Connect with us

Balkan

Pojačava se diplomatski pritisak EU i SAD na Srbiju i Kosovo

Objavljeno

-

Foto: Hina

Europska unija i Sjedinjene Države pojačavaju diplomatski pritisak na Beograd i Prištinu u namjeri da potaknu primjenu europskog prijedloga sporazuma o Kosovu s kojim su se 27. veljače u Bruxellesu suglasili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti.

U okviru priprema za novi trilateralni sastanak dvojice čelnika i europskog povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella 18. ožujka u Ohridu Beograd i Prištinu posjetio je prethodnih dana posebni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak, a diplomatsku inicijativu nastavit će američki izaslanik Gabriel Escobar.

Sastanak s Escobarom u srijedu najavili su danas uredi srbijanskog predsjednika i predsjednice vlade, dan nakon što Beograd napusti Lajčak završavajući dvodnevni posjet Srbiji.

Escobar je, dan nakon posljednje runde dijaloga na visokoj razini u Bruxellesu, naglasio da SAD kao “važan korak” podržava prijedlog EU-a oko kojeg su se suglasili čelnici Srbije i Kosova .

On je tada istaknuo nadu da će Vučić i Kurti brzo postići suglasnost i oko implementacije Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je, uoči sastanka u Ohridu, da Srbija i Kosovo trebaju prihvatiti plan EU-a, što je ključno za stabilnost cijele regije.

“Mislim da je to prilika za obje strane da iskoriste trenutak jer je normalizacija ključna za sigurnost, stabilnost i prosperitet regije”, rekla je Von der Leyen u razgovoru s dopisnicima novinskih agencija u okviru European Newsrooma.

Ona je ocijenila da je ruski napad na Ukrajinu istaknuo novu stratešku važnost procesu proširenja Europske unije.

“Mi želimo naše partnere sa zapadnog Balkana dovesti što bliže i što brže Europskoj uniji”, rekla je predsjednica EK-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari