Connect with us

Vijesti

Pogled s vrha Biokova

Objavljeno

on

Biokovo (park prirode) je najveća planina u Dalmaciji, (Hrvatska). Uzdiže se strmo uz Jadransku obalu do visine od 1762 m. Zbog svog zemljopisnog položaja, Biokovo je planina koja u isto vrijeme ima kontinentalnu i mediteransku klimu, tako da se mogu vidjeti razne biljne vrste iz oba svijeta kako obitavaju na istom mjestu. Na Biokovu se može naći mnoštvo pećina i jama i vrlo često možemo sresti divlje muflone, divokoze kao i razne vrste ptica, orlove, vukove, zmije itd. Pogledi sa Biokova su spektakularni zbog svoje blizine morskoj obali,u vedrim danima, može se vidjeti mnoštvo Dalmadinskih otoka, veliki dio Dalmatinske obale prema jugu, a prema sjeveru se pruža pogled na mjesta kao što su Vrgorac i Imotski i njihova okolna sela .

[dropcap]P[/dropcap]onekad, u izrazito vedrim danima, posebno posebno nakon bure, hladnog sjevernog vjetra, moguće je vidjeti udaljeni vrh planine Monte Gargano u Italiji, preko 200 km daleko. Južno u podnožju Biokova pruža se pogled na obalni grad Makarska, smješten u zaljevu koji okružen najljepšim plažama mediterana pruža utočište mnogobrojnim turistima. Park prirode Biokovo koji dominira Makarskom rivijerom, predstavlja odličnu destinaciju za planinare, botaničare, bicikliste itd. Ljepote Biokova su oduvijek privlačile istraživače i posjetitelje i vi ćete nedvojbeno osjetiti uzbuđenje pri svakom susretu sa Biokovom.
Na raspolaganju vam je mnoštvo markiranih planinarskih staza sa obe strane planine, južne i sjeverne, kao i na samom vršnom dijelu. Pri usponu možete proći kroz veliki broj starih sela koja se nalaze u podnožju ove predivne stjenovite planine, sela kao što su: Gornja Brela, Topići, Bast, Veliko Brdo, Makar, Kotišina, Gornje Tučepi, Gornja Podgora and Gornje Igrane na južnoj strani, i  Kozica, Rasćane, Župa, Biokovsko Selo, Rastovac, Zagvozd i Zadvarje na sjevernoj strani. Glavna planinarska staza pod nazivom Biokovska Planinarska Staza proteže se Biokovom sa svojih dvadesetak kontrolnih točki. Ne smije se zaboraviti da Biokovo, kao i svaka planina, zaslužuje puno poštovanje i pripremljenost za svaki uspon. Vremenski uvjeti se mogu brzo promijeniti, površinka voda se vrlo teško može naći i svako odstupanje sa markiranih staza predstavlja rizik. Planinarske cipele, ruksak, rezervna odjeća, jakna za kišu i vjetar, hrana, dobra mapa Biokova te posebno dovoljno vode, su neophodni za svaku ozbiljniju šetnju ili uspon na Biokovo. Penjući se najstrmijim planinskim stazama bit ćete iznenađeni znajući da su se istim putevima nekada služili ljudi Biokova za život, da vode stoku na pašu, i  prenose povrće i led iz biokovskih jama.  Biokovo je planina dostupna svima, koja se može posjetiti autom, biciklom ili pješke iz raznih dijelova jadranske obale i Makarske rivijere.

Uživajte u fotografijama:

biokovo.eu.hr

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari