Pratite nas

Herceg Bosna

Podignuta optužnica za kupovinu glasova Lijanovićevim kandidatima

Objavljeno

na

Lijanovic-100KMTužitelj Odjela II Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv tri osobe koje se terete da su u okviru izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, 2010. godine, počinile kazneno djelo prevare pri glasovanju iz člana 152. KZ-a BiH.

Optužnica je podignuta protiv Dragoljuba Milovića zvanog „Dragan” i „Šurda”, rođenog 19. veljače 1971.godine u Goraždu, nastanjen u Goraždu, Dragana Šekarića zvanog „Pive”, rođenog 4. studenog 1969. godine u Goraždu, nastanjen u Sarajevu, u tijeku je drugi postupak pred Sudom BiH, Branka Pereula, rođenog 16. studenog 1973. godine u Foči, nastanjen u Beogradu i Goraždu.

Optuženi se terete da su tijekom ljeta 2010. godine, po prethodnom dogovoru, a u vezi s općim izborima raspisanim za listopad 2010. godine, u namjeri da na prevaran način osiguraju potreban broj glasova Daliborki Milović, supruzi optuženog Dragoljuba Milovića i Branku Pereulau za mjesto delegata u Kantonalno skupštini Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), kao kandidata stranke NS Radom za boljitak (NS RZB), počinili kazneno djelo prevare pri glasanju.

Kako stoji u priopćenju Tužiteljstva , terete se da su na prevaran način, pod izgovorom da vrše popis birača, da sačinjavaju popis osoba koje će biti angažirane kao promatrači, ili da daju mogućnost glasovanja prije izbora u zamjenu za novčane iznose od 20-30 KM, od većeg broja građana s područja Goražda, uzeli osobne podatke, te ih na prevaran način mimo njihovog znanja, prijavili za glasovanje putem pošte, s adresa u R Srbiji i R Crnoj Gori, nakon čega su dostavili Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP), glasove navedenih osoba putem pošte, te na taj način prouzrokovali izbor Daliborke Milović u kao izaslanika NS RZB, u Skupštinu BPK-u u Goraždu.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo prevare pri glasovanju iz člana 152. KZ BiH a u vezi s članom 29. KZ BiH.

Optužnica je s obimnim dokaznim materijalom i prijedlogom za saslušanje 20 svjedoka optužbe, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 26. obljetnica osnutka postrojbe HVO-a ‘Ante Bruno Bušić’

Objavljeno

na

Objavio

Udruga pripadnika prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić” obilježila je u Posuškom Gracu, u srijedu, 13. lipnja, na blagdan sv. Ante, 26. obljetnicu osnutka.

Nakon svete mise koja je proslavljena u crkvi svetog Franje u Gracu, a koju je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić, krenuo je mimohod s ratnim stjegovima do spomen obilježja poginulim pripadnicima Bušića.

Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih pripadnika Bušića, zatim predstavnici udruga pripadnika 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić”, udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a, braniteljskih udruga iz Republike Hrvatske, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, predstavnici vlasti iz Republike Hrvatske, Generalskog zbora RH te Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Općine Posušje.

Predsjednik Udruge pripadnika postrojbe “Ante Bruno Bušić” pukovnik Josip Duspara čestitao je svim pripadnicima postrojbe obljetnicu te posebne pozdrave uputio obiteljima poginulih Bušića.

Pukovnik Duspara istaknuo je kako se povijest ne smije zaboraviti, posebice u današnje vrijeme kada tu povijest neki pokušavaju iskriviti. “Ne dijelimo se, jer ako se podijelimo nije dobro. Podjele nas ne vode cilju za koji smo se borili 90-ih”, poručio je Duspara.

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Miljenko Kolobarić istaknuo je da je ta postrojba došla do cilja koji je hrvatski narod sanjao. Dodao je kako se treba pokloniti mrtvima i nestalima, ali se i okrenuti budućnosti i stvarati zajedništvo.

Ministar branitelja ZHŽ-a Mladen Begić poručio je kako je trajna obaveza čuvati mir i slobodu stečenu u krvi. “Ne smijemo dopustiti onima koji nas mame da se ‘odhrvatimo’. S međunarodnom zajednicom moramo surađivati, ali ne moramo joj se dodvoravati i polagati račune. Trebamo graditi zajedništvo i očuvati Hrvatski narodni sabor jer to dvoje nema alternative”, kazao je Begić.

Na kraju programa dodijeljene su plakete i zahvalnice sudionicima memorijalnog turnira koji se već tradicionalno održava dan prije obljetnice osnutka prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić”. Ove godine najbolji na turniru bili su pripadnici Udruge 1. gardijske brigade “Tigrovi”.

 

‘Bušići’ su svojim djelovanjem dokazali kako se voli i brani voljena hrvatska gruda

 

Obilježena 24. obljetnica utemeljenja 1. gardijske brigade HVO-a

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena 24. obljetnica utemeljenja 1. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen križa u gradskom parku i svetom misom u kapelici sv. Nikole Tavelića u vojarni Ante Bruno Bušić u Livnu obilježena je 24. obljetnica utemeljenja 1. gardijske brigade HVO-a.

Svečanoj akademiji u vojničkom klubu vojarne nazočili su, među ostalim, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, izaslanik ministrice obrane BiH Marinko Stojak, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić s ministrima, gradonačelnik Livna Luka Čelan, general zbora HVO-a i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a Stanko Sopta, generali Oružanih snaga BiH Ante Jelač, Tomo Kolenda, Jugoslav Brdar, brigadir Zdravko Rezo, predstavnici diplomatskog zbora i civilnog društva te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

O ulozi 1. gardijske brigade HVO-a u Domovinskom ratu i njezinom ratnom putu govorili su zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH pukovnik Martin Pažin, zapovjednik 1. bojne 4. pješačke brigade Oružanih snaga BiH bojnik Marinko Romić te predsjednik Udruge pripadnika postrojbe “Ante Bruno Bušić”, pukovnik Josip Duspara.

– Danas smo tu, u prvom redu, da pokažemo svoju vjernost, postojanost i svoju ustrajnost prema ljudima koji su dali svoje živote za opstojnost Hrvata na ovim područjima. Tu smo zato što nemamo pravo na nebrigu i zaborav prema tim ljudima -kazao je u svom govoru pukovnik Pažin.

Dodao je kako je 1. gardijska brigada HVO-a tijekom Domovinskog rata “bila najjača kada je bilo najteže”.

– Predanost zajedničkom cilju, zajedništvo i odlučnost svih njezinih vojnika bili su iznimno značajni za oslobađanje Kupresa, kao i u završnim osloboditeljskim operacijama hrvatskih snaga – istaknuo je Pažin.

Organizator jučerašnjeg obilježavanja bila je 1. pješačka gardijska pukovnija Oružanih snaga BiH. Pukovnik Pažin naglasio je kako ta postrojba organizira ili je suorganizator za više od 80 aktivnosti godišnje, među kojima su i obljetnice HVO-a.

– Zapovjedništvo 1. pješačke gardijske pukovnije ove godine nastavilo je s tim aktivnostima i učinilo korak više da s obrazovnog i edukacijskog gledišta, kroz civilno-vojnu suradnju i Dane otvorenih vrata, učenicima, studentima i mladim naraštajima vojnika prezentira vrijedne povijesne izloške, kao i edukativnu prezentaciju Domovinskog rata u muzeološkom kontekstu – dodao je Pažin.

(Fena)

 

‘Bušići’ su svojim djelovanjem dokazali kako se voli i brani voljena hrvatska gruda

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori