Pratite nas

BiH

Podrška lidera izjavi Predsjedništva BiH je uvjet za EU

Objavljeno

na

Ako politički lideri u BiH ne podrže pismenu izjavu Predsjedništva BiH o neopozivoj opredijeljenosti za reformama, nema podnošenja kredibilne aplikacije za članstvo u EU, proizlazi iz odgovora koji smo dobili iz Delegacije EU u BiH, pišu Nezavisne novine. Kako su istaknuli, Predsjedništvo BiH treba pristati na neopozivu pismenu obvezu, koju političke stranke također trebaju odobriti.

 “Željeli bismo naglasiti da kako bi se ovo obvezivanje smatralo ‘neopozivim’, potrebna je visoka razina konsenzusa kada se radi o odobrenju unutar Parlamenta BiH i među političkim liderima”, rekli su iz Delegacije EU, podsjećajući na zaključke Vijeća EU od prošlog mjeseca. Upozorili su da kredibilan zahtjev za članstvo u EU podrazumijeva poduzimanje reformi kako bi se osigurala funkcionalna država koja djeluje u potpunosti u skladu s vrijednostima EU.

 “Sljedeći korak, u slučaju da države članice EU zahtijevaju od Komisije da pripremi svoje mišljenje, uslijedio bi niz pitanja i odgovora i tehničkih analiza koje bi pokrile sva područja pod kopenhaškim kriterijama za pristupanje EU. Tek kada se ovaj tehnički proces završi, Europska komisija može dati svoje mišljenje Vijeću EU o kandidatskom statusu BiH”, istaknuli su.

 Milorad Dodik, predsjednik RS, upozorio je kako usuglašena izjava, koju su potpisali članovi Predsjedništva BiH, vodi ka centralizaciji BiH.

 “Izjava koju je potpisao Mladen Ivanić je apsolutno značajan korak ka centralizaciji”, naveo je i pojasnio da je propuštena prilika da se obavi u unutarnji dijalog o toj temi te da nitko ne može očekivati da će oni biti sljedbenici Ivanića i Bosića u Sarajevu. Naveo je i da ne želi polemizirati sa Bosićem i Ivanićem jer se u izjavi nalazi niz neprihvatljivih stvari u vezi s ekonomijom i obvezama drugih organa vlasti.

 Milica Marković, zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH, izjavila je jučer da izjava u pogledu euroatlantskih integracija BiH “ne govori ništa osim evidentne servilnosti Ivanića prema Bakiru Izetbegoviću”.

 “Što se tiče samih postupaka i aktivnosti koje će se voditi u pogledu europskih integracija, tu će najmanje, osim deklarativne aktivnosti, doprinijeti Predsjedništvo BiH. Svi drugi – Vijeće ministara, Parlament BiH i Direkcija za europske integracije, imat će mnogo više posla nego samo Predsjedništvo”, kazala je Markovićeva.

 Koalicijski partneri SNSD-a još nemaju jasno izgrađen stav u vezi s tekstom izjave Predsjedništva BiH. Kako je to Nezavisnim rekao Marko Pavić, predsjednik DNS-a, ova će se stranka povodom toga oglasiti u idući ponedjeljak. Petar Đokić, predsjednik SP-a, smatra da izjavu tek treba detaljno analizirati.

 “Treba vidjeti odgovara li stavovima koje smo mi iznijeli prilikom sastanka sa Federikom Mogherini”, rekao je Đokić. S druge strane, u SDS-u, PDP-u i NDP-u smatraju kako Dodik “svjesno pokušava izazvati vještačku krizu u BiH”.

 “Evidentno je da smo mi već duže taoci vještački izazvanih kriza, a Dodikova reakcija je nastavak politike izolacije. On nema bitnih primjedbi na sam tekest tog dokumenta, koji ni na koji način ne narušava poziciju RS”, kaže Dragan Ćuzulan, generalni tajnik SDS-a. Na pitanje hoće li izjava Predsjedništva BiH proći “reviziju” u Narodnoj skupštini RS, Ćuzulan odgovara da to ovisi od predsjednika Skupštine.

 Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, zaključuje da “Dodik ima averziju prema svemu što se napravi u BiH bez njegovog sudjelovanja”.

“Ova izjava je ništa drugo do namjera Predsjedništva BiH da pokrenu stvari nabolje. Ona ne sadrži nikakve teške političke teme i u njoj nema ništa protiv RS”, ističe Čavić. Ni on nije siguran hoće li izjava Predsjedništva BiH doći na dnevni red Narodne skupštine RS.

 “To može da predloži predsjednik Skupštine, Vlada, ali i sam Dodik, jer za to ima ustavne ovlasti”, kaže Čavić.

 U ponedjeljak se priopćenjem za javnost oglasio i PDP, navodeći da će nastaviti voditi “jasnu politiku čuvanja pozicija RS, njenog ekonomskog jačanja i borbe protiv korupcije”. Rekli su i kako napadi predsjednika RS i SNSD-a Milorada Dodika na zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH pokazuju kako Dodik želi Republiku Srpsku voditi u izolaciju.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari