Pratite nas

BiH

Počinje Sajam gospodarstva Mostar 2017

Objavljeno

na

Zahvaljujući Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2017., jednoj od najvećih gospodarskih manifestacija u Bosni i Hercegovini, Mostar je danas , ali i idućih pet dana političko, društveno i gospodarsko središte regije.

Veličina i važnost ove manifestacije već danima se osjete u svakom kutku Mostara, a sam prostor gospodarske zone u kojoj se održava sajam vrvi raznim majstorima, promatračima, izlagačima… iz svih dijelova svijeta, piše Večernji list BiH. Tako je bilo i jučer kada su rađene posljednje pripreme, montirane police, rasvjeta, postavljane reklame i izložbeni materijali. Neki od izlagača već su jučer zauzeli svoja mjesta. Neki su tu prvi put, a nekima je sudjelovanje na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru tradicija.

“Mi nastupamo konstantno od 2004. godine. Nastup ove godine nam je jedanaesti po redu i to je već prešlo u neku vrstu tradicije. Ove godine predstavljamo sedam naših obrtnika robom i promotivnim materijalima te petnaestak starih tradicionalnih zanata, odnosno ručne radove. Svake godine zadovoljni smo sajmom i rezultatima koje ostvarimo sudjelovanjem na njemu. Ove godine je Hrvatska zemlja partner pa smo tu u suradnji s kolegama iz Gospodarske komore te se nadamo se dobrim poslovima i ove godine”, kaže Dražen Horvat uime Hrvatske obrtničke komore.

Dodaje kako je posljednjih godina znatno lakše doći na sajam u Mostar zbog izgrađene autoceste kroz RH.

“U Mostaru smo već dugo , pa se znamo snaći. Ipak vidimo da je veći dio grada trenutačno u radovima, u tijeku je obnova dijela prometnica, tako da jedine probleme koje očekujemo su manje prometne gužve”, zaključio je Horvat.

Radno je jučer bilo i na štandu Huaweija, gdje su nam rekli kako je mostarski sajam gospodarstva važna karika u njihovu poslovanju i promociji proizvoda. Tu su drugu godinu za redom, a svojim posjetiteljima obećali su razgledavanje najnovijih proizvoda ovog svjetski poznatog proizvođača mobilnih telefona. Posljednje pripreme obavljale su se i na štandovima vinara, Aluminija Mostar, JP Autoceste FBiH, Violete…

Budući da će otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2017. nazočiti visoka izaslanstva iz BiH, Republike Hrvatske, Republike Srbije, Crne Gore, Narodne Republike Kine, kao i predstavnici najvećih kompanija iz BiH i regije, angažiran je velik broj policijskih i sigurnosnih agencija koje osiguravaju prostor sajma, ali i cijeli Mostar.

Inače, 20. međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2017. okuplja 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta. Mostarski sajam je sajam općeg tipa i na njemu će se tradicionalno predstaviti gospodarski subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti.

U sklopu sajma već tradicionalno će se održati podsajamske manifestacije, kao što su Sajam turizma te sajmovi knjige i grafičke industrije. Ono što mostarski sajam posebno izdvaja od drugih sajmova u regiji su međunarodne konferencije, forumi i radionice.

Između ostalog, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 “Jedan pojas – jedan put” na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija “Komunikacijski sustavi” u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora Vc. Nove tehnologije i tehnološka inovativna otkrića predstavit će tvrtka Ericsson Nikola Tesla na okruglom stolu pod nazivom “Digitalno gospodarstvo” koji će se održati prvog sajamskog dana, “Razvoj maslinarstva u Hercegovini” također će biti jedna od tema okruglih stolova, kao i predstavljanje bh. gospodarstva, gdje će se predstaviti gospodarstvenici iz BiH i Udruga bh. Hrvata iz Zagreba “Prsten”.

Drugoga dana, 5. travnja, u sklopu Dana turizma bit će upriličena dodjela nagrada i priznanja najboljim vinarima, a u petak u 12 sati dodjela nagrada najuspješnijim izlagačima mostarskoga sajma 2017.

“Svi naši izložbeni prostori popunjeni su prije više od mjesec dana te, nažalost, ove godine nećemo moći ugostiti sve tvrtke koje su izrazile zanimanje za dolazak u Mostar. Imajući to u vidu, morat ćemo razmisliti i o proširenju naših kapaciteta”, kazala je direktorica tvrtke Mostarski sajam Dalfina Bošnjak. Svečanost otvoranja sajma planirana je za 11 sati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Oskvrnuto spomen obilježje hrvatskim braniteljima u općini Ravno nedaleko od Dubrovnika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ravno.ba (Arhiva)

Nepoznati počinitelji oskvrnuli su spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Slivnica na krajnjem jugoistoku općine Ravno, nedaleko od granice s Hrvatskom u dubrovačkom zaleđu.

Kako su u srijedu izvijestili iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, policiji je prijavljeno kako je oskvrnuto spomen-obilježje nakon čega su pripadnici policijske ispostave Ravno obišli mjesto na kojemu se dogodio ovaj izgred.

U mjestu Slivnica koja je prije rata pripadala općini Trebinje, policajci su zatekli četiri potpuno polomljena kamena križa te uništenu spomen-ploču na kojoj su bila ispisana imena poginulih hrvatskih branitelja.

U razgovoru s mještanima pripadnici policije su došli do saznanja da je spomen-obilježje uništeno u ponedjeljak.

Nakon provedenog očevida policijskih službenika policijske uprave Čapljina policija traga za počiniteljima ovog vandalizma, priopćeno je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Općina Ravno na jugu BiH, koji je uglavnom nastanjen Hrvatima, prvo je mjesto koje je stradalo u agresiji rezervista i tzv. JNA u jesen 1991., daleko prije početka rata u BiH.

(Hina)

 

13.10.1991. Spaljeno hrvatsko selo Ravno

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kardinal Puljić: Politika u BiH koja se vodi na štetu drugoga mora prestati

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Viko Puljić kazao je u srijedu kako je u Bosni i Hercegovini nužno pokazati više zalaganja za opće dobro i da je to jedini način da se prevladaju sadašnje političke napetosti u toj zemlji upozorivši kako mora prestati vođenje politike na štetu drugoga.

“Dobro pobjeđuje sve. Ako u ovom društvu zavlada dobro, onda će ono zračiti dobrotom, a ono razbija ledenu masu nepovjerenja i mržnje”, kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu komentirajući trenutačno stanje u BiH opterećeno sve većim nepovjerenjem i jačanjem političkih sukoba.

Kardinal Puljić je upozorio kako to nije samo politički nego i društveni problem koji truje međuljudske odnose.

“Previše je negativnoga, ono ubija”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Njegova je poruka kako je u bosanskohercegovačkom društvu važno naći pozitivnu energiju koja će poštivati čovjeka, dostojanstvo i njegova prava, a postavio je pitanje koliko se itko u BiH doista brine da ljudska prava zažive u različitosti.

Kardinalova je poruka kako se u slučaju BiH svi ponašaju koristoljubivo i to na račun drugoga.

“Prevažna je jednakopravnost u tim relacijama, samo treba imati dobru volju. Ne možemo graditi sreću na tuđoj nesreći”, kazao je kardinal Puljić.

On je ove poruke iznio u povodu obilježavanja 16. prosinca kao nedjelje Caritasa u BiH, dodajući kako je to povod za zajedničko zauzimanje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva u kojemu će svaka osoba moći živjeti u dostojanstvu, slobodi savjesti i odgovornosti.

U nedjelji Caritasa Crkva želi probuditi svijest i odgovornost prema daru vjere, a kardinal Puljić je kazao kako je to poticaj svakom kršteniku da djelima pokaže svoju vjeru koje nema bez duha solidarnosti.

(Hina)

 

Božo Petrov: Krajnje je vrijeme da preuzmemo odgovornost za Hrvate u BiH!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari