Connect with us

BiH

Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog zločina na području Donjeg Vakufa

Objavljeno

on

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Jovana Šatare, Boška Savkovića, Sekule Šišića, Boška Bilića, Zdravka Balabana, Jordana Ilića i Nenada Tanasića jer su u proljeće i ljeto 1992. godine za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, počinili zločine nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa.

”Oni se terete da su u svojstvu zapovjednika, načelnika i pripadnika policije i vojske, sudjelovali u nezakonitom zatočenju u nekoliko objekata, oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozljedama kod većeg broja zatočenih osoba”, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Prema Tužiteljstvu, oni su prisilno odveli više osoba u nepoznatom smjeru, kojima se od tada gubi svaki trag. ”Optuženi Ilić se tereti i za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žrtve, nad kojom je počinjeno višestruko silovanje i zlostavljanje, prilikom čega je u jednom navratu bilo prisutno i njezino malodobno dijete”, priopćeno je.

Nenad Tanasić je ranije osuđen zbog ratnog zločina nad civilima počinjenog 1995. godine u Banja Luci. Navode optužnice Tužiteljstva će dokazivati pozivanjem 84 svjedoka, među kojima i svjedoka sa određenim mjerama zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

BiH: Vlasti ne znaju što s 900 migranata koji se danima smrzavaju na livadi

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari