Connect with us

BiH

Podsjetnik:Što je sve Čović obećao ako HDZ BiH pobijedi?

Published

on

Izborna, jedinica, federalizacija, bolji uvjeti za gospodarstvenike, hrvatski televizijski kanal i borba da mladost ostane u Bosni i Hercegovini, samo su neka od obećanja koje je lider HDZ-a BiH i budući hrvatski član Predsjedništva iznio na predizbornim skupovima i u medijskim obraćanjima tijekom izborne kampanje.

Čović je hrvatski tv-kanal obećao na predizbornom skupu u Širokom Brijegu.

”Moramo osigurati federalizaciju BiH i ravnopravnost s drugim narodima. To nije podjela BiH, to je njezin spas.”

”Želimo kanal na hrvatskom jeziku kao dio javnog RTV sustava BiH, i vrlo jasno ću kazati, dobit ćemo ga iduće godine kada se vratimo u vlast”, rekao je Čović na predizbornom skupu gdje je rekao kako su ”izgradili hrvatsko Sveučilište u Mostaru, jedino javno Sveučilište na hrvatskom jeziku” te ”jednu od najmodernijih bolnica KBC Mostar”.

Federalizacija i ravnopravnost

”Siguran sam da ono što vidimo je put kako se brine i štiti svoje, svoj identitet koji je ovdje već tisućljećima. Moramo se boriti da ova naša mladost može maštati o svojoj budućnosti ovdje”, rekao je Čović na spomenutom skupu.

Iako su svi predizborni skupovi bili s istom tematikom i istim porukama, u Travniku je Čović bio izričit kada je u pitanju uređenje države.

”Moramo osigurati federalizaciju BiH i ravnopravnost s drugim narodima. To nije podjela BiH, to je njezin spas. Trebamo izmjenu izbornog zakona koji će za sva vremena riješiti da jedan narod drugom ne bira predstavnike. Želimo BiH uređenu kao modernu, pravnu i europsku državu u kojoj će biti pogodna klima i za domaće i za strane ulagače. Moramo stvoriti uvjete za ulaganja i gospodarski razvoj raznim poreznim olakšicama. No, dok ne sredimo BiH kao pravnu državu u kojoj ćemo svi biti jednaki ni gospodarstvo ne može naprijed. Želimo socijalno osjetljivu državu u kojoj ćemo svi imati jednaka prava. Moramo zaštititi naše branitelje i vrijednosti Domovinskog rata. Čuvati naš hrvatski jezik i našu kulturnu baštinu. Moramo sačuvati svoj identitet. To je hrvatski odgovor”, rekao je Čović, koji je na više skupova istaknuo kako prijedlog HDZ-a i HNS-a i takozvani ‘hrvatski odgovor’ nije podjela BiH već njezin spas.

Rješenje za sva vremena

”Trebamo izmjenu izbornog zakona koji će za sva vremena riješiti da jedan narod drugom ne bira predstavnike”, isticao je budući hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović je pak u Čapljini istaknuo kako ”nitko nam ništa neće pokloniti, nitko neće za nas ništa raditi kao što to nije radio ni prije dvadesetak godina”.

”Moramo pokazati da znamo što hoćemo, da imamo jasnu viziju, da imamo vrlo jasan plan, ciljeve i strategiju kako to napraviti. Ovi ljudi to mogu, i spremni su staviti sve svoje kapacitete u interesu hrvatskog naroda. Oni koji su mislili da ćemo mi nekom retorikom slati poruke podjela, slati neke nacionalističke poruke, ostali su razočarani”, kazao je Čović.

Čović je na skupovima isticao kako će se kroz politiku brinuti za sve Hrvate diljem BiH te tako obećao da u budućnosti ne bi trebalo biti podjela, kakvih je bilo, na Hrvate iz Hercegovine i one iz Središnje Bosne i Posavine.

Koridor i put u Tursku

”Hrvati Bosne i Hercegovine, živjeli oni u Brčkom, u Orašju, u Tuzli ili u Žepču, u Središnjoj Bosni ili u mome Mostaru i Širokom Brijegu dio su iste pažnje politike HNS-a BiH“, rekao je Čović.

“Ja sam siguran da je povijest Lašvanske doline, jedna posebna obveza za sve političare, za sve Hrvate Bosne i Hercegovine koji žele nešto značiti u političkome životu”, jedna je od poruka iz Središnje Bosne.

Čović je u Kreševu pak rekao kako ”će već na proljeće doći i blagosloviti onu staru davno započetu dionicu od Kreševa prema Tarčinu, kao što ćemo sljedeće godine zavrišti spojnicu gospodarske zone Kreševo s koridorom 5C”.

”Smatram da to treba biti tek početak onoga što se radi u Kreševu”, kazao je Čović.

Nekoliko dana uoči izbora, Čović je u intervjuu za agenciju Fena rekao kako će njegova prva predsjednička posjeta ”sasvim sigurno biti Republici Hrvatskoj i Svetoj stolici.

”Iza toga svakako, to će biti Turska, to će biti zemlje Europske unije, zemlje s kojima sam već dogovorio ako posao završimo kako smo planirali”, rekao je u intervjuu Feni Čović i dodao kako je već planirao posjetu Australiji, Novom Zelandu, Sjedinjenim američkim državama ”negdje u proljeće 2015. godine”.

Izborna jedinica i Mostar

Nakon proglašenja izborne pobjede, na prvom obraćanju medija poslije službenih rezultata Središnjeg izbornog povjerenstva, Čović je rekao kako će Hrvati u Bosni i Hercegovini imati izbornu jedinicu. Iz nje će, izričit je bio Čović, hrvatski narod, kao druga dva naroda, birati svoje predstavnike.

”Na svakim narednim izborima. To je minimum minimuma koji BiH danas treba, i više nikome neće pasti na pamet da špekulira”, rekao je Čović.

Govoreći o novoj vlasti, Čović je rekao kako je ”siguran da, kada nova vlast krene djelovati, imat ćemo 3-4 mjeseca iza toga rješenje Izbornog zakona i odluke Suda u Strasbourgu i vezano s tim odluke Ustavnog suda BiH za Grad Mostar”, rekao je Čović.

Podsjećamo, Čović je u intervjuu za portal Bljesak.info uoči predizborne kampanje rekao kako je rješenja za Grad Mostar dogovoreno sa SDA, i da implementacija dogovora čeka da prođu izbori. Rekao je kako bi, da nije bilo zdravstvenih problema preminulog predsjednika SDA, Sulejmana Tihića, ”imali Mostar završen do kraja godine i potpisane sve sporazume”.

”Ne samo oko Mostara, nego još jedno pet ili šest ključnih elemenata jednog strateškog partnerstva SDA i HDZ na svim razinama”, rekao je Čović za Bljesak.info i dodao kako ga je dopredsjednik SDA i budući kolega u Predsjedništvu Bakir Izetbegović zamolio da se odgovor odgodi.

”Sjeli i ja sam rekao: Bakire ima li prostora da pokušamo u tri-četiri mjeseca to završiti. On me zamolio da ostavimo to do iza izbora jer situacija kod njega nije ista kao u HDZ-u”, rekao je tada Čović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari