Connect with us

Hrvatska

Početkom 2020. godine počinje izgradnja novog medicinskog centra u Splitu

Objavljeno

-

Nacionalna sveučilišna bolnica u zagrebačkom Blatu kao središnja zdravstvena ustanova, novi klinički bolnički centri u Splitu i Osijeku, izgradnja novog KBC-a u Rijeci i bolnice u Puli – sažetak je plana za hrvatski zdravstveni sustav, piše u ponedjeljak Večernji list.

Svi ti projekti u konačnici će rezultirati regionalnim centriranjem vrhunske medicine dok će se istodobno manje zdravstvene ustanove funkcionalno integrirati, što znači da će se ujedinjavati pojedini odjeli lokalnih bolnica te, ukratko, da više neće raditi svi sve .

Za izgradnju nacionalne sveučilišne bolnice u tijeku je izrada studija izvodljivosti te aplikacije za EU fondove iako, prema riječima hrvatskog ministra zdravstva Milana Kujundžića, zainteresiranih investitora ne manjka. “Hrvatska je očito zanimljiva zemlja a privlačno je i ulaganje u hrvatski zdravstveni sustav. Javljaju se doista brojni investitori iz svijeta zainteresirani za javno-privatno partnerstvo ili s ponudama za sudjelovanje u gradnji u kojima je kamata samo jedan posto”, prenosi Večernji list. Kujundžić demantira da ovakav plan ulaganja znači “ključ u bravu” malih bolnica u zemlji.

Početkom iduće godine izgradnja započinje i u Splitu gdje će objedinjeni hitni bolnički prijam biti inkorporiran u novi centar za akutnu medicinu.

“U centru za akutnu medicinu liječit će se svi akutno i životno ugroženi bolesnici te će, osim hitnog izvanbolničkog i bolničkog prijama, tu biti i županijska hitna pomoć, nova anesteziologija i intenzivna, novi kirurški blok, dječja intenzivna, invazivna kardiologija i traumatološki centar”, navodi ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović koji dodaje da je drugi projekt nova zgrada poliklinike u koju će smjestiti dnevnu bolnicu.

Za ovaj splitski megaplan osiguran je novac, također dijelom iz fondova EU, a uza sve navedeno, na Križinama će se, dodaje Meštrović, graditi regionalni transfuzijski centar, piše u ponedjeljak Večernji list.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari