Connect with us

Povijesnice

Pokušaj atentata na dr. Franju Tuđmana

Objavljeno

-

Prisjećamo se danas, na 18. ožujka 1990., kada je u Benkovcu, na predizbornom skupu HDZ-a, lokalni Srbin Boško Čubrilović pokušao izvršiti atentat pištoljem na predsjednika HDZ-a i budućeg hrvatskog predsjednika, dr. Franju Tuđmana.

Taj tragični događaj, zajedno s ranijim nemirima u Kninu i “mitingom istine” na Petrovoj gori, jasno je ukazao na odlučnost velikosrpske politike suprostavljanju nastanku samostalne Hrvatske, čak do granica rata.

Međutim, niti atentat, niti prijetnje oružjem, nisu mogli uzdrmati dr. Tuđmana i HDZ u njihovoj borbi za slobodu. U svibnju iste godine, ostvarili su veliku pobjedu na prvim višestranačkim izborima, što je bila jasna potvrda odlučnosti hrvatskog naroda za slobodom, unatoč cijeni koja će biti plaćena u krvavim agresijama.

Vijest o pokušaju atentata na dr. Franju Tuđmana odjeknula je među hrvatskim narodom u domovini i diljem svijeta.
Dr. Franjo Tuđman ubrzo je postao simbol hrabrosti i vođa koji je predvodio hrvatski narod u odlučujući rat za slobodu i državnu nezavisnost. Ta borba završena je 1998. godine integracijom istočne Slavonije i grada-heroja Vukovara u maticu Hrvatsku, označavajući konačni trijumf želje za slobodom i vlastitom državom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari