Connect with us

Politika

Podržite stranku koja pomaže najsiromašnijima

Objavljeno

-

Bez obzira  htio to Zoran Milanović priznati ili ne, SDP je očigledno u kampanji za predizborne izbore. Odaje to i službena stranica Milanovićeve stranke, gdje su već krenuli pozivati birače da im daju podršku.

Ako otvorite internetsku stranicu SDP-a, dočekat će vas poruke poput “Podržite stranku koja pomaže 60.000 najsiromašnijih građana” i “Želim podržati stranku koja mladima nudi priliku da rade”. Sve to popraćeno je fotografijam na kojima se Milanović druži s mladim radnicima ili grli bakicu Stanu Zekić iz Rajeva Sela, kojoj je država obnovila kuću nakon poplave.

milanoviciradnici

Sve se češće priča da ćemo na izvanredne parlamentarne izbore već prije ljeta, u svibnju ili lipnju. Navodno je što skoriji izlazak na izbore SDP-u savjetovao Alex Braun, inozemni konzultant kojeg su doveli da ih pripremi za kampanju. No, Milanović se o tome i dalje ne želi izjasniti.

“Izbori su redovni kada su potpuno redovni u skladu sa Ustavnom, a to je nakon četiri godine isteka mandata, a to je u veljači 2016. godine. To su redovni izbori, a sve prije toga su prijevremeni. A kada će biti, ja vam to u ovom trenutku ne mogu reći, to ne ovisi samo o meni”, izjavio je Milanović tijekom posjeta Rabu.

Grunfovski slogani opet u modi

U medije je ovoga tjedna procurila i informacija da je SDP već izabrao predizborni slogan za predstojeće izbore – “Naprijed, a ne nazad”. Odmah su, naravno, naišli na podsmjeh javnosti, a mnoge je ovakav slogan podsjetio na mudrosti osebujnog Grunfa, lika iz popularnog stripa Alan Ford.

Glasnogovornik SDP-a Tomislav Korman poručio je doduše da o izborima još ne razmišljaju, pa tako ni o sloganima. “To što se navodi kao slogan je rečenica premijera Milanovića, koji ju je ponovio u nekoliko navrata – u Šibeniku, u Varaždinu i na sjednici Vlade, ako se ne varam. Premijer je to govorio u kontekstu politika koje Vlada radi i provodi”, kaže Korman.

No, bez obzira na tvrdnje SDP-ovog glasnogovornika, nitko se neće iznenaditi ako se kovanica “Naprijed, a ne nazad” doista pojavi na predizbornim plakatima SDP-a. I ranije je ova stranka u svrhe kampanje posezala za grunfovskim mudrostima pa su 2011. godine (kada su došli na vlast) njihovi izborni slogani glasili: “Bolje dug život, nego život na dug”, “Naš je posao da osiguramo vaš posao”, “Izvoziti ideje, a ne pametnu mladost”, “U plusu tri plaće, a ne u minusu da ti se plače”, “Visoku nezaposlenost zamijeniti visokim BDP-om”…

Vladine mjere za veći rejting

Da su u stožeru SDP-a i Kukuriku koalicije u punom jeku pripreme za juriš po novi mandat, vidi se i na radu Milanovićeve Vlade. Iako je iza nas predizborna godina, već je donesen čitav niz mjera koje bi trebale povećati rejting aktualne vladajuće garniture među biračima.

Započelo je izmjenama poreznog sustava koje su na snagu stupile 1. siječnja ove godine, a zahvaljujući kojima je većini građana mjesečna plaća porasla za stotinjak kuna. Uslijedili su zamrzavanje tečaja švicarskog franka i oprost dugova najsiromašnijim građanima kojima će se, prema neslužbenim najavama, uskoro pomoći i mjerom tzv. energetske solidarsnoti, odnosno sufinanciranjem mjesečnog računa za struju.

Nove mjere pomoći najugroženijem sloju društva najavila je ovog tjedna i Milanka Opačić, kazavši na press konferenciji da će se raznim udrugama koje su angažirane na pomaganju socijalno ugroženim građanima putem natječaja podijeliti 24 milijuna kuna. U tom kontekstu treba gledati i najavljeno pojeftinjenje plina, za koje je Ivan Vrdoljak kazao da će na snagu stupiti od 1. travnja.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari