Connect with us

Događaji

Nakon dojave o bombi na Županijskom sudu – odgođeno suđenje Hernadiju!

Objavljeno

-

Oko 9,20 na Županijski sud u Zagrebu stigla je dojava da je u toj zgradi postavljena bomba. Svi zaposlenici i posjetitelji suda napustili su zgradu dok se ne provjeri osnovanost dojave. Nekoliko minuta prije toga odgođen je početak suđenja predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju, optuženom da je podmitio bivšeg premijera Sanadera kako bi mu prepustio upravljačka prava u Ini, prenosi HRT.

Naime, Hernadijeva je obrana u prethodnom postupku zatražila da se cijeli spis prevede na mađarski, što je predsjednik sudskog vijeća Ratko Šćekić odbio. O žalbi branitelja na tu sučevu odluku Vrhovni sud do danas nije odlučio, niti vratio spis na Županijski sud.

Ranije smo pisali kako bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo početi suđenje u odsutnosti predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju zbog optužbi da je podmitio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera koji mu je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini.

ina mol hernandiNakon pokretanja istrage državno odvjetništvo je od Mađarske tražilo da ispitaju Hernadija ili da mu uruče poziv, no mađarska su pravosudna tijela uporno odbijala pozivajući se na zaštitu nacionalnih interesa. Hrvatska je nedostupnom Hernadiju odredila istražni zatvor i odlučila mu suditi u odsutnosti, a njegovom privođenju nije pomoglo ni raspisivanje europskog uhidbenog naloga.

U međuvremenu Hernadi je i od hrvatskog Ustavnog suda tražio da opozove odluku o istražnom zatvoru navevši da poziv za dolazak na hrvatski sud nikada nije primio te da ne može biti odgovoran što mu mađarske vlasti pozive iz Hrvatske nisu prosljeđivale. No, Ustavni ga je sud odbio ističući da je i činjenica što Hernadi nije nedostupan hrvatskim vlastima dostatna za određivanje istražnog zatvora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari