Connect with us

Najave

Počinju alkarske svečanosti – večeras nadmetanje za Baru

Objavljeno

-

Foto: Hina

Nadmetanjem 17 alkara za pobjednika 307. Bare u Sinju će danas započeti alkarske svečanosti koje će kulminirati nedjeljnom Alkom na kojoj se očekuje čitavi državni vrh, a prvi put i predsjednik neke druge države.

Bara počinje u 17,30 sati kao i Čoja u subotu dok se natjecanje za Alku održava u 16,30 sati u nedjelju, a na kojem su dolazak najavili predsjednik države Zoran Milanović, koji je pokrovitelj Sinjske Alke, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković dok će u svečanoj loži biti i predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Novi vojvoda Mario Šušnjara odabrao je 17 kopljanika za ovogodišnje nadmetanje, i to redom Ivicu Filipovića Grčića, alaj-čauša, Antu Runju, zamjenika alaj-lauša, Mihovila Župu, slavodobitnika 306. Alke, Antu Zoricu, Andriju Hrgovića, Petra Tomaševića, Josipa Čačiju, Ivu Zoricu, Marka Vrcu, Tina Radanovića, Franu Ivkovića, Juru Domazeta Lošu, Martina Šušnjaru, Nenada Marića, Franu Talaju, Kristijana Bikića i Pavla Prolića.

Dužnost barjaktara ove godine obnaša Mate Bilobrk, pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko.
Vojvoda je u izjavi za Hinu kazao kako je presretan novom funkcijom koja mu je povjerena u travnju ove godine kada je većina članova Viteškog alkarskog društva dalo glas.
“Zbilja bih volio da donosim pravedne odluke, odluke u interesu Alke i da nakon četiri godine Alka bude barem malo bolja. Alka je uhodan pogon, Upravni odbor radi jako dobar posao, a vojvoda tu treba dati samo dodatan doprinos i gorivo da ubrza stvari. Nivo upravljanja i razina na kojoj je Alka trenutno je vrlo visok”, rekao je Šušnjara.

Sinjani 307 godina vjerno čuvaju sjećanje na veliki trenutak svoje povijesti, kada su se obranili od najezde osmanlijskog carstva. U spomen na tu čudesnu obranu ustanovili su Alku koja živi do dana današnjeg kao jedna od rijetkih viteških igara koje su nastale tih davnih vremena.
Pobjednik Bare i Čoje te slavodobitnik Alke onaj je alkar kopljanik koji u tri trke skupi najveći broj punata, bodova. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari