.

Na svom facebook profilu Grbešić nije krio radost:

– Kao sinu hrvatskih iseljenika u Kanadi, nije bilo lako vjerovati da će Hrvatska jednog dana biti oslobođena i priznata od ostatka svijeta kao neovisna država, a kamoli da ću jednog dana primiti odlikovanje predsjednice Hrvatske. Tijekom godina mnogo se toga promijenilo, ali ljubav prema Domovini i našem hrvatskom narodu – gdje god bio – nije. Istinski sam počašćen i ponizno zahvalan. Hvala predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na priznanju – nećemo nikada prestati raditi na povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske!”, napisao je Grbešić

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Meksička La Zonámbula objavila sedmu knjigu hrvatskoga autora

Objavljeno

na

Objavio

Željka Lovrenčić

Knjiga Sibile Petlevski Astečka molitva/Spojena lica sedma je u nizu djela hrvatskih autora koja je uz potporu Ministarstva kulture RH i u suradnji sa Željkom Lovrenčić objavila La Zonámbula.

Uspješna nakladnička kuća La Zonámbula iz Guadalajare kojoj je na čelu urednik i pjesnik Jorge Orendáin krajem 2019. objavila je knjigu Sibile Petlevski La oración azteca/Caras unidas (Astečka molitva/Spojena lica) u prijevodu Željke Lovrenčić koja uz Fabiolu Ocegueda Benítez potpisuje i uredništvo.

Astečka molitva je dramsko djelo nadahnuto vizijama jedne Meksikanke koja se usred vreve današnjega velegrada Ciudad de Méxica prisjeća slavne meksičke prošlosti. Na temelju toga spjeva, skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk skladao je svoju Mexicanu koju je izveo s Meksičkim simfonijskim državnim orkestrom. Zbirka pjesama Spojena lica objavljena je 2006. godine u Zagrebu (HDP-Durieux).

Inače, knjiga Sibile Petlevski sedma je u nizu djela hrvatskih autora koja je uz potporu Ministarstva kulture RH i u suradnji sa Željkom Lovrenčić objavila La Zonámbula. Godine 2008. objavljena je knjiga Murmullo sobre el asfalto (Šapat na asfaltu), izbor iz poezije Lane Derkač i Davora Šalata koji je prevela spomenuta prevoditeljica. Ona je 2010. u Guadalajari predstavila i svoj izbor poezije desetero hrvatskih suvremenih pjesnika naslovljen po pjesmi pokojnoga akademika Ante Stamaća Bajo la ceniza del antiguo fuego (Pod pepelom davne vatre). Uz Stamaća, odabrani autori su: Diana Burazer, Ružica Cindori, Dunja Detoni-Dujmić, Lana Derkač, Luko Paljetak, Delimir Rešicki, Joja Ricov, Diana Rosandić i Borben Vladović, dok je uvodno slovo napisao Davor Šalat.

Lovrenčić je i jedna od urednika knjige Dubravka Jelčića Historia de la Literatura Croata: desde la lápida de Baška hasta el postmodernismo (Povijest hrvatske književnosti: tisućljeće od Baščanske ploče do postmoderne) koja je u prijevodu Tihomira Pišteleka objelodanjena 2012. godine te uz Marija Marcosa Ostojića i Tatjanu Margeta Grubišić-Čabo prevoditeljica knjige Miroslava Međimorca Historias veridícas de la Guerra Patria ( Piše Sunja Vukovaru: istinite priče iz Domovinskog rata).

Godine 2015. Željka Lovrenčić prevela je knjigu Veselka Koromana Yo, el viajero (Ja, putnik), a 2018., opet s Ostojićem i Grubišić-Čabo, Međimorčevo djelo Su Eminencia y el Rabino (Presvijetli i Rabin).

U pripremi je knjiga pripovijesti Davora Velnića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari