Pratite nas

Razno

Pokopan Boljkovac, Mesić se od njega oprostio riječima: ‘Smrt fašizmu, sloboda narodu!’

Objavljeno

na

VUKOVA GORICA – Dragi moj Joža, ispraćam te se s riječima uobičajenim u ovakvim prilikama: “Počivao u miru”, a pozdravljam te riječima za koje sam siguran da bi želio da te prate na putu bez povratka na koji odlaziš: Smrt fašizmu, sloboda narodu! – tako je Josipa Boljkovca, ministra unutarnjih poslova prve hrvatske Vlade kojoj je sam predsjedavao, posljednji puta pozdravio Stjepan Mesić, kasniji predsjednik države, na pogrebu održanom u Boljkovčevoj rodnoj Vukovoj Gorici nedaleko Duge Rese.

Podsjetio je na zajedničke trenutke koje je dijelio s pokojnim Boljkovcem, od saborskih klupa 60-tih godina, iste sudbine koju su prošli nakon Hrvatskog proljeća, a potom i zajedničkog stvaranja nove države devedesetih.

Nazvao je Mesić Boljkovca mirotvorcem koji nije dozvolio da eskalira sukob između Hrvata i Srba u Gorskom kotaru, kao i njegove težnje da se na Miloševićev nacionalizam ne odgovori hrvatskim nacionalizmom.

– Usprkos svih tvojim zaslugama dožvio si i to da te na kraju života vuku po sudovima pod optužbom za ratni zločin, kako to vole danas reći, komunistički ratni zločin.

Doživio si to da optužbe budu odbačene i to mi je osobito drago.

Govorim u ime mnogih koji su te poznavali i koji nisu, u ime svih antifašisitičkih boraca i antifašista istinskih domoljuba, uime onih koji su željeli demokratsku i pravnu državu Hrvatsku u kojoj se neće falsificirati povijest i u kojoj se nikada neće diskriminirati na osnovu vjere, nacije i svjetonazora.

Za takvu si se Hrvatsku borio do posljednjeg dana. Kao tvoj suborac i prijatelj, dragi moj Joža, obećajem ti, za takvu Hrvatsku kakvu smo zajedno sanjali, ja ću se boriti dok budem mogao – rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Uime prijatelja posljednje riječi uputio mu je dugogodišnji obiteljski prijatelj i odvjetnik Anto Nobilo, koji ga od malih nogu poznaje kao očeva prijatelja, u mladosti kao gradonačelnika Karlovca, s njime je surađivao kao tužitelj 90-tih godina, a kao odvjetnik ga je branio od optužbi za ratni zločin.

– Jedan je ministar poželio postati predsjednik jedne stranke i na ovim bregima sa specijalcima je došao uhititi Jožu na ovakav kišni dan . Čovjek je tada imao 92 godine i jedava se kretao, srećom pravosuđe je dobro reagiralo, Ustavni sud ga je oslobodio iz pritvora, a kasnije i Županijski sud od svih neosnovanih optužbi. Ako bih sumirao cijelu tu liniju mogu reći da je Boljkovac uvijek bio i ostao antifašist, ljevičar, Hrvat u pravom smislu te riječi i humanist – kazao je Nobilo.

Kao Karlovčan od bivšeg karlovačkog gradonačelnika oprostio se novinar i poblicist dr. Danko Plevnik koji je pobrojao Boljkovčevu ostavštinu u gradu na četiri rijeke, za čijega su mandata šezdesetih godina iznikle najpoznatije vizure modernoga Karlovca.

Što god rekli o Joži Boljkovcu, rekli smo malo. Bit ćemo mu vječno zahvalni na renesansi Karlovca – rekao je dr. Plevnik.

Gradske službe izbjegle su organizirati komemoraciju u gradskoj vijećnici, već su to učinili Boljkovčevi kolege antifašisti u Gradskom kazalištu Zorin dom.  JutarnjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Razno

Donacija ribočuvarima za još bolje očuvanje prirode OBŽ-a

Objavljeno

na

Objavio

Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko – baranjske županije donirala je osječkim ribočuvarima terensko vozilo koje će im olakšati čuvanje ribolovnog područja, ali i područja cjelokupnog regionalnog parka o kojem brine ta javna ustanova.

Novim zakonom koji stupa na snagu s prvim danom 2021. godine, Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko – baranjske županije počinje tješnju suradnju s ribočuvarskom službom Šporsko ribolovne zajednice Osijek koja ima 10 pripadnika, volontera, na Dravi, i dvojicu na području Dunava. Dunavski ribočuvari od slijedeće godine osim ribiča moći će kontrolirati ulov i gospodarskih ribara.

Davor Mikulić ravnatelj javne ustanove zaštitu prirode Osječko – baranjske županije rekao je nakon predaje terenskog vozila ribočuvarima kako su obnovom svog voznog parka došli u prigodu donirati vozilo Zajednici športskih ribolovnih društava Osijek i njihovoj ribočuvarskoj službi koja će biti dio službe čuvara prirode. Naime, novi zakon donosi obvezu i čuvarske službe te javne ustanove koja brine o području Regionalnog parka i Parka prirode ekološke mreže Natura 2000.

„Zajedničkom uspostavom nadzora na cijelom ribolovnom području, vozilima na kopnu i skorom nabavom plovila, naša i ribočuvarska služba lakše će i na kopnu, i na vodi, provoditi Zakon o slatkovodnom ribarstvu i Zakon o zaštiti prirode. Ribočuvari će nam biti od izuzetnog značaja jer imaju puno više iskustva pa će i nadzor i sankcioniranje počinitelja biti puno učinkovitije.”, rekao je Mikulić

Igor Lončar, predsjednik Zajednice sportskih ribolovnih društava Osijek uvjeren je kako će ta suradnja donijeti još učinkovitije spriječavanje korištenja neovlaštenih alata u ribolovu, a sama činjenica da će ribočuvari moći kontrolirati gospodarski ribolov i u plovilima, smanjit će nekontrolirani izlov ribe.

„Vrške, struja, plin, mreža, haklanje (korištenje trokuke s laganim olovom i nasumično potezanje) i druga nedozvoljena sredstva izlova ribe lakše ćemo kontrolirati, a i novi zakon donosi promjene u gospodarskom ribolovu kako bi se što više očuvao riblji fond. Primjerice prošle godine smo spalili 3 kilometra mreža kojima se neovlašteno pregrađuju rukavci i izlovljava riba, čak i u vrijeme lovostaja.”, rekao je Lončar, piše HRT radio Osijek.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razno

Domovinski pokret Miroslava Škore okrenuo vola u Gornjoj Dubravi

Objavljeno

na

Objavio

Foto: direktno.hr

Kod kružnog toka u Granešini u zagrebačkoj Dubravi Domovinski pokret krenuo je u predizbornu kampanju. Iz te je četvrti, podsjetimo, na  prve višestranačke izbore krenuo i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, piše Direktno.hr

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro sa svojim je pristašama uz zvukove tamburice u nedjelju predao izbornu listu DIP-u s kojom će izići na parlamentarne izbore 5. srpnja.

Tom je prilikom najavio da njegova stranka neće više biti treća opcija u Hrvatskoj, već jedina nakon izbora i poručio svojim oponentima ” a posebice svim političkim protivnicima koji šalju poruke da se ja bojim njih, sučeljavanja ili razgovora s njima: pozivam vas da izaberete stadion, sportsku dvoranu ili bilo što u ovoj Hrvatskoj da se nađemo i da razgovaramo pred narodom!”

Kako portal Direktno doznaje, nakon Markovog trga, Škorina ekipa zaputila se u zagrebačku Dubravu na feštu koja je organizirala mladež Domovinskog pokreta. Na proslavi se za goste okrenuo vol na ražnju i svirali tamburaši, a među 300-tinjak uzvanika bili su i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te Igor Peternel dok je Miroslav Škoro došao na slavlje uz zvukove njegove pjesme ‘Sude mi’.

DPMŠ predaje kandidacijske liste DIP-u – Došli su i tamburaši

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari