Pratite nas

Hrvatska

Pogledajte kako otvoriti tajnu grupu na Facebooku!

Objavljeno

na

[pullquote_left]Osim klasičnih grupa koje su dostupne svima, na Zuckerbergovoj mreži možete pokrenuti tajne grupe koje će biti dostupne i vidljive samo članovima[/pullquote_left]

Jedan od najvećih problema Facebooka jest nedostatak privatnosti – veliki broj korisnika uopće ne vodi računa o zaštiti svojih podataka tako da je sav sadržaj koji objavljuju na ovoj društvenoj mreži dostupan više od milijardu korisnika Zuckerbergove mreže.

Također, dio korisnika Facebooka često prati i objavljuje brojne poruke, fotografije i druge osobne podatke u grupama koje prate te su ti podaci u javnim grupama dostupni svima, čak i ako sami korisnici imaju zatvoren profil.

Evo što treba učiniti ako stvarno želite da nešto ostane ‘među nama’

No, za korisnike koji s prijateljima i drugim korisnicima Facebooka žele raspravljati o stvarima koje ih zanimaju, a ne žele da stvari o kojima pišu budu javno vidljive postoji rješenje – tajne grupe koje su dostupne samo osobama koje ih pokrenu i osobama koje pozovu u tu grupu. Na Mashableu su objavili upute za otvaranje tajnih grupa te je potrebno samo nekoliko jednostavnih koraka za otvaranje takve grupe u koju onda možete pozvati samo osobe koje vi želite i samo će tim osobama te grupe biti vidljive te će moći pregledavati i objavljivati sadržaj u njima.

Facebook grupe (foto: Facebook)Odaberite Tajnu grupu

Prvo je potrebno s lijeve strane početnog ekrana na Facebooku kliknuti na opciju ‘Napravi grupu’ te, kada se otvore opcije, upisati ime grupe, osobe koje želite dodati u grupu i odrediti privatnost. Ta grupa može biti otvorena (svima su vidljivi članovi i sadržaj), zatvorena (svatko može vidjeti grupu i članove, ali samo članovi mogu vidjeti objave) te – tajna koja je vidljiva samo članovima i u kojoj samo članovi mogu vidjeti objave, osobe koje su u grupi i objave unutar grupe.

Odaberite tajnu grupu, nazovite je nekim imenom, odaberite prijatelje za koje želite da budu u toj grupi i kliknite ‘Kreiraj’ u donjem desnom kutu okvira s opcijama. Nakon toga trebate odabrati ikonu grupe (ovu opciju možete i preskočiti) i grupa je osnovana te će se ikona grupe pojaviti na lijevoj strani vaše početne stranice Facebooka među ostalim grupama koje ste osnovali, odnosno kojima ste članovi. Unutar same grupe možete promijeniti njen izgled – prijeđite mišem preko gornje desne strane stranice i pojavit će vam se opcija koja vam daje mogućnosti odabira glavne fotografije ove grupe (možete je uploadati s računala ili koristiti neku iz grupnih fotografija).

Novi trend: Otkrivanje najvećih tajni na Facebooku!

Facebook grupe (foto: Facebook)Uređivanje opcija grupe

Možete uređivati i ostale opcije koje se nalaze u vrhu stranice (ispod glavne slike) – dodajte opis grupe (tu možete vidjeti sve članove, dodati nove prijatelje i vidjeti prijedloge prijatelja koje možete dodati grupi), kreirajte događaje, uploadajte fotografije, videozapise i dodajte datoteke. Također, pod opcijama koje se nalaze s desne strane moguće je dodatno urediti postavke grupe pa joj tako možete mijenjati ime, privatnost, postaviti mail adresu grupe, odrediti tko može objavljivati sadržaj, dodavati i odobravati nove članove grupe i slično, a na kraju je potrebno kliknuti opciju ‘Spremi’ kako bi se potvrdile te promjene.

Koristite li već ovakve tajne grupe na Facebooku ili, poput puno korisnika ove društvene mreže, vjerujete da na Facebooku ništa nije tajno i da privatnost ne postoji?

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari