Connect with us

Događaji

Pokaznom vježbom obilježena 31. obljetnica ATJ Lučko

Objavljeno

-

Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko koja je svoju slavu zaslužila na svim hrvatskim bojištima, a danas rješava najsloženije policijske zadaće, obilježila je u utorak 31. obljetnicu pokaznom vježbom u kojoj su sudjelovali specijalci s helikopterima i dva nova navalna blindirana vozila.

Vježbi je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju u čast poginulim pripadnicima uz nazočnost ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te članova obitelji poginulih pripadnika i predstavnika Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko.

“ATJ Lučko je prva prva organizirana postrojba i prva oružana formacija RH koja je štitila ustavni poredak, državni vrh i koja je svoju ratnu slavu zaslužila na svim hrvatskim ratištima” rekao je Božinović, dodavši da nema mjesta na kojem te postrojbe nije bilo, a tamo gdje je bila to su uvijek bili prva crta bojišnice i najteži pravci djelovanja.

Kroz tu elitnu postrojbu je u ratnom razdoblju prošlo više od 350 ljudi, 19 ih je poginulo i 52 je ranjeno, podsjetio je Božinović.

ATJ Lučko svake godine pokazuje novu opremu

Ministar je napomenuo da ATJ Lučko, u mirnodopsko vrijeme, svake godine pokazuju novu opremu koju uvode u standard opremanja, a danas su to blindirana, navalna, interventna vozila koja su sam vrh u svijetu.

Kazao je da su u ovom mandatu vlade uložili u hrvatsku policiju značajna sredstva koristeći dobrim djelom europske fondove, a samo za specijalnu policiju u posljednje četiri godine 144 milijuna kuna. S nabavkom opreme će se i nastaviti, a u planu je opremanje jedinice s nova tri višenamjenska helikoptera.

Poručio je da itekako drže do te elitne postrojbe i naglasio da njihov elitizam nije fingiran jer oni nisu zatvoreni i tu su da pomognu civilima u raznim katastrofama pa će helikopteri za koje je postupak nabave pokrenut biti na raspolaganju i operativnim snagama sustava civilne zaštite.

“Naši specijalci, ne smo sa su ponos Hrvatske, oni su kao članice Atlasa prepoznate i o njima njihove kolege iz postrojbi diljem EU imaju visoko mišljenje”, zaključio je Božinović.

Zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk rekao je da imaju puno zainteresiranih kandidata i svaki dan podižu norme i kriterije te zaključio da je bez obzira na sve vrijednosti i vrline koje donose sa sobom ono što krasi svakog pripadnika srce i pripadnost timu u kojem rade.

Odjekivale eksplozije, helikopteri izvršili desant, taoci oslobođeni

Demonstracijska vježba koja je nalikovala snimanju akcijskog filma prikazala je oslobađanje dva taoca koja su dva ‘počinitelja’ oteli iz vozila i zatočila.

Inscenirani napad na objekt izvršen je helikopterskim desantom u sklopu kojeg su precizni strijelci osigurali prostor operacije nakon čega se taktički tim s visine od 30 metara spustio na krov objekta.

Dok su s poprišta odjekivali rafali pucnjave i zvukovi helikoptera u napad su se uključili specijalci s dva interventna blindirana vozila koji su eksplozivnim probojem ušli u objekt, nakon čega su taoci evakuirani.

Dva nova vozila koja su od nedavno u sastavu ATJ Lučko, pokreću V8 turbo dizel motori i opremljeni su najmodernijom tehnologijom, balističkom zaštitom i puškarnicom, koriste ih specijalne jedinice u svijetu, a hrvatska dva primjerka prva su u Europi.

Ta moćna vozila naziv nose po oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja, a u MUP-u su uvjereni da će dostojno zamijeniti legendarne terence iz Domovinskog rata (Hina).

Na današnji dan 1990. godine osnovana legendarna Antiteroristička jedinica Lučko

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari