Connect with us

Istaknuto

Pogledajte ‘MOSTov dokument’ – Sramotno, ucjenjivački, antidemokratski

Objavljeno

-

Pogledajte ovaj MOSTov dokument. Sramotno, ucjenjivački, antidemokratski.

Dokument se zove ‘Preliminarni okvir dogovora za konstituiranje Sabora i formiranje nove Vlade’

[ad id=”93788″]

Most je u subotu poslijepodne na svojem profilu na Facebooku objavio dokument koji je dao čelnicima dviju koalicija na razmatranje i potpis, a o kojem se raspravljalo na sinoćnjem sastanku što je bio započeo u 19 sati.

Dokument nosi naslov ‘Preliminarni okvir dogovora za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove Vlade Republike Hrvatske’, a na njegovom se početku konstatira kako su HDZ-ova i SDP-ova koalicija ostavile ‘otvoreni, iako uvjetovani prostor za suradnju.’

‘Radi smjera daljnjih pregovora ovim se utvrđuje razina spremnosti svake od strana na trojnu stranu’, navodi se u nastavku dokumenta, a zatim se od obiju strana traži da nakon svake od točaka napišu ‘DA’ ili ‘NE’.

U prvoj točki se od dviju strana traži da se izjasne prihvaćaju li sudjelovanje u Vladi u kojoj bi bili prisutni predstavnici Mosta, Domoljubne koalicije, koalicije Hrvatska raste i stručne nestranačke osobe. ‘Svi predloženi kandidati ući će u Vladu samo na temelju konsenzusa’, navodi se.

U drugoj se točki predlaže da predsjednik Vlade bude ‘konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta’, a nadalje piše da ‘u slučaju da samo dvije strane potpišu točku 2., predsjednik Vlade može biti samo nestranačka osoba ili netko iz Mosta jer se to smatra postignutim dogovorom između potpisnika’.

[document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/12/docc.pdf” width=”740″ height=”600″]

Taj dogovor, navodi se, nije moguće mijenjati u nastavku pregovora između Mosta i strane koja je potpisala.

U trećoj se točki predlaže pristanak dviju strana da u Vladi sudjeluju preko stranačkog predstavnika na položaju jednog od potpredsjednika.

U četvrtoj se točki predlaže prihvaćanje sudjelovanja u Vladi preko stranačkih predstavnika na položaju ministara ‘prema trojno dogovorenom udjelu, pri čemu će se za svakog kandidata tražiti konsenzus svih strana’.

U petoj se točki predlaže prihvaćanje sudjelovanja u Vladi preko predloženih nestranačkih kao i kandidata drugih stranaka na položaju ministara, ‘pri čemu će se za svakog kandidata tražiti konsenzus svih strana’.

U šestoj se točki predlaže prihvaćanje mogućnosti sudjelovanja u predlaganju svojih kandidata u sva druga tijela i ustanove u nadležnosti Vlade sukladno trojnoj raspodjeli, uz pravilo konsenzusa svih strana za svakog kandidata.

U sedmoj se točki predlaže konstituiranje Hrvatskog sabora i izbor njegova predsjednika konsenzusom, a svih potpredsjednika i članova svih tijela dogovorom u skladu s izbornim rezultatima i uvažavanjem svih drugih stranaka i zastupnika koji nisu sudionici dogovora.

‘Na temelju postignute razine suglasnosti unutar ovoga okvira izradit će se i potpisati službena zajednička Izjava te nakon toga i cjeloviti Ugovor’, navodi se na kraju dokumenta koji je Most dao dvjema koalicijama na potpis, a kojeg je Tomislav Karamarko u ime DK odbio potpisati.

>VIDEO – Izjava Tomislava Karamarka: “oni pregovaraju samo o foteljama”

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari