Connect with us

Pregled

Pogledajte emisiju ‘Zaštitimo djecu!’ koju zabranjuje boljševički Radmanov etički kodeks

Published

on

Odvjetnik Zvonimir Hodak smatra kako je HRT-ov etički kodeks protuustavan i njime se pokušava ušutkati novinare poput Karoline Vidović Krišto, kojoj su prvo ukinuli emisiju, a sada joj se ne dozvoljava javno izvan HRT-a iznositi vlastite stavove i uvjerenja, iako je to jedna od glavnih ustavnih vrednota. Dnevno donosi najnoviji primjer, emisiju u kojoj je sudjelovala gospođa Vidović Krišto, a koja nije bila po volji uredniku Informativnog programa Tomislavu Špoljaru.

U etičkom kodeksu za “novinare i kreativno osoblje” Hrvatske radio televizije kojeg je u svibnju prošle godine donio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, nekadašnji zadnji predsjednik jugoomladine i zadnji generalni direktor Radio-televizije Zagreb propisao je rad i ponašanje zaposlenika HRT-a – kako bi to on želio. Neke njegove odredbe kao da su prepisane iz vremena kada su partijske strukture određivale što je dozvoljeno, a što ne.

Među inim u članku 15. stavku 2. piše kako “u svom radu, javnim istupima i istupima na društvenim mrežama, novinari i kreativno osoblje ne smiju isticati političku, svjetonazorsku, gospodarsku, vjersku ni bilo koju drugu pripadnost ili sklonost”.

Odvjetnik Zvonimir Hodak smatra kako je ta odredba u potpunoj suprotnosti s Ustavom koji izričito dozvoljava pravo na slobodu javnog izražavanja, te slobodu savjesti i vjeroispovjesti.

Članak 38. Ustava RH kaže:

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.

Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.

Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.

Članak 40.

Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

– Potpuno je jasno kako vladajuća nomenklatura ovim etičkim kodeksom pokušava manipulirati, ali i ušutkati novinare poput Karoline Vidović Krišto, kojoj su prvo ukinuli emisiju, a sada joj se ne dozvoljava javno izvan HRT-a iznositi vlastite stavove i uvjerenja, iako je to jedna od glavnih ustavnih vrednota, ističe odvjetnik Hodak. “Ali to im neće proći”, poručuje.

Dakle, iako je etički kodeks u suprotnosti s najvišim zakonskim aktom jedne zemlje, već godinu dana nitko nije postavio pitanje njegove ustavnosti i zakonitosti. Štoviše, taj kodeks danas služi urednicima koji su počeli zabranjivati novinarima izražavanje svojim stavova i izvan kuće. Primjerice, slijepo tumačenje kodeksa znači da (neki) zaposlenici osim što ne smiju nigdje (iz)reći svoj svjetonazor i vjeroispovjest, ne bi vjerojatno smjeli nositi ni križić oko vrata.

Posljednji primjer takvog boljševičkog pristupa ponovio se prije par dana kada je HRT-ova novinarka Karolina Vidović Krišto, dobitnica nagrade Global Leadership, gostovala na jednoj privatnoj televiziji i u emisiji “Vidljivi Tragovi” iznosila svoje osobne stavove, a ne stavove javne televizije, o tome zašto je potrebno u potpunosti odbaciti program spolnog odgoja iz hrvatskog obrazovnog sustava, te kako je Hrvatska postala lider globalnog pokreta koji traži izbacivanje Kinseyevog instituta iz UN-a, njegovo zatvaranje i proglašavanje cjelokupne Kinseyeve “znanosti” ništavnom.

Međutim, urednik informativnog programa Tomislav Špoljar naknadno je zabranio njeno sudjelovanje u toj emisiji, koja je ipak na kraju emitirana.

To je tek posljednji u nizu sukoba na relaciji novinarke Vidović Krišto i čelništva HRT-a. Podsjetimo, urednici na HRT-u Karolinu Vidović Krišto prošle su godine suspendirali s emisijom “Slika Hrvatske” zbog jedne emisije koja se bavila problemom pedofilije kao temelja spolnog odgoja. U toj emisiji između ostalog ona je pročitala pismo gledatelja koji je uvođenje spolnog odgoja u hrvatske škole poistovjetio sa seksualnim zlostavljanjem mladih i djece. Potom su prikazani isječci iz filma “The Kinsey Syndrome” u kojem su između ostalog iznešene i činjenice o koketiranju s pedofilijom Alfreda Kinseya koji je nekad smatran pionirom seksualne revolucije i na čijim se neznanstvenim postavkama temeljio i 4. modul Jovanovićevog zdravstvenog odgoja. Čitav slučaj izazvao je veliku pozornost javnosti koja je dala ogromnu podršku suspendiranoj novinarki.

Zanimljivo, samo nekoliko dana kasnije u popularnom TV kalendaru urednici su Kinseya prikazali u istom svjetlu kao i Vidović Krišto, tvrdeći kako je sam bio sklon homoseksualnosti i pedofiliji, te da je godinama sa suradnicima zlostavljao nekoliko stotina djece. Međutim urednici TV kalendara nisu snosili nikakve posljedice.

Pogledajte cijelu emisiju koja je zasmetala Radmanovim urednicima.

Dražen Boroš/dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari