Connect with us

Pogledajte koje reforme HNS-a predlaže HRS

Published

on

Hrvatska republikanska stranka (HRS) oglasila se danas priopćenjem za javost u kojem navodi kako je izradila dokument prijedloga načela preustroja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) iz razloga što, kako ističu, spomenuta institucija nije u potpunosti zadovoljila svoju finkciju i opravdala svoju misiju.

U dokumentu prijedloga reformi navedeno je ustrojstvo HNS-a, definirane su odgovornosti i uloge svake pojedine institucije u sklopu HNS-a.

U spomenutom dokumentu, između ostalog, stoji kako se prva (konstituirajuća) sjednica “narodnog” parlamenta održava se u roku od 15 dana o dana potvrđivanja izbornih rezultata, te da se na toj sjednici moraju zauzeti jasna stajališta o popunjavanju Doma Naroda Federacije BiH, Doma Naroda BiH, izboru Predsjednika i Potpredsjednika Federacije BiH, kao i zauzeti jasno stajalište o formiranju vlasti na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini, a sve u cilju sprječavanja formiranja “nelegitimnih tijela vlast” i osiguranja zastupljenosti hrvatskog naroda u svim institucijama vlasti BiH.

Također, u dokumentu se ističe kako svi hrvatski zastupnici bez obzira na stranačku pripadnost postaju zastupnici “narodnog parlamenta” pod uvjetom da se odazovu na prvu (konstituirajuću) sjednicu i verificiraju svoj mandat u “narodnom parlamentu” Hrvatskog narodnog sabora.
HRS

– Činjenica da nije došlo do zajedničkog nastupa hrvatskih stranaka na razinama gdje je hrvatski nacionalni interes najugroženiji, dovela je do toga da manipulacija neustavnim izbornim zakonom može dovesti do ponovnog nametanja nelegitimnih predstavnika u izvršnoj vlasti.

To se posebno odnosi na način izbora u Dom Naroda putem izaslanika iz županija gdje Hrvata nema ili su manjina. Također, nepostojanje dogovora moglo bi dovesti do još veće apstinencije hrvatskih birača, te, u izbornom sustavu koji poznaje pojam kompenzacijskih lista, moglo bi doći do propadanja hrvatskih glasova na državnoj i federalnoj razini – ističe se u priopćenju HRS-a.

Navodi se i to kako jedino institucija HNS-a može i mora biti garant očuvanja i zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, kao i to da HNS mora biti nadstranačka institucija u kojoj će se raspravljati i odlučivati o svim bitnim temama za hrvatski narod u BiH.
izvor: Hercegovina.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari