Connect with us

Vijesti

Pokrenuta globalna peticija za izručenje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

Objavljeno

-

Hrvatski svjetski kongres (HSK), krovna udruga hrvatskoga iseljeništva, pokrenuo je globalnu (online) peticiju za razjašnjavanje ubojstava koje su jugoslavenske tajne službe sprovodile nad hrvatskim političkim neistomišljenicima širom svijeta i za izručenje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača njemačkom sudstvu.

Na potpisivanje peticije su pozvani svi Hrvati i osobe hrvatskih korijena diljem svijeta, te svi demokrati u svijetu.

 Potpisnici ove peticije upućuju svoje apele i zahtjeve:

 a) Europskom parlamentu, Europskom vijeću, Vijeću Europske unije, Europskoj komisiji, Vrhovnom sudu EU, koje se sukladno europskim rezolucijama o osudi totalitarnih sistema poziva da se u Hrvatskoj zauzmu za suočavanje s komunističkim zločinima, za izručenje osumnjičenih za ubojstva, te da EU zahtijeva otvaranje policijskih i vojnih dosjea zemalja bivše Jugoslavije.

b) Parlamentima, vladama i sudskim organima zemalja u kojima su ubijani hrvatski politički emigranti, da potpuno razjasne i procesuiraju ubojstva koja su nad hrvatskim političkim emigrantima izvršavale jugoslavenske tajne službe.

 c) Hrvatskom saboru, hrvatskoj vladi i hrvatskim sudskim organima, od kojih se traži zakon u lustraciji te stvaranje društvenih i znanstvenih pretpostavki, koje bi omogućile objetkivnu ocjenu prošlosti te bezrezervno suočavanje s njom.

Peticiju možete potpisati OVDJE

 “Jugoslavija je likvidirala dvostruko više svojih emigranata nego sve države Istočnog bloka zajedno;  samo u Njemačkoj ubijeno je najmanje 37 hrvatskih emigranata. Osim nekoliko sudskih procesa, npr. u Njemačkoj i Škotskoj, do sada skoro ništa nije učinjeno kako bi se rasvijetlilo to mračno poglavlje ne samo hrvatske nego i svjetske povijesti. Do dana današnjeg nije uslijedila zadovoljština za žrtve odnosno njihove obitelji. Ovom peticijom ne želimo štetiti Hrvatskoj nego naprotiv želimo dati svoj doprinos na putu prema demokratizaciji hrvatskog društva koju smatramo životno važnom za Hrvatsku”, rekao je u povodu početka potpisivana peticije Mijo Marić, predsjednik HSK-a.

M.M. HSK

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari