HNES: Tražimo pokretanje postupka naplate ratne štete od Republike Srbije

0
Arhiva

Hrvatsko nacionalno etičko sudište: Tražimo pokretanje postupka naplate ratne štete od Republike Srbije

Mreža građanskih udruga koje čine: Hrvatsko žrtvoslovno društvo, Udruga Macelj 45, Koordinacija braniteljskih udruga i stradalnika Domovinskog rata, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Zagreba, Zajednica udruga prognanih, izbjeglih i iseljenih Hrvata iz Bosanske posavine te Dokumentacijsko informacijsko središte izdali su priopćenje za javnost u kojem traže od hrvatskih državnih institucija prekid progona hrvatskih branitelja i zaštitu vrijednosnih postignuća hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, na kojemu je utemeljena suvremena hrvatska država i suvremeno društvo, priopćenje prenosimo u cijelosti.

Hrvatske državne i društvene institucije su i ovaj završni udar dočekale potpuno nespremne i nemoćne, kao što su bile nespremne i tijekom višegodišnjeg pripremanja ovog završnog udara.

Glavni uzrok ovih dugotrajnih hrvatskih slabosti je u veleizdajničkoj petoj koloni koja pod okupacijom drži ključne institucijske položaje u hrvatskoj državi i hrvatskom društvu. Hrvatsko nacionalno etičko sudište (HNES), koje okuplja sedamdesetak uglednih hrvatskih intelektualaca i domoljuba, prepoznalo je najkritičnija mjesta hrvatskih institucijskih slabosti, pa je HNES, u nekoliko proteklih godina na javnim sjednicama, etički osudio za veleizdaju nekolicinu tada najmoćnijih petokolonaških osoba, među kojima su bili i tadašnji predsjednik Republike Hrvatske i predsjednik Vlade RH.

Isto tako HNES je etički osudio i zločinački totalitarni jugokomunistički sustav i njegovu kult osobu J. B. Tita, koji su ideološko i političko ishodište veleizdajničke petokolonaške strukture u Republici Hrvatskoj.

Sadašnji završni udar na Hrvatsku i njene vrijednosne temelje samo je nastavak i posljedica naznačenog dugotrajnog veleizdajničkog djelovanja.
Hrvatska se može obraniti jedino ako se otklone uzroci.

Stoga od sadašnjih institucija državne vlasti u Hrvatskoj zahtijevamo:

  1. Jasnu i nedvosmislenu osudu progona hrvatskih državljana koje se optužuje ili sumnjiči za ratni zločin temeljem pripadnosti tzv. udruženom zločinačkom pothvatu, te zahtijevamo da im državne institucije Repulike Hrvatske pruže punu pravnu i drugačiju zaštitu i pomoć.
  2. Poduzimanje pravnih i političkih postupaka radi naplate ratne štete od Republike Srbije kao glavnog organizatora i izvršitelja oružane agresije na Hrvatsku.
  3. Podizanje optužnica za ratne zločine protiv osoba kojima je protupravnim političkim pritiscima i dogovorima ratni zločin prekvalificiran u oružanu pobunu te potom aboliran.
  4. Žurni prekid višegodišnje necivilizacijske prakse da se agresorskoj Republici Srbiji prepušta procesuiranje slučajeva ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj. Ova pravna, politička i moralna neciviliziranost posebno se jasno očitovala u sudskoj praksi koja već desetak godina traje u Srbiji na suđenju za ratni zločin koji je počinjen na Ovčari.
  5. Žurno ustrojavanje stručnog multidisciplinarnog i međuresornog tijela koje će utvrditi ishodišta, interese i aktere specijalnoratovskog udara na Hrvatsku te će oblikovati strategiju zaprečavanja i suprotstavljanja.
  6. Žurno smjenjivanje svih osoba koje su u sigurnosnom, pravosudnom i policijskom sustavu, djelovanjem ili pasivnošću, sudjelovale ili pridonosile razaranju hrvatskih nacionalnih interesa i hrvatskih nacionalnih vrijednosti.
  7. Prioritetno poduzimanje međunarodnih pravnih i političkih radnji i mjera za reintegraciju dijelova hrvatskog državnog teritorija (Sveta Gera, Ade na Dunavu, Prevlaka).
  8. Donošenje ustavnog zakona kojim se učinkovito štite vrijednosti hrvatskog obrambenog Domovinskog rata i prava hrvatskih branitelja.
  9. Stvarno i cjelovito suočavanje sa zločinačkom totalitarnom komunističkom prošlošću u Hrvatskoj, a to prvenstveno znači da se jasno i nedvosmisleno osudi jugokomunistički režim; da se potpuno dokine totalitarno nasljeđe u javnome životu; da se uputi javna isprika žrtvama komunističke represije i njihovim potomcima; da se o zločinima jugokomunizma utvrdi objektivna i puna istina te da se preventivno primjenjuje u cjelokupnom javnom životu.

facebook komentari