Connect with us

Gospodarstvo

Pogledajte hercegovačka polja paprike koja će osvojiti Europu

Objavljeno

on

Vecernji List

Ovih dana užurbano je na hercegovačkim kraškim poljima; strojevi i vrijedne ruke poljoprivrednih proizvođača, od kojih veliki dio čine i nekadašnji branitelji, vrše sadnju posljednjih sadnica paprike koja će u ranu jesen početi ponovno osvajati tržišta zemalja Europske unije.

Upravo je s današnjim danom u hercegovačku zemlju zasađeno čak milijun sadnica rog paprike koja će vrlo skoro naći svoj put do polica trgovačkih lanaca. Sadilo se na nekoliko lokacija na Mostarskom blatu (Široki Brijeg i Mostar), Rodoču i Ljubuškom, a poljoprivrednici uključeni u ovu priču s optimizmom gledaju na rezultate rada te očekuju još bolje rezultate, piše Večernji List BiH

Nakon  uspješno odrađene sadnje rajčice, proces sadnje paprike koji se obavljao  posljednjih tjedana, nagovještava još jednu uspješnu sezonu, a kroz koju bi se ponovno trebalo dokazati kako se Hercegovina može pozicionirati na europsku mapu poljoprivednih regija.

Priča koja traje već nekoliko godina posljedica je strateške suradnje Podravke i tvrtke Marinada iz Mostara, a koja je okupila veliki broj poljoprivrednih proizvođača iz Hercegovine, među kojima se ističu i braniteljske zadruge čiji su članovi ponovno pokazali, na nešto drugačiji način, kako se voli domovina i kraj koji je stoljećima  hranio svoju djecu i odgajao brojne naraštaje.

Ove godine zasađeno je ukupno dva milijuna presadnica industrijske rajčice i rog paprike, pri čemu je rajčica zauzela površinu od oko 34 hektara, a paprika površinu 21 hektar.

Većim dijelom to je u okolici Mostara i Širokog Brijega na Mostarskom Blatu i Rodoču, ali također i na području Ljubuškog. Tijekom sadnje rajčice mogao se primjetiti optimizam kada je riječ o očekivanim rezultatima, a koji će i ove godine pokazati koliko je isplativo za revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje na kraškim poljima imati dobro uhodan projekt sa zajamčenim cijenama.

Podravka i njezin poslovni partner u BiH Marinada započeli su prije tri godine realizaciju projekta pokretanja organizirane poljoprivredne proizvodnje industrijske rajčice i paprika roge okupljajući oko sebe veliki broj poljoprivrednih kooperanta, braniteljskih zadruga i OPG-ova  s konačnim ciljem ostanka ljudi na ovim područjima.

Trenutno je u tijeku izgradnja tvornice za preradu voća i povrća u Mostaru koja će proizvoditi Podravkine gotove proizvode i poluproizvode a Podravka će ih kao i sirove proizvode sve otkupiti.  Krenulo se s pokusima 2018. godine da bi već naredne 2019. i 2020. godine proizvodnja rajčice, paprike iznosila preko 1800 t.,  a što je Podravka sve otkupila. Ove godine, očekuju se impresivni rezultati- prinos oko 2,5 kg rajčice po presadnici, što će biti oko dvije i pol tisuće tona rajčice te prinos oko 0,7 kg paprike po presadnici, što će biti oko šest stotina tona paprike, piše Večernji List BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari