Connect with us

Pregled

Podolnjak: Ostavkom Petrova Sabor je dekonstituiran. Grbin: Nije!

Objavljeno

on

Nakon sat vremena Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zatvorio  je javnosti svoja vrata, a njegovi su se članovi povukli kako bi se dogovorili tko će naslijediti Božu Petrova na mjestu predsjednika Sabora.

Oporba, u prvom redu SDP, tvrdi da potpredsjednik Željko Reiner nema pravo ‘sjediti u predsjedničkom stolcu’ jer više ne postoji parlamentarna većina, tumačeći kako to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine.

Predsjednik Odbora Robert Podolnjak izjavio je na početku otvorenog dijela sjednice kako je ostavkom predsjednika Sabora došlo do dekonstitucije Hrvatskog sabora. To je iznimna situacija koja ne može biti trajna, dodao je.

Potpredsjednik odbora Peđa Grbin rekao se ne može složiti da je Sabor dekonstituiran samo je pitanje kako će raditi.

Prema prijedlogu Kluba zastupnika SDP-a potpredsjednici Hrvatskog sabora relativnom većinom među sobom bi trebali izabrati tko će predsjedati Saborom. Takav zamjenik nema legitimitet koji mu daje Ustav te mu treba ograničiti radnje koje će obavljati u tom interregnumu.

Dražen Bošnjaković rekao je kako smatra da bez obzira na sve elaboracije predsjedanje Sabora može preuzeti potpredsjednik Sabora koji je kad je biran izabran većinom u parlamentu. Svjesan je da Poslovnik ostavlja otvorena neka pitanja, no smatra da ne bi trebali izlaziti iz okvira Ustava i Poslovnika. Naglasio je kako Odbor donosi mišljenje. Mišljenje je mišljenje, a Ustav je Ustav, dodao je.

Na Bošnjakovićevo izlaganje Podolnjak je postavio pitanje što u slučaju da su potpredsjednici Sabora iz različitih stranaka.

Milorad Pupovac rekao je kako je bez obzira na tenzije, članak Poslovnika 34. st. 3 jasan – predsjednik Sabora je jučer podnio ostavku i zamjenjuje ga jedan od potpredsjednika. Činjenica da je Reiner preuzeo predsjedanje za njega nije sporna. To je situacija u kojoj predsjednik Sabora nije u mogućnosti voditi sjednicu. Poslovnik kaže što kaže i mi tome ne možemo proturječiti, kaže Pupovac. Predložio je da se sjednica zatvori za javnost kako bi mogli nastaviti raspravu i kroz nju doći do rješenja koje će biti prihvatljivo svima.

Vesna Pusić smatra da bi se mogao naći kompromis u kojem bi se vremenski ograničilo razdoblje u kojem potpredsjednik može voditi Sabor jer se na taj način isključuje opasnost da bi mogao pokušati progurati neprimjerene stvari. Ako nema parlamentarnu većinu, onda ionako ne može ništa progurati, rekla je Pusić i naglasila da je SDP-ov prijedlog da se osigura funkcioniranje parlamenta, a da se ne prejudicira ili ne odgodi na jako dugi rok izbor predsjednika Sabora dobar.

Branko Bačić upozorio je kako je Podolnjakova izjava o dekonstituiranju Sabora vrlo neprikladna. Rekao je kako Božo Petrov nije podnio ostavku iz  moralnih razloga, već je bio na to primoran. Ta bi ostavka bila puno prihvatljivija da je dana onaj dan kad je 79 zastupnika potpisalo zahtjev za njegovom ostavkom. Jučer je bila zadaća manjine dokazati da ima većinu i to joj nije uspjelo. To moramo osvijestiti i ne slati u javnost mišljenje da Sabor nema većinu, istaknuo je Bačić. Prema njegovom tumačenju, u Saboru se većina utvrđuje kad mandatar predlaže vladu, ministre, kada se odlučuje o proračunu, opozivu predsjednika i vlade u cjelini. To su trenuci kada odlučuje većina, dodao je.

Peđa Grbin smatra da se ne radi o upravnom postupku, nego o političkom pitanju – može li Sabor funkcionirati i donositi odluke. Pitanje možete riješiti već danas ako predložite predsjednika Sabora, rekao je. Naš cilj je da vas natjeramo da napravite ono što ne želite činiti. Možete predložiti i kandidata za ministra. Za svakog kandidata za ministra se može provesti raprava i može se glasati u Saboru. Riječ je o političkoj krizi koja se da brzo riješiti, kazao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari