Pratite nas

Počela utrka za pozicije na listama stranaka za izbore

Objavljeno

na

Središnje izborno povjerenstvo jučer je otvorilo mogućnost za prijavu kandidacijskih listi političkim strankama, a već sada se započelo špekulirati oko toga gdje će se naći pojedini stranački predstavnici, hoće li biti osvježenja, kao i kako će se složiti liste koalicijskih partnera.

S obzirom da ovaj proces predaje kandidacijskih listi traje do polovine srpnja, većina stranaka će, kao što je to bilo i prijašnjih godina, tu obvezu ispuniti posljednjeg dana taktizirajući tako prema protivnicima.

komsic-i-izetbegovic

HNS – HDZ 1990.

Najzanimljivija su se nagađanja već otvorila oko toga tko će biti kandidati za članove Predsjedništva BiH ispred najvećih stranaka, prije svega onih od kojih će se voditi najveća utrka. Već sada je poznato da će se nakon dva mandata Željka Komšića birati novi hrvatski član državnoga vrha.

Kandidature za tu poziciju najavile su najveće hrvatske stranke i koalicije, prije svih HDZ BiH, odnosno njihovi koalicijski partneri okupljeni u Hrvatskom narodnom saboru, zatim HDZ 1990. koji će ponuditi svoga kandidata, a HSP BiH je, unatoč tome što je najavio da će predati ime kandidata, na kraju ipak odustao od toga jer nitko nije bio zainteresiran za to mjesto. Uz to, u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH će krenuti i neke druge stranke koje nisu hrvatske, nego računaju da bi poput SDP-a u dva dosadašnja mandata mogle uz potporu bošnjačkih birača opet oduzeti temeljno pravo najmalobrojnijem narodu – da bira svoga predstavnika u kolektivnom šefu države. Za sada se spominju takve dvije mogućnosti. Istodobno, na bošnjačkoj političkoj sceni su se pojavili već neovisni kandidati koji će biti ozbiljna konkurencija stranačkim kandidatima. Prije svega se radi o bivšem poglavaru Islamske zajednice BiH Mustafi Ceriću čija je kandidatura i najveće iznenađenje. On bi se trebao suprotstaviti dvojici kandidata koji imaju velike stranačke infrastrukture.

Radončić – Izetbegović

Radi se o aktualnom članu državnoga vrha i zamjeniku predsjednika SDA Bakiru Izetbegoviću čiju je kandidaturu već poduprlo više nižih stranačkih organizacija te čelniku Saveza za bolju budućnost Fahrudinu Radončiću, koji se doživljavaju najozbiljnijim suparnicima u ovoj utrci. U Republici Srpskoj se špekulira kako će Mladen Bosić biti kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH ispred oporbenog saveza koji se podijelio na nekoliko struktura, dok koalicija vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika još uvijek nije javno iznjedrila ime nasljednika Nebojše Radmanovića.  ZoranKrešić/VL

[divide]

Još je dva tjedna do isteka roka u kojem će političke stranke morati predati svoje liste kandidata za listopadske izbore Središnjem izbornom povjerenstvu. Dok imena kandidata stranački čelnici za zakonodavnu vlast ne spominju u javnosti, licitiranje pa i nadmetanje u medijima za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, posebno hrvatskih kandidata, je sve izraženije, piše Hrvatski Medijski Servis.

Svoju kandidaturu već odavno isaknuo je Živko Budimir, predsjednik stranke pravde i povjerenja ( SPP), ili kolokvijalno stranke za plaćena pomilovanja. Ne samao da je istaknuo kandidaturu već zna i koliko će dobiti glasova. Budimir  trijumfalno izjavljuje u „prijateljskom“ Dnevnom listu da će dobiti 125 tisuća glasova.

Ne kaže, hrvatskih ili bošnjačkih, ali za očekivati je da glasova puno više bude s one bošnjačke strane za koju je radio u četverogodišnjem mandatu koji se primiče kraju. Uostalom šest stranaka potpisalo je koaliciju “Zajedno za promjene“ i podržat će Živka Budimira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, priopćeno je iz Stranke pravde i povjerenja. Podrška šest bošnjačkih stranaka Riječ je o koalicijskom sporazumu i zajedničkom nastupu na predstojećim Općim izborima u BiH i to Stranke pravde i povjerenja (SPP), Demokratske narodne zajednice BiH (DNZ BiH), Socijaldemokratske unije BiH (SDU BiH), Stranke penzionera-umirovljenika BiH (SP/U BiH), (Liberalno demokratske stranka (LDS BiH) i Stranke udruženih nezavisnih demokrata BiH (SUND BiH). Kako vidimo široka koalicija bošnjačkih stranaka stoji iza Živka neću izdat ja, kao da se Živko kandidira za bošnjačkoga člana Predsjedništva. Još samo da se pridruži i Stranka demokratske akcije kojoj je Budimir učinio bezbroj usluga, opstruirajući procedure, često i kršeći ustav F BiH,  kako bi esdeaovi kadrovi ostali u nelegalnoj i nelegitimnoj Vladi Federacije BiH, kao što je i sam izabran bošnjačkim glasovima na hrvatsku poziciju. Sa Živkom dvojbe nema. On će ostati u službi istih gazda, velikobošnjačke politike diskriminacije hrvatskoga naroda i pljačkanja proračuna i javnih poduzeća. No, budući će SDA imati svoga kandidata za člana Predsjedništva, Živko neću izdat ja, će služiti na nekoj drugoj puno nižoj poziciji, ako mu SDA ispuni obećanje davno dano da ga neće ostaviti kao socijalni slučaj.

zivko-budimir-od-desnicara-do-multietnicara

Kandidature su prošlih dana potpomognute i topovskom pripremom anketama koje su pisali nestručni anketari, a naručivali (pre)ambiciozni lideri. Vidite kakvo je raspoloženje naroda, ja se moram kandidirati i ja ću pobjediti, poruka je te profesionalne i političke mizerije. Naime, podcjenjivanje razuma birača dostiglo j neslućenje razmjere. Pritisak baze Nakon dokazivanja velike popularnosti kroz izmišljene ankete dolaze opravadnja za davnu donesenu vlastitu odluku o kandidaturi. Tako Martin Raguž  preko jedinoga bošnjačkoga lista na hrvatskom jeziku  poručuje svjetu i gradu da „baza traži od njega da  se on kandidira za (hrvatskoga) člana Predsjedništva BiH. Ali, on još se još dvoji, jer je eto „otvoren“ za dogovor s HNS-om, točnije HDZ BiH o tome. Tako poručuje Martin koji ima ambiciju biti lider ne samo svoje „profilirane“ stranke HDZ 1990, , hrvatskoga naroda u BiH, već cijeloga „regiona“. U tom cilju njegovi sugovonici su u Washingtonu, Berlinu, Bruxellessu i ostalim svjetskim metropolama. Njegov program je dobro poznat svim, osim  potenecijalnim biračima. Martin dakle, čeka u poznatoj maniri da ga predloži „baza“,. On hoće biti regionalni lider, hoće biti član Predsjedništva BiH, ali mu treba pritisak baze da bi se kandidirao. To nikako nije odlika lidera, već birokrata nesigurna u sebe i svoj rejting. „Primarni cilj je promjena političkih odnosa, stvaranje nove političke kulture i uspostavljanje dijaloga, te harmonizacija identiteta“, ponavlja što verbalno na sarajevski medijima koji mu stoje uvijek na raspolaganju, a što u brojnim priopćenjima. Preambiciozno, i za svjetsku revoluciju, a kamoli političara koji se nada, posebno nakon izbora. samo potpori međunarodnih redatelja kaosa u BiH i bošnjačkom merhametluku, Destruiranje prava  Hrvata u BiH Još jedan neostvareni političar i ideolog, koji ovih dana ima i previše pozornosti, priželjkuje da ga se kandidira za hrvatskoga člana Predsjedništva, a to je Slavo Kukić.

Opet, kao i Živko Budimir, kao kandidat bošnjačke stranke Demokratskog fronta-Željko Komšić. Bošnjački akademik i antifašist Kukić, ako Komšić ne nađe boljega kandidata za dužnost koju je sam uzurpirao osam godina, a pripadala je hrvatskom kandidatu, predložit će Slavu Kukića, što će ovaj s radošću prihvatiti kako bi nastavio svoj višedesetljetnii posao destruiranja hrvatskoga nacionalnoga prava u BiH i na BiH, a u korist centralističkih velikobosanskih, a zapravo, velikobošnjačkih interesa iz Sarajeva. Još nepoznat kandidat HNS-a Na kraju, Koalicija hrvatskih stranaka okupljena na ideji i projektu Hrvatskoga narodnoga sabora  još nije, barem, javno  istaknula svoga kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva.. On zasigurno ne može niti želi računati na glasove iz drugih naroda ( čast iznimkama), ali može računati s potporom svojih sunarodnjaka u BiH, potporu i iz Republike Hrvatske. Također i svih onih kojima je u interesu stabilnost i mir i europska budućnost Bosne i Hercegovine.

Ukratko, bit će  više kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, ali samo jedan koji će dobiti izrazito većinsko povjerenje hrvatskoga naroda u BiH, dok će ostali biti u toj utakmici samo sebe radi i onih kojima je u interesu da upravo tom jednom jedinom istinskom  hrvatskom kandidatu ( kandidat HNS-a) po programu i glasačima otkine koju tisuću glasova. To je njihova domaća zadaća i krajnji domet, unatoč naručenim anketama i stvarnim ili izmišljenim potporama svjetskih moćnika./HMS/

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrvoje Zekanović podnio prijavu za ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvoje Zekanović, Hrastov zastupnik u Saboru, podnio je prije desetak dana prijavu Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA), Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) i Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti kroz sprječavanje i kontroliranje informacija, osobito na društvenim mrežama.

Zekanović tako u svojoj prijavi piše da su od 29. studenog, dakle od presude Hrvatskoj šestorci u Hagu, na društvenim mrežama u Hrvatskoj zabilježeni dosada najveći cyber napadi koji predstavljaju ozbiljan sigurnosni problem.

Nakon donošenja presude ‘Hrvatskoj šestorki’ u Haagu gotovo sve objave koje su korisnici društvenih mreža postavili na svoje profile, a ticale su se gore navedenih, bile su na udaru nepoznatog/ih cyber napadača.

Teško je točno procijeniti koliko je korisnika društvenih mreža bilo na udaru cyber napadača, ali s obzirom na važnost događanja u Haagu i na broj korisnika društvenih mreža pretpostavljam da se radi o stotinama tisuća – istaknuo je Zekanović.

Uloga interneta, piše, danas postaje sve važnija u kreiranju društvenih i sigurnosnih procesa, s obzirom na ovisnost društava i pojedinaca o internetu i informacijskoj tehnologiji. Ovakvi napadi u kibernetičkom prostoru, bez obzira na motive, sve više ugrožavaju pojedince, organizacije i državu.

Republika Hrvatska je očito ovaj put bila izložena obliku hibridnog djelovanja koje sadrži elemente nekonvencionalnog, asimetričnog i kibernetičkog djelovanja s ciljem iskorištavanja ranjivosti, slabljenja hrvatskog suvereniteta i neovisnosti, potkopavanja demokratskih vrijednosti i sloboda.

Bitno je naglasiti da je ovo cyber djelovanje bilo isključivo usmjereno na objave i osobe koje su izražavale stav identičan ili sličan stavu predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske pa tako ovi napadi imaju još veću opasnost po sigurnost Hrvatske. Svako ovakvo buduće djelovanje može eskalirati do razmjera koji mogu ozbiljno ugroziti sigurnost Republike Hrvatske – smatra Hrastov saborski zastupnik.

Nadalje, izražava ozbiljnu sumnju da se radi o hibridnom napadu kojim se ugrožava nacionalna sigurnost s obzirom da je svim građanima Republike Hrvatske Ustavom zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa te se zabranjuje cenzura, te da je nužno detektirati njegova izvorišta.

Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske (NN 73/2017) takvo djelovanje navodi kao iznimnu opasnost, te predlažem hitno postupanje, jer intezitet i broj napada sugeriraju da se radi o dobro organiziranim skupinama, zaključio je Hrvoje Zekanović

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Sabor imenovao tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski sabor u petak je imenovao dio, odnosno tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a – Mladena Čuturu, Moranu Paliković Gruden i Maju Martinović, prihvatio prijedlog Odbora za medije i povukao imenovanje Eduarda Kunšteka, te odbio SDP-ov amandman da u NO ‘uđe’ Miroslav Grgić, član bivšeg, u srpnju razriješenog Nadzornog odbora.

Odluku o imenovanju, Sabor je donio jednoglasno, sa 77 glasova, jednim više od potrebnih 76. SDP u glasovanju o članovima novog NO HRT-a nije sudjelovao.

Nećemo u tome sudjelovati, kad se u NO već biraju samo predstavnici većine, neka ih bira samo većina, objasnio je Arsen Bauk (SDP) poslije zataržene stanke.

Mikulić: Slobodno mjesto potencijalno za kandidata manjine

Predsjednik Odbora za medije Andrija Mikulić (HDZ) izvijestio je da Odbor povlači prijedlog o Kunštekovu imenovanju, predlaže da se imenuju samo tri od četiri člana, da se ide na ponovljeni natječaj, a slobodno mjesto je potencijalno za kandidata paralmentrane manjine.

Partneri u saborskoj većini zadovoljni su prijedlogom Odbora, a oporba, konkretno SDP, nezadovoljna je što većina nije prihvatila ime kandidata oporbe.

SDSS je zadovoljan što je Odbor otvorio prostor da se postigne dogovor većine i opozicije oko četvrtog člana koji bi pripadao opoziciji, kaže Milorad Pupovac koji poručuje da ono što pripada većini ne bi trebala određivati opozicija i obrnuto.

Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) dodaje kako je prijedog Odbora logičan slijed razgovora u parlamentu, a promjenu njegove ranije odluke vidi kao pobjedu parlamentarizma, te ne spori potrebu da se ostavi mjesto parlamentranoj opoziciji.

Stazić: prihvaćen naš argument da je Kunštek u sukobu interesa

Drago nam je da je većina prihvatila naše argumente da je Kunštek u sukobu interesa, kaže Nenad Stazić (SDP). Saborska većina, dodaje, nije prihvatila kandidata manjine, ali je donekle prihvatila princip da ne bira sva četiri, nego samo tri ‘svoja’ člana NO, dok se za četvrtog otvara novi javni poziv. Prihvatit ćemo to kao nastavak dobre paralmentrane prakse, poručuje Stazić.

Ostajemo pri tome da nije dobra praksa da većina određuje tko će u okviru opozicije biti njihov predstavnik, ustrajava Bauk.

HDZ-ov Branko Bačić odbija SDP-ovu argumentaciju. Vladajući ne ulaze u izbor kandidata oporbe, no za nas je neprihvatljivo da u NO imenujemo bilo koga od članova prijašnjeg NO, jer su četiri puta institucije utvrdile da taj NO nije poštivao zakone, tumači Bačić.

Pernar: Kad ŽZ dođe na vlast Maja Sever će dobiti emisiju natrag

Živi zid, kaže Ivan Pernar, ne može podržati kandidirane, jer smatra da neovisno o tome tko u NO sjedio ništa se neće promijeniti, a Živi zid će i dalje biti nepoželjan.

Princip 3+1 je dobar, no problem je što je u vrijeme kad ga je vodio SDP HRT bio partijska televizija, cenzura je bila takva da je ukinuto predizborno sučeljavanje, i HDZ-ov model je u biti cenzura, samo su metode profinjenije, tvrdi taj zastupnik.

Problematizirao je ukidanje emisije Hrvatska uživo urednice Maja Sever, pa joj obećao da će, čim Živi zid dođe na vlast, dobiti emisiju natrag.

Vi ste gori i od HDZ-a i SDP-a, kroz smijeh mu je uzvratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Jandroković: Čestitke zastupnicima i građanima

Odluka o NO HRT-a bila je posljednja odluka Sabora prije zimskog odmora koji će, najavio je Jandroković, završiti 17. siječnja iduće godine.

Svim zastupnicima čestitao je Božić i zaželio sretnu Novu godinu.

U ime svih, svim građanima Republike Hrvatske i svima koji nas prate diljem svijeta, također upućujem najiskrenije čestitke, rekao je Jandroković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari