Connect with us

Vijesti

Pogranične propusnice za građane BiH skuplje 400 posto

Objavljeno

-

Pogranične propusnice, koje koriste građani s obje strane granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od prvog dana ulaska Hrvatske u Europsku uniju (1. srpnja 2013) poskupjele su 400 posto i od početnih 60 kuna sada koštaju 300 kuna (40 eura)

Temeljem Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sklopljenog 2003. godine, u policijskim upravama i postajama u pograničnom području počelo je izdavanje pograničnih propusnica, čija je cijena iznosila 60 kuna. Međutim, od 1. srpnja ove godine pogranične propusnice su, prema novim pravilima, višestruko poskupjele, što je izazvalo ogorčenje lokalnog stanovništva s obje strane granice.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske priopćeno je da nove propusnice Hrvatska izdaje stanovnicima pograničnog područja u Bosni i Hercegovini, dok BiH propusnice izdaje stanovnicima pograničnog područja u Hrvatskoj.

Pogranične propusnice koje su ranije izdane hrvatskim državljanima na rok od pet godina, nadležna BiH tijela zamijenit će za nove biometrijske propusnice, i to bez naknade‘, kažu u MUP-u.

Koliku će cijenu propusnice državljani Hrvatske plaćati u pograničnim policijskim postajama u BiH, još uvijek nije poznato. Pretpostavlja se da neće biti velike razlike od cijene koju će plaćati građani Bosne i Hercegovine. Tako bi cijena propusnice za građane Hrvatske trebala iznositi od 70 do 80 konvertibilnih maraka (35-40 eura).

Za sve stanovnike BiH, koji ne posjeduju hrvatsko državljanstvo, a propusnicu traže prema odredbama novog Sporazuma između Hrvatske i BiH o pograničnom prometu, propusnice će biti veliki izdatak, skuplji čak i od regularne putovnice. Naime, izdavanje biometrijske putovnice u BiH košta 40 konvertibilnih maraka (20 eura), a za propusnicu, koja je dokument nižeg ranga, trebali bi u Hrvatskoj izdvojiti 300 kuna (40 eura).

tportal

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas