Connect with us

Događaji

Počeo trilateralni sastanak Kitarović-Pahor-Fischer

Published

on

Susreti su zamišljeni kao razmjena mišljenja između država koje dijele iste vrijednosti
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, austrijski predsjednik Heinz Fischer i slovenski predsjednik Borut Pahor započeli su rano poslije podne u Logarskoj dolini, na sjeveru Slovenije, trilateralni sastanak posvećen regionalnoj suradnji.

Riječ je o drugom takvom neformalnom sastanku predsjednika država triju zemalja. Prvi je održan u ožujku 2014. u Beču, kad su Pahor i Fischer razgovarali s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

[ad id=”68099″]

Kako je priopćeno s Pantovčaka, susreti su zamišljeni kao razmjena mišljenja između država koje dijele iste vrijednosti, a danas će sugovornici ocijeniti dosadašnju suradnju i razgovarati o stanju na području jugoistočne Europe u kontekstu politike proširenja i aktualnim pitanjima u međunarodnim odnosima. Nakon susreta predsjednici će održati konferenciju za novinare.

Ured slovenskog predsjednika, koji je snažan zagovornik regionalne suradnje i europske perspektive svih država na europskom jugoistoku, kao jamstva stabilizacije tog prostora, najavio je da će se razgovarati i o pogledima na budućnost Europske unije te o susretu u okviru tzv. procesa Brdo, koji je inicirala Slovenija. Na taj su susret regionalnih političkih čelnika, koji će se održati u lipnju u Crnoj Gori, pozvani i austrijski predsjednik Fischer i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari