Pratite nas

Kronika

Pokopana 61 žrtva partizanskih zločina

Objavljeno

na

Dugujemo neizmjernu zahvalnost svima onima koji kroz povijest dadoše svoje živote za svoju obitelj, dom, vjeru, narod

Napokon su pronašli svoj vječni ovozemaljski mir i spokoj. Zemni ostaci ukupno šezdeset i jedne žrtve komunističko-partizanskog zločina u Drugom svjetskom ratu i poraću pronađeni u nekoliko masovnih grobnica na području ljubuške općine svečano su ispraćeni i dostojno pokopani.

Među njima su i dvojica od ukupno 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca: fra Martin Sopta i fra Slobodan Lončar. Iskapanje su organizirali Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški i Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i šezdeset i pet subraće”. Posmrtni ostaci stavljeni u limene sanduke izloženi su pokraj zgrade Općine gdje je održana komemoracija. Govorili su Vice Nižić, predsjednik općinskog povjerenstva, Nevenko Barbarić, načelnik općine Ljubuški, a molitvu za žrtve predvodio je vojni ordinarij, biskup mons. dr. Tomo Vukšić i blagoslovio posmrtne ostatke.

i_08_280b18945bDanas dugujemo neizmjernu zahvalnost svima onima koji kroz povijest koji dadoše svoje živote za svoju obitelj, dom, vjeru, narod. Za pojedinačno i opće dobro, za život dostojan čovjeka, za istinu i slobodu u punom smislu tih riječi. I opet – zašto ovolike žrtve, boli, stradanja, tuge, za nešto što nam je od Boga dano, što po Božjim i svjetovnim zakonima pripada svakome čovjeku? Jesmo li danas slobodni, svjesni, jesmo li zahvalni, spremni na žrtvu, spremni praštati? Kako danas biti odgovoran, a svojim ukupnim življenjem ne ugroziti opstojnost generacija iza nas?

Kao vjernik, odgovore tražim i nalazim u Evanđelju, Svetom pismu, u svojoj vjeri. Hoću vjerovati da su današnji trenutak pripremili oni koji žive ljubav, imaju odgovornost prema istini, pravdi, žele i mogu praštati, duboko poštuju žrtve, žele živjeti slobodu. Samo tako ove i sve ostale žrtve neće biti zaboravljene, neće biti uzaludne – rekao je ljubuški načelnik Nevenko Barbarić.

Potom se povorka s limenim sanducima uputila kroz Ljubuški do novoga gradskoga groblja gdje je slavljena sveta misa zadušnica i upriličen pokop. Posmrtni ostaci dvojice fratara predani su braći franjevcima da ih pokopaju u samostanskoj crkvi u Širokom Brijegu, identificirane žrtve predane su njihovim obiteljima koje će ih pokopati u obiteljskim grobnicama, a oni koji nisu identificirani pokopani su u zajedničku općinsku grobnicu u Ljubuškom.

IK/vecernji

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari