Pratite nas

Kronika

Podignuta optužnica protiv dvanaestorice u ‘aferi Uljanik’

Objavljeno

na

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu u “aferi Uljanik” protiv prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića te još 11 bivših čelnika Uljanika i 3. maja zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare.

Protiv tvrtke iz Pule, koja je poslovala s Uljanikom, optužnica je podignuta zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i subvencijske prijevare. Neslužbeno se doznaje da je riječ o tvrtki Uljanik plovidba, koja je lani promijenila ime u Alpha Adriatic.

U pripćenju Državnog odvjetništva ne navode se imena okrivljenika, a na Županijskom sudu u Rijeci se doznaje da je prvookrivljeni Marinko Brgić, drugi je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, a trećeokrivljeni bivši član uprave Uljanika Veljko Grbac.

Optužnicom se Brgiću, Pavletiću, Grpcu te još trojici okrivljenika stavlja na teret da su od siječnja 2010. do sredine studenoga 2016. u Puli ugovorili gradnju četiri broda za prijevoz rasutih tereta, tzv. bulk carriera, po cijeni znatno nižoj od obračunatih planiranih troškova proizvodnje.

To su, navodi se u optužnici, učinili iako su bili svjesni da će rezultirati teško nadoknadivim gubitkom u poslovanju društva te znajući da kupci nemaju u cijelosti osigurana sredstva za financiranje izgradnje naručenih brodova.

Financijske obaveze prema ugovorima o gradnji brodova samo su u manjoj mjeri izvršene, djelomično i kroz izdavanje preferencijalnih dionica, bez da je prethodno izvršena procjena njihove tržišne vrijednosti, čime je Uljanik oštećen za 735,9 milijuna kuna.

Pavletića se tereti da je kao odgovorna osoba s ciljem da za svoju tvrtku nezakonito pribavio novac od sedmookrivljene odgovorne osobe Brodogradilišta 3. maj, koje je kao korisnik državnih potpora bilo dužno pridržavati se pravila o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje, zatražio kratkoročnu pozajmicu.

Tu pozajmicu je odgovorna osoba iz 3. maja bez odluke nadzornog odbora odobrila pa je s Pavletićem 17. rujna 2013. zaključen ugovor o kratkoročnom zajmu od 36 milijuna kuna na rok od šest mjeseci. Taj rok je produžen do 16. ožujka 2015. nakon čega je vraćen manji dio novca, a 3. maj je oštećen za 29,1 milijun kuna.

Pavletiću se stavlja na teret da je od prosinca 2013. do ožujka 2014. s nakanom da za svoju tvrtku nedopušteno iskoristi sredstva državne potpore, 17,7 milijuna kuna koje je bio obvezan proslijediti 3. maju, zadržao za svoju tvrtku.

Šestookrivljenika se tereti da je od 30. lipnja 2015. do 28. srpnja 2015. u Rijeci i Puli, u nakani da pribavi veliku nepripadnu korist tvrtki koju zastupa, zatražio od Brgića, Grpca i još dvije odgovorne osobe 3. maja da zaključe ugovor o kupnji dionica dviju inozemnih kompanija, bez prethodne procjene njihovih vrijednosti.

Tim su ugovorom i izjavom o prijeboju zatvorili potraživanja koja je 3. maj imao kao podizvođač na izgradnji triju brodova. S obzirom da kupljene dionice ne nose nikakav prinos, kao i da su brodovi dviju stranih kompanija ujedno i jedina njihova imovina te su hipotekarno opterećeni, prodajom 40 posto dionica po više obračunatoj vrijednosti brodogradilište Uljanik se, po tvrdnjama tužiteljstva, nepripadno okoristilo za 95 milijuna kuna.

Prema optužnici, osmookrivljena odgovorna osoba iz 3. maja tereti se da je 30. listopada 2017 u Rijeci s Brgićem, Grpcem i četvrtookrivljenim, kao članovima uprave Uljanika, zaključila ugovor o kupoprodaji postrojenja tzv. panel linije za kojom riječko brodogradilište nije imao nikakve potrebe. Plaćanjem linije i izvedenih radova na njenom postavljanju riječki 3. maj oštećen je za 22,3 milijuna kuna.

U akciji Uljanik, krajem ožujka prošle godine privedeno je 12 osoba – bivši predsjednici uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda i Anton Brajković, bivši članovi Uprave Uljanika Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.

Istražni zatvor od 30 dana određen je za Rossandu, Brgića, Pavletića, Percana, Kranjca i Grpca, dok su se ostali branili sa slobode. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Bivša državna tajnica Rimac dovedena u Uskok na ispitivanje

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac dovedena je u petak navečer na ispitivanje u Uskok gdje je ranije tijekom dana zbog sumnji u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije ispitan predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Izvori bliski istrazi ističu da se Rimac sumnjiči za trgovinu utjecajem i primanje mita od 45.000 eura kako bi pogodovala tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektranu kod Knina. Uz to, sada već bivša državna tajnica sumnjiči se da je radila pritisak na Hrvatske šume kako bi promijenili negativno mišljenje koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađane.

Uskok sumnja su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i Ivan Melvan iz splitske ispostave Hrvatskih šuma bili ti koji su u konačnici početkom godine dali pozitivna mišljenja za vjetroelektrane. Jakupčićev odvjetnik Vladimir Terešak je kazao da je njegov branjenik iznosio aktivnu i opširnu obranu te da se njega tereti da je sve rado po nalogu Josipe Rimac.

“Moj branjenik je poricao krivnju za ono što mu se stavlja na teret. Radi se o trgovačkom društvu i izgradnji vjetrolektrane u okolici Knina. Jakopčić je naplatio dug po osnovi korištenja. Taj dug seže od 2015, od bivše uprave. Dakle, Hrvatske šume su naplatile dug od bivše uprave, terete ga da ta šteta nije naplaćena. On je naplatio 6 milijuna duga, ali ostala je još neka šumska šteta”, rekao je Terešak.

Tvrka C.E.M.P. oglasila se u petak priopćenjem u kojem odbacuje bilo kakve nezakonite radnje, tvrdeći da to može dokazati iz postojeće dokumentacije pri svim nadležnim tijelima u ovom projektu.

”Što se tiče odnosa investitora i Hrvatskih šuma, ne samo da Hrvatske šume nikada ni po čemu nisu pogodovale investitoru u ovom projektu, već su svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu društvu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova”, tvrdi tvrtka.

Policijskom akcijom je obuhvaćeno ukupno 13 osoba, među kojima je i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić te pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, koja je odlukom Vlade RH također smijenjena u petak. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Vlada razriješila dužnosti Josipu Rimac i Anu Mandac

Objavljeno

na

Objavio

Vlada je na telefonskoj sjednici razriješila dužnosti državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac te pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Anu Mandac, doznaje Večernji List.

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić uhićen je jutros, potvrdio je za Večernji list njegov odvjetnik Vladimir Terešak. Među onima koji su privedeni je i Josipa Rimac, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina i državna tajnica u ministarstvu uprave.

Istragom je obuhvaćeno do sada  između 10 i 15 osoba, a  N1 navodi da je među uhićenima i Ružica Njavro, tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede, kao i Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva.

Plenković: Nema nedodirljivih i naša poruka je jasna: dosta je korupcije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari