Pratite nas

Herceg Bosna

Podignuta optužnica za kupovinu glasova Lijanovićevim kandidatima

Objavljeno

na

Lijanovic-100KMTužitelj Odjela II Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv tri osobe koje se terete da su u okviru izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, 2010. godine, počinile kazneno djelo prevare pri glasovanju iz člana 152. KZ-a BiH.

Optužnica je podignuta protiv Dragoljuba Milovića zvanog „Dragan” i „Šurda”, rođenog 19. veljače 1971.godine u Goraždu, nastanjen u Goraždu, Dragana Šekarića zvanog „Pive”, rođenog 4. studenog 1969. godine u Goraždu, nastanjen u Sarajevu, u tijeku je drugi postupak pred Sudom BiH, Branka Pereula, rođenog 16. studenog 1973. godine u Foči, nastanjen u Beogradu i Goraždu.

Optuženi se terete da su tijekom ljeta 2010. godine, po prethodnom dogovoru, a u vezi s općim izborima raspisanim za listopad 2010. godine, u namjeri da na prevaran način osiguraju potreban broj glasova Daliborki Milović, supruzi optuženog Dragoljuba Milovića i Branku Pereulau za mjesto delegata u Kantonalno skupštini Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), kao kandidata stranke NS Radom za boljitak (NS RZB), počinili kazneno djelo prevare pri glasanju.

Kako stoji u priopćenju Tužiteljstva , terete se da su na prevaran način, pod izgovorom da vrše popis birača, da sačinjavaju popis osoba koje će biti angažirane kao promatrači, ili da daju mogućnost glasovanja prije izbora u zamjenu za novčane iznose od 20-30 KM, od većeg broja građana s područja Goražda, uzeli osobne podatke, te ih na prevaran način mimo njihovog znanja, prijavili za glasovanje putem pošte, s adresa u R Srbiji i R Crnoj Gori, nakon čega su dostavili Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP), glasove navedenih osoba putem pošte, te na taj način prouzrokovali izbor Daliborke Milović u kao izaslanika NS RZB, u Skupštinu BPK-u u Goraždu.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo prevare pri glasovanju iz člana 152. KZ BiH a u vezi s članom 29. KZ BiH.

Optužnica je s obimnim dokaznim materijalom i prijedlogom za saslušanje 20 svjedoka optužbe, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

U Mostaru obilježena 24. obljetnica raspuštanja logora Armije BiH

Objavljeno

na

Objavio

U povodu obilježavanja 24. obljetnice raspuštanja logora Armije BiH za Hrvate u Mostaru i Bugojnu predstavnici logoraša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u ponedjeljak su položili cvijeće i zapalili svijeće pred spomenikom palim braniteljima Mostara na Trgu hrvatskih velikana.

Kako je u izjavi za medije kazao dopredsjednik Hrvatske udruge logoraša HNŽ-a Željko Vladić, u logoru u staroj IV. osnovnoj školi Mostar na početku je bilo 217 osoba hrvatske nacionalnosti, a vremenom se taj broj mijenjao. Od spomenutog broja, poginulo je 17 osoba, dok je teže ili lakše ranjenih više od 50 zatočenika.

”Logor IV. osnovna škola je po svome obliku i strukturi, kao i po tretiranju zarobljenika bio vrlo težak”, kazao je Vladić, prenosi Fena.

Stanislav Krezić koji je bio zatočen u logoru u Potocima kod Mostara kazao je u izjavi za medije kako je danas za sve logoraše iznimno težak dan, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća željeli su se prisjetiti svih strahota koje su pretrpjeli tijekom zatočeništva. ”Danas je teško bilo što reći jer mi logoraši puno toga tražimo, a čini mi se da smo ostali sami, prepušteni jedni drugima da se prisjećamo. Nadamo se da bi nam predstavnici vlasti mogli pomoći, ali njima su izgleda važniji izbori nego bilo što drugo”, kazao je Krezić.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća danas je obilježena 24. godišnjica od razmjene zatvorenih bugojanskih Hrvata na lokaciji Stadion u toj općini.

Vijence su kod spomen-obilježja na groblju Sultanovići položili predstavnici Hrvata na svim nivoima vlasti, te članovi boračkih udruženja proisteklih iz Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Tom prilikom, evocirana su sjećanja na devetnaest nestalih, i 294 zatvorena Hrvata koji su razmijenjeni na današnji dan 1994, prenosi Fena.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Pendeš: HVO utemeljen s ciljem očuvanja BiH te pune jednakopravnosti svih naroda

Objavljeno

na

Objavio

U Vitezu je danas obilježena obljetnica utemeljenja Zbornog područja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vitez, a obljetnici je uz brojne zvanice i dužnosnike svih razina vlasti, nazočila i ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.

Obilježavanje obljetnice započelo je svetom misom za poginule i umrle pripadnike ZP HVO Vitez u župnoj crkvi svetog Juraja, nakon čega su izaslanstva na spomen-obilježju ispred Općine Vitez položila vijence i svijeće te uputili molitve za sve poginule i umrle branitelje.

Svečana akademija održana je u Hrvatskom domu u Vitez, a nazočnima se obratila i ministrica obrane BiH Marina Pendeš.

Uz čestitke povodom 26. obljetnice utemeljenja ZP HVO Vitez, te iskazivanja pijeteta svim žrtvama Domovinskog rata, ministrica Pendeš je napomenula kako je HVO utemeljen s ciljem očuvanja Bosne i Hercegovine te pune jednakopravnosti svih naroda unutar BiH.

Pozvala je nadležne institucije na procesuiranje odgovornih za svaki zločin, te naglasila jasna opredjeljenja za činjenje maksimalnog napora kada su u pitanju aktivnosti na europskom i euroatlantskom putu BiH, priopćeno je iz MOBiH-a.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati