Pratite nas

BiH

Počinje Sajam gospodarstva Mostar 2017

Objavljeno

na

Zahvaljujući Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2017., jednoj od najvećih gospodarskih manifestacija u Bosni i Hercegovini, Mostar je danas , ali i idućih pet dana političko, društveno i gospodarsko središte regije.

Veličina i važnost ove manifestacije već danima se osjete u svakom kutku Mostara, a sam prostor gospodarske zone u kojoj se održava sajam vrvi raznim majstorima, promatračima, izlagačima… iz svih dijelova svijeta, piše Večernji list BiH. Tako je bilo i jučer kada su rađene posljednje pripreme, montirane police, rasvjeta, postavljane reklame i izložbeni materijali. Neki od izlagača već su jučer zauzeli svoja mjesta. Neki su tu prvi put, a nekima je sudjelovanje na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru tradicija.

“Mi nastupamo konstantno od 2004. godine. Nastup ove godine nam je jedanaesti po redu i to je već prešlo u neku vrstu tradicije. Ove godine predstavljamo sedam naših obrtnika robom i promotivnim materijalima te petnaestak starih tradicionalnih zanata, odnosno ručne radove. Svake godine zadovoljni smo sajmom i rezultatima koje ostvarimo sudjelovanjem na njemu. Ove godine je Hrvatska zemlja partner pa smo tu u suradnji s kolegama iz Gospodarske komore te se nadamo se dobrim poslovima i ove godine”, kaže Dražen Horvat uime Hrvatske obrtničke komore.

Dodaje kako je posljednjih godina znatno lakše doći na sajam u Mostar zbog izgrađene autoceste kroz RH.

“U Mostaru smo već dugo , pa se znamo snaći. Ipak vidimo da je veći dio grada trenutačno u radovima, u tijeku je obnova dijela prometnica, tako da jedine probleme koje očekujemo su manje prometne gužve”, zaključio je Horvat.

Radno je jučer bilo i na štandu Huaweija, gdje su nam rekli kako je mostarski sajam gospodarstva važna karika u njihovu poslovanju i promociji proizvoda. Tu su drugu godinu za redom, a svojim posjetiteljima obećali su razgledavanje najnovijih proizvoda ovog svjetski poznatog proizvođača mobilnih telefona. Posljednje pripreme obavljale su se i na štandovima vinara, Aluminija Mostar, JP Autoceste FBiH, Violete…

Budući da će otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2017. nazočiti visoka izaslanstva iz BiH, Republike Hrvatske, Republike Srbije, Crne Gore, Narodne Republike Kine, kao i predstavnici najvećih kompanija iz BiH i regije, angažiran je velik broj policijskih i sigurnosnih agencija koje osiguravaju prostor sajma, ali i cijeli Mostar.

Inače, 20. međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2017. okuplja 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta. Mostarski sajam je sajam općeg tipa i na njemu će se tradicionalno predstaviti gospodarski subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti.

U sklopu sajma već tradicionalno će se održati podsajamske manifestacije, kao što su Sajam turizma te sajmovi knjige i grafičke industrije. Ono što mostarski sajam posebno izdvaja od drugih sajmova u regiji su međunarodne konferencije, forumi i radionice.

Između ostalog, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 “Jedan pojas – jedan put” na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija “Komunikacijski sustavi” u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora Vc. Nove tehnologije i tehnološka inovativna otkrića predstavit će tvrtka Ericsson Nikola Tesla na okruglom stolu pod nazivom “Digitalno gospodarstvo” koji će se održati prvog sajamskog dana, “Razvoj maslinarstva u Hercegovini” također će biti jedna od tema okruglih stolova, kao i predstavljanje bh. gospodarstva, gdje će se predstaviti gospodarstvenici iz BiH i Udruga bh. Hrvata iz Zagreba “Prsten”.

Drugoga dana, 5. travnja, u sklopu Dana turizma bit će upriličena dodjela nagrada i priznanja najboljim vinarima, a u petak u 12 sati dodjela nagrada najuspješnijim izlagačima mostarskoga sajma 2017.

“Svi naši izložbeni prostori popunjeni su prije više od mjesec dana te, nažalost, ove godine nećemo moći ugostiti sve tvrtke koje su izrazile zanimanje za dolazak u Mostar. Imajući to u vidu, morat ćemo razmisliti i o proširenju naših kapaciteta”, kazala je direktorica tvrtke Mostarski sajam Dalfina Bošnjak. Svečanost otvoranja sajma planirana je za 11 sati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bolnica u Novoj Biloj je simbol Hrvata, ne samo središnje Bosne, nego svih Hrvata diljem svijeta

Objavljeno

na

Objavio

U središnjoj Bosni otvoren novi dio bolnice koju je sufinancirala Hrvatska

Novoizgrađeni dio bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u mjestu Novoj Biloj kod Viteza, koju je sufinancirala i hrvatska vlada, u srijedu su zajedno otvorili predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović, ravnatelj te bolnice Velimir Valjan i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Izgradnjom novoga dijela dobivaju se prošireni kapaciteti koji će omogućiti nove usluge građanima u bolnici koja je nastala u jeku najtežeg rata u središnjoj Bosni.

“Ovo je strateški interes hrvatskog naroda na najvišoj razini u BiH, odnosno Republike Hrvatske kad je u pitanju odnos prema BiH. Ja sam duboko uvjeren da je danas mnogo lakše nego što je bilo prije“, rekao je predsjednik HNS-a Čović zahvalivši hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na potpori u izgradnji novoga dijela bolnice.

„Zajedno gradimo život u svakom dijelu gdje žive Hrvati, jer ovo je naša domovina Bosna i Hercegovina, posebno ovdje u našoj središnjoj Bosni“, dodao je Čović.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, koji je bio i izaslanik premijera Plenkovića, istaknuo je kako je izgradnja bolnice vrlo važan segment opstanka i opstojnosti Hrvata u ovome dijelu Bosne i Hercegovine. Najavio je nastavak potpore Hrvatima u BiH.

Nakon svečanog otvaranja predstavljena je i monografija bolnice u Novoj Biloj autora Zvonimira Čilića.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Izetbegović: Ukoliko se ne reagira odlučno na provokacija iz Republike Srpske u BiH je svašta moguće

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je kako su mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini opasno ugroženi stalnim provokacijama koje dolaze iz Republike Srpske te je najavio kako će stoga Federacija BiH poduzeti sve potrebne mjere kako bi na to odgovorila, uključujući tu uspostavu pričuvnog sastava policijskih snaga i to dvostruko većeg nego što ga planiraju uvesti u drugom entitetu

“Smatram da na svaki potez treba odgovoriti kontrapotezom. Mi nismo sretni što se dovodimo u tu situaciju i što nas prisiljavaju da reagiramo. Na jedan ćemo uvijek odgovoriti sa dva, kada je riječ o FBiH, duplo više ćemo imati rezervnih policajaca, mi to možemo izdržati. Želimo jačati tu policiju, vježbati, opremati je, raditi općenito na jačanju tog korpusa”, kazao je Izetbegović u intervjuu koji je u srijedu objavio portal Klix.

Izetbegović je konstatirao kako posebice Bošnjaci tu nemaju puno izbora jer nakon svega kroz što su prošli u ratu od 1992. do 1995. godine ne smiju dopustiti da im se ponove neke stvari.

“Slabost priziva silnike, a snaga ih obeshrabruje”, kazao je lider najveće bošnjačke stranke u BiH koji je ujedno predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH.

Na pitanje jesu li u BiH mogući novi oružani sukobi odgovorio je konstatacijom kako će to ovisiti o načinu na koji će se na postojeće ugroze koje dolaze iz RS reagirati. Ocijenio je kako vlasti u RS-u predvođene Miloradom Dodikom stalnim provokacijama poput relativiziranja presude Radovanu Karadžiću, crtanja novih karata i separatističkim prijetnjama zapravo žele iskušati reagiranje i međunarodne zajednice ali i “domoljuba u BiH”.

Bude li odgovor na te provokacije slab, svašta je moguće, upozorio je Izetbegović.

Komentirajući odugovlačenje s uspostavom vlasti u BiH na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine Izetbegović je ustvrdio kako će to ipak uskoro biti riješeno te da će novo Vijeće ministara BiH kao i vlada Federacije BiH biti uspostavljeni u svibnju.

Ustvrdio je i kako SDA neće odustati od toga da “u paketu” bude aktiviran i godišnji nacionalni plan reformi (ANP) bitan za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP) čemu se odlučno protivi Dodik ali i sve političke stranke koje dolaze iz RS.

“Detalje vam neću govoriti, ali vam kažem bit će i Vijeće ministara i aktivacija godišnjeg nacionalnog plana”, bio je izričit Izetbegović.

Na pitanje o odnosu kojega sada ima prema gradnji Pelješkog mosta Izetbegović je odgovorio kako nitko u BiH nije ni želio zaustaviti taj projekt jer je on i europski i jer znači povezivanje teritorija a dodao je kako BiH samo želi zaštititi svoja prava, prije svega ratificiranjem sporazuma o granici s Hrvatskom kojega su svojedobno potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

“Hrvatska je to dužna napraviti. To je određeno specijalnim odlukama UN-a. Nama mora biti omogućen nesmetan prolazak velikih brodova. U Predsjedništvu BiH se radi da se postigne konsenzus o tom pitanju”, kazao je Izetbegović. Konstatirao je kako Hrvatska nema teritorijalnih pretenzija prema BiH iako “ponekad jednostrano zastupa interese Hrvata u BiH”, ponekad se ponaša paternalistički, a nekad ignorira interese BiH dok s druge strane podržava NATO i EU put BiH.

“U mnogim stvarima su korektni, tako da imamo kombinaciju i dobrog i lošeg”, bio je Izetbegovićev zaključni komentar odnosa Hrvatske i BiH.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari