Connect with us

Podijeljen novac županijama za besplatne udžbenike

Objavljeno

on

besplatni-udzbenici1U sjedištu Vlade Federacije BiH potpisan je ugovor o sufinanciranju nabavke besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2014/2015. godini.

Ugovore su potpisali federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić i nadležni županijski ministri, odnosno predstavnici županijskih ministarstava obrazovanja.

Kako je priopćeno, federalno Ministarstvo obrazovanja i znanosti je u proračunu za 2014. godinu osiguralo 700.000,00 KM za realizaciju ovog projekta, u kojem sudjeluje svih deset županije.

”Osiguravanje besplatnih udžbenika je izuzetno važna socijalna mjera, ali i karika u lancu obrazovnih potreba, a sve radi stvaranja kvalitetnijih uvjeta za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji”, naglasio je ovom prilikom ministar Mašić.


”Nažalost, naše su mogućnosti ograničene, a željeli smo što ravnopravnije realizirati ovaj projekt, te smo se ponovo odlučili da besplatne udžbenike dobiju djeca ugroženog socijalnog statusa na svim područjima. Naš konačni cilj je da osiguramo besplatne udžbenike za svu djecu koja pohađaju osnovnu školu”, dodao je.

Visina dodijeljenih sredstava određena je prema broju učenika u protekloj školskoj godini, uz primjenu korektivnih faktora za županije čija su područja zahvaćena prirodnom nesrećom uzrokovanom nedavnim poplavama, odnosno u odnosu na socijalno-ekonomsko stanje županije, priopćeno je.


Na osnovu svih pokazatelja, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti načinilo je Prijedlog raspodjele sredstava za nabavku besplatnih udžbenika, i to:

  • Unsko-sanska županija – 94.920,00 KM,
  • Posavska 12.250,00 KM,
  • Tuzlanska 158.130,00 KM,
  • Zeničko-dobojska – 140.420,00 KM,
  • Bosansko-podrinjska 7.630,00 KM,
  • Srednjobosanska – 72.590,00 KM,
  • Hercegovačko-neretvanska – 56.000,00 KM,
  • Zapadnohercegovačka – 26.670,00 KM,
  • Kanton Sarajevo – 111.090,00 KM i
  • Hercegbosanska županija – 20.300,00 KM.

”Radi efikasnije realizacije ovog projekta, danas potpisanim ugovorima jasno su definirane sve obveze županijskih ministarstava, koja su dužna pravovremeno izvršiti nabavku udžbenika od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH”, navodi se u priopćenju Ministarstva obrazovanja i znanosti.

bljesak.info / kamenjar.com

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari