Pratite nas

BiH

Počinje gradnja novih 20 km autoputa kroz BiH

Objavljeno

na

Gradnja novih 20 km autoputa kroz BiH i to od Zenice prema sjeveru te od Međugorja prema Počitelju počinje uskoro. Prvi lot autoceste Zenica Jug – Zenica Sjever gradit će domaća tvrtka Hering, a ugovor će biti potpisan već u ovom tjednu. Ovih 20 kilometara koštat će oko 134 milijuna eura, a rok za završetak svih radova je 30 mjeseci.
Nakon puštanja u promet suvremenog tunela 1. Mart i svečanog otvaranja novih 10 kilometara koridora Vc, od Bijače do Međugorja, gradnja autoputa se nastavlja. Već u ovom tjednu domaća tvrtka Hering iz Širokog Brijega potpisat će sa tvrtkom Autoceste Federacije ugovor o gradnji prvog lot-a dionice od Zenice prema Doboju. Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić pojasnio je da se radi se o ugovoru vrijednosti 33, 5 milijuna eura. Posao je dobila firma Hering iz Širokog Brijega. “Dakle, ponovo imamo bh. kompanije na gradnji auticeste.” – istakao je. Za drugi lot ove dionice tender će se raspisati za desetak dana. Uporedo s tim, JP Autoceste FBiH prvi put, pokušat će pronaći koncesionara za gradnju dionice od Žepča do Doboja. Iz Autocesta Federacije očekuju da će ta dionica, ukoliko se nađe koncesionar, pod koncesijom biti od 25 do 30 godina. “Vlada Federacije BiH je donijela odluku da uđemo u taj proces. Mi pripremamo dokumentaciju i javni poziv, tender za odabir kompanije koja bi željela da ulaže u BiH. Radi se o 40 kilometara autoceste i također i taj proces bi trebao biti završen u nekih šest mjeseci.“ – istakao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH. Do kraja ove godine, počet će i radovi na povezivanju dva važna turistička i kulturno-povijesna centra u Bosni i Hercegovini – Počitelja i Međugorja. Za gradnju ove dionice sredstva su već osigurana.„Osigurano je 100 milijuna eura za dionicu Međugorje – Počitelj uključujući i spoj s magistralnom cestom M17 i to će biti još jedna prilika i za naše domaće tvrtke da na domaćem terenu dobiju još jedan posao. Radi se o 11 kilometara nove autoceste. Dakle, mi pripremamo novih 20 kilometara što predstavlja nastavak investicijskog ciklusa i nastavak gradnje autoceste u BiH.” – izjavio je Karić. U sklopu ove dionice, planirana je i gradnja mosta Počitelj. Najduži je to most na Koridoru 5C koji će biti skoro 1 kilometar dug sa stubovima visine više od 90 metara.

autoput3

TV1/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zamjenik ravnatelja CIA-e u nenejavljenom posjetu Sarajevu

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik ravnatelja američke Središnje obavještajne agencije (CIA) Vaughn Bishop doputovao je u četvrtak nenajavljeno u Sarajevo, objavili su lokalni mediji.

Prema tim izvorima Vaughn Bishop bi se trebao sastati s ravnateljem Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanom Mehmedagićem i njegovim suradnicima te s čelnicima i predstavnicima policijskih struktura.

Mrežni portali objavili su fotografije automobilske kolone u kojoj se Bishop navodno vozio po Sarajevu i koju su činila uglavnom vozila s diplomatskim registracijskim pločicama predviđenim za veleposlanstvo SAD.

Bosnu i Hercegovinu i ranije su posjećivali visoki dužnosnici CIA-e a zadnji put je to 2016. godine učinio John Brennan, tadašnji ravnatelj agencije.

CIA i OSA imaju dugogodišnju uspješnu suradnju.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Ilegalni migrant u Sarajevu pokušao se ‘prošvercati’ na zrakoplov za Beč

Objavljeno

na

Objavio

U sarajevskoj zračnoj luci u četvrtak se dogodio incident u kojemu je, kako javljaju lokalni mediji, jedan ilegalni migrant pokušao ući u zrakoplov na liniji za Beč pa je u toj nakani uspio zaobići sve sigurnosne provjere i dospio do uzletišta, a tek su ga tu svladali i uhitili pripadnici Granične policije BiH.

Iz uprave zračne luke u Sarajevu potvrdili su samo kako je došlo do incidenta te kako je u tijeku istraga nakon koje će biti objavljeno više detalja.

“Na terenu su tužitelj i pripadnici Granične policije. Cijeli se slučaj istražuje”, kazala je glasnogovornica zračne luke Sanja Bagarić Arnaut.

Televizija N1 objavila je kako je jutarnji let za Beč kasnio dva sata. To se dogodilo nakon što su se kod zrakoplova odjednom zatekle nepoznate osobe. Reagirali su policajci i pripadnici osiguranja zračne luke, no svi su putnici nakon toga morali izaći iz zrakoplova da bi se proveo dodatni protudiverzijski pregled.

Neki su putnici nakon toga odustali od leta bojeći se za svoju sigurnost.

Portal Klix je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio kako je incident zapravo prouzročio migrant koji je u nakani da se ukrca u zrakoplov preskočio zaštitnu ogradu i potom preko piste došetao do zrakoplova.

Dodatnu je zabunu prouzročio jer je navodno nosio odoru djelatnika zaposlenih na poslovima prihvata i otpreme zrakoplova pa je tek u zadnji trenutak opaženo kako je riječ o “ilegalcu” koji se pokušavao pošvercati na let za Beč.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari