Pratite nas

Naši u svijetu

Počeo summit G8 u Sjevernoj Irskoj: Eurozona i dalje u recesiji

Objavljeno

na

Čelnici G8 izjavili su u ponedjeljak da su svjetski gospodarski izgledi i dalje slabi iako su se rizici smanjili ddjelomično zbog političke akcije poduzete u SAD-u, eurozoni i Japanu

ENNISKILLEN – Čelnici osam najbogatijih zemalja svijeta (G8) okupljeni u Lough Erneu u Sjevernoj Irskoj u ponedjeljak poslije podne službeno su počeli svoj veliki godišnji susret na vrhu.

[dropcap]T[/dropcap]aj summit na kojemu sudjeluju Sjedinjene Države, Kanada, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Japan i Rusija, treba uglavnom biti posvećen sirijskom pitanju o kojemu su osmorica već prije pokazala svoje neslaganje.

Razlike u stajalištu Rusije i zapadnih zemalja o Siriji zasjenile su vijest da su SAD i Europljani na summitu počeli pregovore o slobodnoj trgovini.

[pullquote_right]Američki predsjednik Barack Obama i ruski Vladimir Putin dogovorili su se u ponedjeljak da će Rusija i Sjedinjene Države organizirati bilateralni susret na vrhu 3. i 4. rujna u Moskvi, ističu u zajedničkom priopćenju nakon susreta u prigodi summita G8.
»Kako bismo osnažili konstruktivnost naših veza, planiramo održavati redovite kontakte na najvišoj razini i organizirati summit SAD-Rusija 3. i 4. rujna«, to jest uoči summita G20 5. i 6. rujna u Rusiji.[/pullquote_right]

Sirijski sukob izbio je u prvi plan još na bilateralnom susretu američkog predsjednika Baracka Obame i ruskog Vladimira Putina prije godinu dana, u prigodi radnih sjednica u luksuznom kompleksu u Lough Earneu.

g8Washington i Moskva su u svibnju pokrenuli incijativu o organiziranju mirovne konferencije, takozvane Ženeve 2, kako bi počeli pregovori zaraćenih strana u Siriji, ali je ona zasad malo vjerojatna s obzirom na goleme razlike i rat koji nikako ne jenja.

Dan uoči početka summita, ruski predsjednik Vladimir Putin, čija je zemlja vjerni saveznik režima u Damasku, bio je veoma oštar, upozorivši Zapad da ne pokušava naoružati sirijske pobunjenike.

Na bilateralnom susretu s francuskim kolegom Francoisom Hollandeom u ponedjeljak, Putin je bio namrgođen dok je njegov sugovornik govorio o Siriji.

Hollande je odmah po dolasku u Lough Erne oštro kritizirao Rusiju koja »i dalje doprema oružje režimu Bashara al-Assada dok oporba dobiva malo oružja i nad njom se danas provodi pokolj«.

Pariz i London su zaslužni za ukidanje europskog embarga na oružje koncem svibnja i zauzimaju se za povećanu pomoć sirijskom pobunjenicima, premda dvije prijestolnice ističu da još nisu ništa učinile u tom smislu.

Iran, drugi veliki saveznik Sirije, preko svog predsjednika izabranog u petak, usprotivio se svakom stranom upletanju u sirijske stvari.

Hassan Rohani, kojega smatraju »umjerenim« političarem, ocijenio je na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji da Assad treba ostati na dužnosti »do slijedećih izbora« (2014.).
I prije samog početka summita G8, Obama i europski čelnici su počeli pregovarati o »povijesnom« trgovinskom dogovoru kojim bi se trebala uspostaviti najšira zona slobodne trgovine u svijetu. No nakon tog službenog ‘zelenog svjetla’, čini se da će biti teško postići konsenzus.

Europljani su se tek u zadnji čas u petak uspjeli dogovoriti o svom pregovaračkom mandatu, pošto su u ime kulturne posebnosti koju Francuska zdušno brani, pristali izdvojiti iz pregovora audiovizualni sektor.

Domaćin summita, britanski premijer David Cameron, morat će možda odgovoriti na neugodna pitanja pošto je nedavno bivši CIA-in agent Edward Snowden otkrio javnosti da su Amerikanci iskoristili dva summita G20 u Velikoj Britaniji kako bi špijunirali ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, a Britanci za praćenje Turaka i Južnoafrikanaca.
Ankara je oštro reagirala pozivajući britanskog otpravnika poslova dok je ruski izaslanik na G8 Aleksej Kvasov izrazio »zabrinutost Moskve«.

Čelnici G8 izjavili su u ponedjeljak da su svjetski gospodarski izgledi i dalje slabi iako su se rizici smanjili ddjelomično zbog političke akcije poduzete u SAD-u, eurozoni i Japanu.

U izjavi nakon razgovora o globalnom gospodarstvu, čelnici su također rekli da se Japan treba pozabaviti definiranjem vjerodostojnog srednjoročnog fiskalnog plana.

»Rizici u eurozoni su se smanjili tijekom prošle godine, ali ona ostaje u recesiji«, kazali su čelnici.

»Oporavak SAD-a se nastavlja i deficit rapidno pada u kontekstu nastavljene potrebe za daljnim napretkom prema uravnoteženoj srednjoročnoj fiskalnoj održivosti i ciljanim ulaganjima kako bi se pojačao rast.«

HINA

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Stipe Miočić: Volim te, Hrvatsko, vi ste svi ratnici! Ostanite jaki

Objavljeno

na

Objavio

Iako tisućama kilometrima dalje, slike posljedica koje je iza sebe ostavio potres pogodile su i našeg ‘Amerikanca’, svjetskog teškaškog prvaka, koji se uvijek i svugdje diči hrvatskim korijenima

Mojoj obitelji, prijateljima, fanovima i svima koji su pogođeni ovim strašnim potresom u Zagrebu..

Tako sam slomljen zbog ove vijesti u ovom već zastrašujućem i teškom vremenu…

Samo znajte da je moje srce tamo sa svima vama. Vratit ćemo se iz ovoga jači nego prije. Volim te Hrvatska, svi ste vi ratnici! 🇭🇷 Ostanite snažni

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Odgađaju se Pete hrvatske svjetske igre

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski svjetski kongres donio je odluku da se odgodi održavanje Petih Hrvatskih svjetskih igara, čiji je termin održavanja bio predviđen od 21. do 25. srpnja ove godine u Zagrebu.

Ovakva odluka donesena je nakon niza razgovora s relevantnim čimbenicima, a glavni razlog odgađanja jeste pandemija koronavirusa, koja hara cijelim svijetom, pa tako i Hrvatskom.

Tako će se Pete Hrvatske svjetske igre održati 2022. godine, a prema informaciji objavljenoj na službenim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske radni odbor za igre i cjelokupni program ostaju nepromijenjeni.

A.P.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari