Connect with us

Herceg Bosna

Podmilačje: Desetci tisuća vjernika hodočastili Svetom Ivi

Published

on

Proslava Svetog Ivana Krstitelja u najvećem nemarijanskom svetištu, Podmilačju kod Jajca okupila je u utorak više desetaka tisuća hodočasnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih europskih zemalja koji su sudjelovali u misama posebno posvećenim molitvama za ozdravljenje bolesnika.

podmilačje more ljudi

Tradicionalno je misu uočnicu, svetu misu za bolesnike, sinoć predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u koncelebraciji s domaćim župnikom fra Ilijom Stipićem i velikim brojem svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon mise i molitve za ozdravljenje, hodočasnici su krenuli put križa uz brdo Grabež.

Proslavi Svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju nazočili su i ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš (HDZ BiH), zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Šuker i generalna konzulica Hrvatske u Banjoj Luci Dunja Jevak.

Na svetkovinu sv. Ive u Podmilačju misu je predvodio fra Slavko Topić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

On je pozvao sve vjernike na molitvu i obraćenje kazavši da je to konstanta na koju je ukazivao i sv. Ivan Krstitelj kojega je nazvao prvim “uzornim kršćaninom u ljudskoj povijesti”.

“Ivan zove narod na molitvu, ne drži propovijedi o molitvu nego praktično da se narod moli Bogu. U tome Ivan vidi izlaz iz krize”, rekao je fra Slavko Topić.

Po župnim informacijama svake godine tijekom proslave sv. Ive Podmilačje, ovu župu posjeti oko 100 tisuća vjernika iz cijele Europe. Podmilačko svetište nadaleko je poznato kao pokorničko i zavjetno mjesto, mjesto molitve gdje su zabilježena mnoga ozdravljenja. O tome svjedoče i mnogi zapisi iz prošlosti, posebno oni koji se odnose na misu za bolesnike, koja se slavi na dan sv. Ive i na kojoj uz katolike sudjeluju i pripadnici drugih vjera, što je još jedna posebnost ovog svetišta.

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari