Pratite nas

Podijeljen novac županijama za besplatne udžbenike

Objavljeno

na

besplatni-udzbenici1U sjedištu Vlade Federacije BiH potpisan je ugovor o sufinanciranju nabavke besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2014/2015. godini.

Ugovore su potpisali federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić i nadležni županijski ministri, odnosno predstavnici županijskih ministarstava obrazovanja.

Kako je priopćeno, federalno Ministarstvo obrazovanja i znanosti je u proračunu za 2014. godinu osiguralo 700.000,00 KM za realizaciju ovog projekta, u kojem sudjeluje svih deset županije.

”Osiguravanje besplatnih udžbenika je izuzetno važna socijalna mjera, ali i karika u lancu obrazovnih potreba, a sve radi stvaranja kvalitetnijih uvjeta za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji”, naglasio je ovom prilikom ministar Mašić.

”Nažalost, naše su mogućnosti ograničene, a željeli smo što ravnopravnije realizirati ovaj projekt, te smo se ponovo odlučili da besplatne udžbenike dobiju djeca ugroženog socijalnog statusa na svim područjima. Naš konačni cilj je da osiguramo besplatne udžbenike za svu djecu koja pohađaju osnovnu školu”, dodao je.

Visina dodijeljenih sredstava određena je prema broju učenika u protekloj školskoj godini, uz primjenu korektivnih faktora za županije čija su područja zahvaćena prirodnom nesrećom uzrokovanom nedavnim poplavama, odnosno u odnosu na socijalno-ekonomsko stanje županije, priopćeno je.

Na osnovu svih pokazatelja, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti načinilo je Prijedlog raspodjele sredstava za nabavku besplatnih udžbenika, i to:

  • Unsko-sanska županija – 94.920,00 KM,
  • Posavska 12.250,00 KM,
  • Tuzlanska 158.130,00 KM,
  • Zeničko-dobojska – 140.420,00 KM,
  • Bosansko-podrinjska 7.630,00 KM,
  • Srednjobosanska – 72.590,00 KM,
  • Hercegovačko-neretvanska – 56.000,00 KM,
  • Zapadnohercegovačka – 26.670,00 KM,
  • Kanton Sarajevo – 111.090,00 KM i
  • Hercegbosanska županija – 20.300,00 KM.

”Radi efikasnije realizacije ovog projekta, danas potpisanim ugovorima jasno su definirane sve obveze županijskih ministarstava, koja su dužna pravovremeno izvršiti nabavku udžbenika od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH”, navodi se u priopćenju Ministarstva obrazovanja i znanosti.

bljesak.info / kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Munira Subašić: Svi naši u Srebrenici su bili živi dok Ratko Mladić nije došao

Objavljeno

na

Objavio

Očekujemo da Ratko Mladić dobije doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama, kazala je za N1 Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Subašić je zajedno sa drugim predstavnicama Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” otputovala jutros u Haag kako bi prisustvovale izricanju prvostepene presude bivšem generalu Vojske RS Ratku Mladiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti.

U razgovoru za N1 poručila je kako od Haškog tribunala očekuje da ispunio ono zbog čega je i osnovan.

“Znam da Sud ne radi po pravdi nego po nekim zakonima. Međutim, očekujem doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama. Gdje je god došla njegova čizma napravila je genocid. Očekujem jedan dio pravde, zadovoljstva. Haški sud je pri zatvaranju i vjerovatno će ispuniti ono zbog čega je osnovan”,istakla je Subašić.

Podsjetila je na važnost presude Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra u srijedu.

“Ovo je najjača presuda. On je najodgovorniji. Svi naši u Srebrenici su bili živi dok on nije došao. Kada je došao izdao je naredbu da se što više siluje majki, da se ubije što više naše djece…koga nisu ubili da se protjera. Imao je namjeru napraviti etnički čistu teritoriju”, zaključila je predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

ICTY u srijedu izriče presudu srebreničkom krvniku Ratku Mladiću

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić: Nikome se ne sudi za Škabrnju

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove

Objavljeno

na

Objavio

Ministri vanjskih poslova EU-a danas će u Bruxellesu odlučiti o tome gdje će biti novo sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), prestižne organizacije koja budućem domaćinu donosi značajnu ekonomsku dobit.

Iako se danas očekivala odluka o budućim sjedištima Europske agencije za lijekove (EMA), za što se kandidirao i Zagreb, iz Ministarstva je stigla obavijest da Hrvatska povlači svoju kandidaturu.

‘Republika Hrvatska je odlučila povući kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove. Takva je odluka donesena nakon naše ocjene postupka koji prethodi donošenju odluke o premještaju ove agencije iz Ujedinjene Kraljevine.

Držimo da taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, te da je bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove. Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije.

Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije’, stoji u priopćenju.

Za sjedište te agencije do jutrošnjeg se priopćenja MVEP-a natjecalo 19 gradova, među kojima i Zagreb.

Podsjetimo, na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC) na kojem je trebala sudjelovati i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić trebala bi se donijeti odluka o budućim sjedištima Europske agencije za lijekove (EMA) i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), koje moraju napustiti London nakon Brexita.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari