Connect with us

Vijesti

Pokrenut postupak protiv trojice ministara, ne i Milanovića i Hranja

Objavljeno

-

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je u petak postupak protiv ministara Tomislava Ćorića, Josipa Aladrovića i Olega Butkovića zbog druženja u klubu Dragana Kovačevića, ali i ne protiv predsjednika Republike Zorana Milanovića i načelnika Glavnog stožera OS Roberta Hranja.

Povjerenstvo je većinom glasova odbilo prijedlog izvjestiteljice Tončice Božić da se postupak ne pokrene ni protiv jednog dužnosnika te je prihvatilo protuprijedlog Davorina Ivanjeka da se postupak pokrene u odnosu na trojicu ministara.

Postupak protiv trojice ministara pokrenut je zbog kršenja članka Zakona o sprječavanju sukoba interesa po kojem je dužnosnicima zabranjeno tražiti, prihvatiti ili primiti vrijednost ili uslugu radi glasovanja o bilo kojoj stvari ili utjecati na odluku nekog drugo tijela ili osobe radi osobnog probitka ili probitka povezane osobe.

U odnosu na ministra Ćorića utvrđeno je kako je kao ministar zaštite okoliša i čelnik povjerenstva sudjelovao u postupku predlaganja Vladi Dragana Kovačevića za predsjednika Uprave Janafa, dok su Aladrović i Butković uz Ćorića kao članovi Vlade sudjelovali u procesu prijedloga Nadzornom odboru za imenovanje Kovačevića.

U odnosu na Milanovića i Hranja utvrđeno je kako se i tu moglo raditi o primanju nedozvoljenog dara, ali oni nisu bili u poziciji odlučivati o imenovanju Kovačevića, koji je završio u istražnom zatvoru nakon proširenja istrage u “aferi Janaf”.

Svi članovi Povjerenstva složili su se da druženje dužnosnika u privatnom klubu baca loše svjetlo na njihov integritet, no razišli su oko toga treba li zbog tog pokrenuti postupak.

Tončica Božić predlagala je da se postupak ne pokreće ni protiv jednog od dužnosnika jer se ne može utvrditi vrijeme dolaska u Kovačevićev klub, jesu li u klub dolazili ostali članovi uprave i drugi kandidati, je li se razgovaralo o tom imenovanju i je li postojala nekakva zavisnost dužnosnika, zbog čega su ministri moguće bili nepristrani prilikom imenovanja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas