Pratite nas

Pokrenut postupak proglašenja općine Livno gradom

Objavljeno

na

Na posljednjoj sjednici Općinsko vijeće Livna pokrenulo je postupak proglašenja općine gradom.

Kako je za Fenu prenijela Silvija Brčić iz Ureda načelnika općine, odluka o tome usvojena je sa 26 glasova za, dvoje vijećnika bilo je suzdržano a jedan protiv.

U obrazloženju te odluke stoji da je promjena statusa općine u status grada kao jedinice lokalne samouprave jačanje njezinog društvenog, političkog i gospodarskog utjecaja.

“Livno je sjedište Hercegbosanske županije, ima najmanje trideset tisuća stanovnika, u njegovom gradskom središtu kao zaokruženom urbanom području živi najmanje deset tisuća stanovnika“, kazala je Brčić.

Dalje navodi da je Livno oduvijek bilo, a i sada je, kulturno, političko, upravno, zdravstveno, prometno i prosvjetno središte ove županije a sami grad je na raskrižju glavnih prometnica s kojima je vezan sa ostalim dijelovima Županije, ali i susjednom Hrvatskom.

O dodatnim razlozima proglašenja općine gradom Silvija ističe položaj Livna koji je oduvijek imao značajno geostrateško značenje kao i veliku prometnu važnost za komunikaciju između srednjeg Jadrana i zaleđa.

“Ima iznimno dugu urbanu tradiciju u BiH a pisani trag njegovog spominjanja kao grada seže još u rani srednji vijek, točnije Povelju Kneza Mutimira iz 892. godine“, ističe Silvija dodavši na to da je Livno bilo neformalno sjedište Kliškog sandžaka, regionalno središte Jugozapadne Bosne, sjedište okruga, oblasti kotareva i sl.

Ono što ona posebno napominje jest i to da status grada ima i druge prednosti, a jedna od njih je izravna mogućnost pristupa Europskim fondovima, jačanje partnerskog odnosa prema drugim gradovima kako u BiH, tako i u regiji, a nije zanemarivo ni to što status grada daje prednosti prilikom kandidiranja projekata prema međunarodnim donatorima.

Fena

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Predstavljanje knjige: Hrvati pod KOS-ovim krilom

Objavljeno

na

Objavio

Da parafraziram metaforu iz naslova svoje nove knjige o završnom računu Haaškog suda, čudno je samo koliko su i danas – Hrvati pod KOS-ovim krilom. Bilo da im zastire pogled. Bilo da aktivno lete.

Hrvatsko katoličko sveučilište i Višnja Starešina, autorica,

pozivaju Vas na promociju knjige

Hrvati pod KOS-ovim krilom:
Završni račun Haaškog suda

u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. u 18 sati
u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta
(nova zgrada na Kampusu), llíca 242, Zagreb

Radujemo se Vašem dolasku!

Knjigu će predstaviti:

prof. dr. sc. Željko Tanjić,
rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta

dr. Robin Harris, povjesničar

Davor lvo Stier,
zastupnik u Hrvatskom saboru

Višnja Starešina, autorica knjige

Molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde do 7. prosinca 2017.
na e-poštu: [email protected]

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Film „Gospa od Utočišta“ na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu

Objavljeno

na

Objavio

Na poziv nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje predvodi župan Božo Galić, boraviti će u uzvratnoj posjeti vrhbosanskoj nadbiskupiji u Sarajevu 11. i 12. prosinca 2017. godine.

Na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, u dvorani Pavla VI., Josipa Sadlera 5 u Sarajevu, 11. prosinca s početkom u 19 sati premijerno će se prikazati dokumentarni film „Gospa od Utočišta“, redatelja Srđana Segarića.

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. Film prikazuje kako je jedan kip Gospe u ratu vjernicima najavljivao slobodu i povratak.

Drugog dana posjeta planiran je susret župana Bože Galića i kardinala Vinka Puljića. U sastavu izaslanstva biti će i producent filma Antun Ivanković.

Gospa od utočišta (insert iz filma) from Artizana on Vimeo.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari