Pratite nas

Hrvatska

Početkom 2020. godine počinje izgradnja novog medicinskog centra u Splitu

Objavljeno

na

Nacionalna sveučilišna bolnica u zagrebačkom Blatu kao središnja zdravstvena ustanova, novi klinički bolnički centri u Splitu i Osijeku, izgradnja novog KBC-a u Rijeci i bolnice u Puli – sažetak je plana za hrvatski zdravstveni sustav, piše u ponedjeljak Večernji list.

Svi ti projekti u konačnici će rezultirati regionalnim centriranjem vrhunske medicine dok će se istodobno manje zdravstvene ustanove funkcionalno integrirati, što znači da će se ujedinjavati pojedini odjeli lokalnih bolnica te, ukratko, da više neće raditi svi sve .

Za izgradnju nacionalne sveučilišne bolnice u tijeku je izrada studija izvodljivosti te aplikacije za EU fondove iako, prema riječima hrvatskog ministra zdravstva Milana Kujundžića, zainteresiranih investitora ne manjka. “Hrvatska je očito zanimljiva zemlja a privlačno je i ulaganje u hrvatski zdravstveni sustav. Javljaju se doista brojni investitori iz svijeta zainteresirani za javno-privatno partnerstvo ili s ponudama za sudjelovanje u gradnji u kojima je kamata samo jedan posto”, prenosi Večernji list. Kujundžić demantira da ovakav plan ulaganja znači “ključ u bravu” malih bolnica u zemlji.

Početkom iduće godine izgradnja započinje i u Splitu gdje će objedinjeni hitni bolnički prijam biti inkorporiran u novi centar za akutnu medicinu.

“U centru za akutnu medicinu liječit će se svi akutno i životno ugroženi bolesnici te će, osim hitnog izvanbolničkog i bolničkog prijama, tu biti i županijska hitna pomoć, nova anesteziologija i intenzivna, novi kirurški blok, dječja intenzivna, invazivna kardiologija i traumatološki centar”, navodi ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović koji dodaje da je drugi projekt nova zgrada poliklinike u koju će smjestiti dnevnu bolnicu.

Za ovaj splitski megaplan osiguran je novac, također dijelom iz fondova EU, a uza sve navedeno, na Križinama će se, dodaje Meštrović, graditi regionalni transfuzijski centar, piše u ponedjeljak Večernji list.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Radovi na zrinskoj crkvi ušli u završnu fazu

Objavljeno

na

Objavio

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je, u srijedu 21. kolovoza, gradilište spomen-crkve Našašća sv. Križa u Zrinu kako bi se upoznao s izvedenim radovima koji su ušli u završnu fazu.

U pratnji ravnatelja Zaklade za gradnju crkve u Zrinu mons. Marka Cvitkušića, člana Zaklade Damira Borovčaka i izvođača radova Davora Vrbaneka, biskup se uvjerio da će do blagoslova crkve 14. rujna sve biti završeno. Trenutno se na crkvu nanosi fasada, a sljedećih dana dolazi na red krovni pokrov kao i uređenje unutrašnjosti.

Također se pripremaju ploče s imenima 291 ubijenog Zrinjanina koje će biti postavljene na pročelju crkve, a akad. kipar Ivan Kujundžić izrađuje kameni oltar, ambon i svetohranište koji će u crkvu stići do blagoslova.

Misno slavlje i blagoslov crkve, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, u subotu, 14. rujna, s početkom u 10.30 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Svi koji žele pomoći u izgradnji crkve Našašća Svetog Križa svoje darove mogu uplati na račun Zaklade za gradnju župne crkve Našašća sv. Križa u Zrinu, Trg bana Josipa Jelačića 9, Sisak, IBAN: HR5823400091510584938, SWIFT: PBZGHR2X.

 

Zazvonilo zvono u Zrinu nakon više od 75 godina

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković poručio Kujundžiću i Divjak da su članovi Vlade, a ne sindikata

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade poručio ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak da su oni, unatoč tome što ima razumijevanje za njihovo zalaganje da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih resora, članovi Vlade, a ne sindikata.

“Želim istaknuti da unatoč razumijevanju za ministra zdravstva i ministricu znanosti i obrazovanja, koji se zalažu da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih grana, da smo mi ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata”, rekao je Plenković u sklopu točke o pokretanju pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te imenovanja Vladina pregovaračkog odbora.

Sve pregovore vodit ćemo na konzistentan, učinkovit i horizontalan način, naglasio je dodavši kako od svih u Vladi očekuje da do kraja respektiraju taj horizontalni princip i načelo djelovanja, kojeg se Vlada drži protekle tri godine, jer to je jedini učinkoviti način.

Podsjetio je kako će njegova Vlada i ove godine od 1. listopada povećati osnovicu plaća u javnim i državnim službama za dva posto, nakon što ju je početkom godine povećala za tri posto.

“Prema tome, rasprave o osnovicama, koeficijentima i dodacima, nešto su sa čime smo mi familijarizirani, i sindikati naravno. No, meni kao predsjedniku Vlade i cijeloj Vladi bitna je fiskalna i financijska održivost cijelog proračuna, gdje smo ostvarili suficite. I da bismo to uspjeli nastaviti i dalje konsolidirati moramo voditi računa o onome što je realno”, ističe Plenković.

Pokrenuti pregovori o izmjenama KU-a za zdravstvo

Vlada je potom, na prvoj sjednici nakon ljetne stanke, donijela odluku o pokretanju pregovora o izmjenama KU-a za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te imenovala svoj pregovarački odbor.

KU za zdravstvo zaključen je 26. ožujka prošle godine na 12 mjeseci kako bi se tijekom toga razdoblja izmijenio Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata i time omogućilo Hrvatskom liječničkom sindikatu sudjelovanje u pregovaračkom odboru sindikata.

No, kako zakon nije izmijenjen pregovarački odbori Vlade i sindikata usuglasili su Dodatak I. KU-u po kojem se on nastavio primjenjivati od 27. ožujka ove godine do zaključenja Dodatka II. KU, a najduže do 31. srpnja ove godine.

S obzirom na to da Dodatak II. KU-a nije zaključen do 31. srpnja, pregovarački odbori Vlade i sindikata produžili su primjenu Kolektivnog ugovora do 31. listopada ove godine.

Također, Dodatkom I. ugovorne stane obvezale su se da će nastaviti pregovore o materijalnim i drugim pitanjima radi donošenja Dodatka II. KU-u, pa je stoga Vlada danas donijela odluku o pokretanju pregovora. (Hina)

 

Bačić: Ako bi došlo do ultimatuma HNS-a, ja bih isti čas bio za prekid koalicije

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari