Connect with us

Vijesti

Pogledajte što su sve izumile žene

Objavljeno

-

Ako je svijet znanosti i izuma dugo vremena bio tradicionalno muški klub u kojem žene nisu bile dobrodošle, one koje su se uspjele probiti u njega, svijetu su podarile izvrsne izume.

jb_nation_maryk_1_eNeke od njih okupili smo u fotogaleriji u kojoj možete saznati zanimljive priče o izumima za koje trebamo biti zahvalni pametnim ženama iz najrazličitijih područja djelovanja, sredina i obrazovanja.

Doktorice, vojna lica, tajnice i farmerice itekako su se namučile da razbiju stereotipe koji su vladali o ženama. Nekima od njih patenti su odbijani samo zato što su žene, druge nisu dobile zasluženu financijsku naknadu iz istog razloga, no ništa od toga ih nije obeshrabrilo da malo poboljšaju svijet oko sebe. Svaka čast!

Mary Dixon Kies bila je prva žena u SAD-u koja je uspjela registrirati neki patent. Iako je i prije nje bilo izumiteljica, niti jedna nije bila pravno priznata. Mary je patentirala tehniku šivanja slame, svile i konca kakva se koristila u izradi šešira.

Tabitha Babbitt izumila je kružnu pilu jer je primijetila da pile koje su se koristile u to vrijeme nisu učinkovite. Pokret guranja i povlačenja pile učinkovit je samo u jednom smjeru, pa je tako pola uloženog rada beskorisno. Unatoč tome što se njezin izum i danas koristi, nikada ga nije patentirala zbog tradicionalnih kršćanskih

windshield_wipers1Admiralica Dr. Grace Murray Hopper doktorirala je matematiku na Yaleu 1934. i pridružila se mornarici 1943. Na Harvardu je bila jedan od pionira računalstva i radila na razvoju računala IBM-Harvard Mark 1. Izumila je i sustav koji je pisani jezik pretvarao u kod, a osmislila je i naziv bug. Bila je i suautorica COBOL-a, jednog od prvih programskih jezika.

Dr. Maria Telkes izumila je prvi solarni sustav za grijanje doma. Odrasla u Budimpešti, 1925. je odselila u SAD gdje se pridružila istraživanju solarne energije na MIT-u.

Mary Beatrice Davidson Kenner je 1956. izumila sanitarni remen čiji je zadatak bio pridržavati uložak prije nego što su izumljeni efikasniji načini. 1982. izumila je i držač za toaletni papir kakav se još uvijek koristi.

Margaret Knight izumila je stroj koji je rezao, savijao i oblikovao pacochrane01pirnate vrećice (škarnicle) tako da imaju plosnato dno jer su do tada (1870.) bili puno nepraktičniji. No, prije nego što je stigla registrirati patent, ukrao ga je Charles Annan koji je tvrdio da žene nisu u stanju konstruirati takav sofisticirani stroj. Svoj patent ipak je dobila 1871. jer su njezine skice i radovi pokazali da je ipak ona autor. No, to nije bio njezin prvi, a ni zadnji patent. Prvi je registrirala s 12 godina i to je bio sustav koji je zaustavljao industrijske strojeve ako se nešto (ili netko) našao u njima. Tijekom života, registrirala je ukupno 20 patenata.

Bette Nesmith Graham odustala je od srednje škole i 1950-ih radila kao tajnica u Texasu. Jednog je dana primijetila radnike koji postavljaju natpis u izlog i svoje pogreške ispravljaju nanošenjem novog sloja boje preko greške. U to se vrijeme zbog greške u pisanju pisaćom mašinom moralo ispisivati ponovno cijelu stranicu, no Bette je dobila ideju za korektor. Kada je dobila otkaz zato što je previše vremena provodila raspačavajući svoj izum, dodatno mu se posvetila i usavršila ga 1958. kada je i registrirala patent.

hickory-sanitary-belt-094Ruth Wakefield izumila je kekse s komadićima čokolade tako što joj je ponestalo čokolade za kuhanje te je običnu čokoladu stavila u smjesu, misleći da će se pomiješati. No, čokolada je zadržala oblik, a Ruth je recept podijelila s Nestleom.

Alice H. Parker je 1919. izumila i patentirala prvu plinsku peć koja je mogla regulirati temperaturu stana i prenositi toplinu iz kroz sve sobe.

Josephine Cochrane bila je imućna žena kojoj su išle na živce sluge koje su joj oštećivale i razbijale skupocjeno posuđe pa je izumila – perilicu za suđe. 1886. registrirala je patent, a njezin su izum isprva koristili hoteli i restorani.

Ellen Ochoa je, osim što je bila astronautica, 1987. izumila optički sustav za kontrolu kvalitete koji se koristi pri proizvodnji brojnih dijelova za strojeve.

chocolate-chip-cookies1Stephanie Kwolek je 1963. izumila kevlar, sintetički materijal od kojeg se rade pancirke, šljemovi, kablovi za viseće mostove, skije, oprema za kampiranje… Njezin je materijal bio toliko čvrst da su se kolege bojali da će im uništiti opremu za testiranje.

Martha Coston izumila je sustav baklji koji je patentirala i prodala američkoj vojsci, no dobila je samo dio od sredstava koje je trebala dobiti, i to samo zato što je žena.

Mary Anderson je ranih 1900-ih putovala u New York zimi. Tamo je vidjela aute koji su stajali svako malo kako bi vozači mogli izaći i obrisati staklo od snijega. 1903. izumila je i patentirala brisače, a samo 10 godina kasnije, postali su sastavnim dijelom skoro svakog automobila.

collegecandy.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari