Connect with us

Podcijenjeni europski dragulji koje obavezno trebate posjetiti

Objavljeno

-

Glavni europski gradovi – poput Londona, Pariza, Rima ili Berlina – nisu poznati samo po bogatoj povijesti, nego i kulturno, arhitektonski, gastronomski te na mnogo drugih razina. Nažalost, to će vas iskustvo u pravilu papreno koštati, bilo da putujete sami ili u grupi.

Europski gradovi koji su u svojim državama drugi, a u nekim slučajevima i treći po veličini, često nude jednako izvrsne pogodnosti, atrakcije i infrastrukturu, uključujući poveće zračne luke učinkovitog masovnog prijevoza, dok turistički i nisu toliko zakrčeni kao glavni gradovi. Huffington Post preporučuje sedam podcijenjenih dragulja koji nude autentični europski okus po ‘poštenim’ cijenama.

Liverpool, Engleska
Liverpool, grad najpoznatiji kao rodno mjesto članova grupe Beatles, ima prvoklasne muzeje, od kojih je većina potpuno besplatna, odlične trgovine u kojima možete šopingirati, mnoštvo odličnih pubova, bogat noćni život i najbolju arhitekturnu baštinu izvan Londona. Prije dva stoljeća 40 posto svjetske trgovine odvijalo se preko liverpoolske luke, što ovaj grad i danas čini jednim od najbogatijih.

Foto: Flickr

Krakov, Poljska
Tisuću godina star Krakov, kraljevski glavni grad Poljske sve do 1596. godine, čudesno je izbjegao devastaciju tijekom Drugog svjetskog rata, te je 1978. godine ušao pod UNESCO-ovu zaštitu kao spomenik kulture. Samo stari grad sadrži otprilike šest tisuća povijesno važnih lokaliteta i dva milijuna umjetničkih djela. Gdje god krenete, ulice su prepune uličnih svirača koji gradu daju poseban štih. Okolica ima nekoliko drugih vrijednih lokacija, uključujući bivši rudnik soli, ali i dobro očuvan nacistički logor Auschwitz.

Foto: Flickr

Sirakuza, Italija
Sicilija je oduvijek bila strateško vojno raskrižje i utvrda mediteranske kulture. Danas je otok prepun grčkih amfiteatara, rimskih hramova, renesansnih crkvi i baroknih palača. Ove ljepotenigdje nisu očitije nego u Sirakuzi, koji se nalazi pod UNESCO-ovom zaštitom. Ovaj gradić osnovali su grčki kolonijalisti 734 godine prije Krista i ubrzo je dostigao, pa čak i nadmašio Atenu po bogatstvu, sjaju i moći. Danas su ulice prepune simpatičnih restorana i barova, kao i hotela iz kojih puca prekrasan pogled na more.

Foto: Flickr

Split, Hrvatska
Okupan suncem, Split pruža jednak ugođaj i arhitekturu kao razvikaniji Dubrovnik, ali s mnogo manje turista. Centar grada leži unutar zidina Dioklecijanove palače, izgrađene u trećem stoljeću, s originalnim rimskim ulicama, četiri monumentalna ulaza, egipatske sfinge i ruševine hrama. Katedrala svetog Duje izgrađena je oko Dioklecijanovog mauzoleja, a cijelo središte grada pod posebnom je zaštitom UNESCO-a. U Splitu će vas dočekati zaista prekrasnaarhitektura, vinski barovi i ulični zabavljači. Posjet ovom gradu sigurno ćete dugo pamtiti.

Foto: Flickr

Porto, Portugal
Drugi najveći portugalski grad i trgovačka žila kucavica proteže se na nekoliko brda s prekrasnim pogledom na luku Douro obogaćenu skladištima koji datiraju još iz 19. stoljeća te starim baroknim crkvicama. Lokalne delikatese jako su cijenjene, a aktivan je i noćni život koji vas posve sigurno neće razočarati. Ovo je i najstarija regija u kojoj se proizvodi vino, pa svakako iskušajte tamošnje domaće sorte.

Foto: Flickr

Graz, Austrija
Drugi najveći austrijski grad Graz 2003. godine proglašen je kulturnim središtem Europe, 2008. godine dobio je titulu grada kulinarskih specijaliteta, a 2011. godine naslov glavnog dizajnerskog grada Europe. Središte grada 1999. godine proglašeno je svjetskom kulturnom baštinom, a stilovi u arhitekturi protežu se od gotičkog preko talijanske renesanse do postmodernih stilova. Usred grada nalazi se brdo s dvorcem Schloßberg, do kojeg se može doći liftom koji se nalazi u samoj utrobi planine, što je zaista poseban doživljaj. Grad obiluje sjajnim muzejima, primjerima klasične i moderne umjetnosti, simpatičnim kafićima i vinskim barovima.

Foto: Flickr

Hamburg, Njemačka
Hamburg je definiran vodom, od rijeke Elbe do jezera Alster. Sadrži ukupno 2.300 mostova, koji debelo premašuju primjerice 400 mostova koje ima Venecija. Skladište koje datira iz 19. stoljeća odlično je očuvano, baš kao i stara gradska vijećnica te gotička katedrala. HafenCity je prepun sjajnih hotela, dok u distriktu St. Pauli možete pronaći pregršt fora kafića, klubova i trgovina.

Foto: Flickr

 

K.H./Huffington Post

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari