Connect with us

Kronika

Pokolj u Saborskom 12. studenoga 1991.

Objavljeno

on

Prije 25 godina u studenom 1991. godine dogodio se jedan od najstrašnijih ratnih zločina u Domovinskom ratu, poznat i kao pokolj u Saborskom.

JNA i četnici ubili su 51 Saborčana, mahom staraca koji nisu htjeli napustiti svoj dom, a među njima i 96godišnjeg Matu Matovinu. Četnici su u potpunosti razorili crkvu Ivana Nepomuka, spomenik kulture, a pokolj se dogodio jer je Saborsko stigmatizirano kao ustaško mjesto, prema kojem su partizani bili posebno okrutni pa su u razdoblju od 1945 do 1948 godine ubili više od 400 Hrvata iz Saborskog. Samo u jednom danu (12. studenoga 1991.) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba i bacili ih u jamu, tako da je danas i Saborsko na „karti“ masovnih grobnica iz oslobodilačkog Domovinskoga rata. Na ovom se mjestu nalazi jedna od 145 dosad pronađenih masovnih grobnica, ali na žalost bit će ih i više.

Saborsko je udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera i vodi prema Plaškom (poznatom četničkom uporištu) i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugog svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991 po popisu stanovnika ondje je živjelo tek oko 1500 ljudi. U školama, kako osnovim tako i srednjim, nećete čuti ništa o pokolju u Saborskom jer ovi tragični događaji nisu dovoljno interesantni.

Za zločine u Saborskom, kako u Domovinskom tako i nakon II svjetskog rata – do današnjeg dana nitko nije odgovarao. Ako idete prema Plitvičkim jezerima – stanite u Saborsko i zapalite svijeću na spomen ploči u sjećanje na sve nevine žrtve.

(Helena Krmpotić) Kamenjar.com


Počinile su ga snage JNA (čiju su politiku i manevre vodili Srbi; također ista je bila već sastavljena uglavnom od Srba) i srpskih paravojnih formacija (iz susjednog Plaškog), na dne 12. studenog 1991., u doba najžešćih borbi velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Pogođeno mjesto Saborsko je, prema popisu 1991. godine, imalo 1501 stanovnika i 460 domaćinstava. Apsolutnu većinu stanovnika su činili Hrvati.

Mjesne srpske paravojne postojbe su počele s napadima na hrvatska sela 1. listopada 1991., uz vojnu potporu postrojbi JNA iz Knina. Među ostalima, Srbi su napali i Saborsko, selo smješteno nekih 10 km sjeverozapadno od Plitvičkih jezera.

Napad je bio dijelom plana etničkog čišćenja tamošnjih područja od Hrvata i inog nesrpskog stanovništva, sve u cilju postizanja etnički čiste t.zv. “Republike Srpske Krajine”, odskočne daske za daljnje napade po ostalim dijelovima Hrvatske.

Dne 12. studenoga su srpski napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane.

Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje su opustošili.

Preživjeli seljani su se tri dana provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH, gdje su prihvaćeni. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Sve skupa, u Saborskom su Srbi, za vrijeme svoje agresije na Hrvatsku, ubili 80 ljudi, a 160 je izozljeđivano.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR