Connect with us

BiH

Pokušaj prevare u Vladi Federacije

Objavljeno

-

[su_heading size=”21″]Sjednica Vlade Federacije BiH održana je danas u Sarajevu bez ministara iz reda HDZ-a BiH, a predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara rekao je kako ”hrvatski ministri nisu došli na današnju sjednicu Vlade FBiH, jer najavljeni dnevni red ne odgovara ranijem dogovoru unutar Vlade”.[/su_heading]

Stara platforma 

”Ministri koji dolaze iz HDZ-a BiH, odnosno stranaka HNS-a, odlučili su da neće sudjelovati na sjednici čiji dnevni red nije plod dogovora, već pokušaj prevare jednog partnera u vlasti FBiH”, izjavio je za Fenu Čavara.

Pojašnjavajući razloge zbog kojih niti jedan hrvatski ministar ne nazoči sjednici vlade koja je održana u Sarajevu Čavara kaže kako je za HDZ BiH neprihvatljivo nepoštivanje partnerskih odnosa u Federaciji.

”Mi iz HDZ-a smo uvijek zagovarali stav da ako zajedno formiramo Vladu moramo zajedno i donositi odluke i snositi odgovornost za ono što radimo. Neprihvatljivo je da netko sam donosi odluke, a da svi snosimo odgovornost. Ma kakve posljedice bile mi na to ne možemo pristati. Oni koji žele da na takav način funkcionira Federacija nisu se nimalo odmaknuli od platforme vladanja protekle četiri godine, a znamo kakve su bile posljedice takvog odnosa i ponašanja prema predstavnicima hrvatskog naroda”, kazao je Čavara, dodajući kako se nada da Vlada danas neće donositi bilo kakve odluke koje ranije nisu usuglašene.

[ad id=”68099″]

Vlada u krizi

Zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić nakon sjednice je rekao kako je zna zašto ministri nisu bili na sjednici.

”Mislim da je u ovom trenutku Vlada Federacije u krizi i da se te stvari trebaju riješiti na jednoj višoj razini”, rekao je Remetić.

Iako danas Vlada Federacije nije radila u punom sastavu na sjednici su razmatrane 34 točke, odnosno dokumenta prisutnih ministara.

”Danas smo, između ostalog, razgovarali o Hidrogradnji i imenovan je v.d direktora Unisturista na šest mjeseci”, kazao je Remetić.

Govoreći o spornoj uredbi, koja, između ostalog, tretira način imenovanja nadzornih odbora u javnim poduzećima, kazao je da je na Kolegiju Vlade Federacije odlučeno da se ta uredba razmatra u nekom sljedećem razdoblju.

Podsjećamo, ministri iz reda HDZ-a BiH nisu nazočili sjednici Vlade Federacije BiH zbog neslaganja s činjenicom da se na dnevni red neće uvrstiti točka kojom bi se raspravljalo o nadzornim odborima i upravama javnih poduzeća.

Lider HDZ-a BiH, Dragan Čović uoči sjednice je rekao kako HDZ BiH smatra da treba raspraviti o poslovanju tvrtki u vlasništvu Federacije BiH te imenovati vršitelje dužnosti, jer je dobar dio njih u jednoj nezavidnoj situaciji.

”To može netko zvati borbom za fotelje, ali kako provoditi neku politiku ako nemate ljude koji će to moći raditi, ako nemate profesionalce”, kazao je Čović.

Povratnici i Hidrogradnja

Inače, vlada Federacije BiH je, u prvom dijelu današnje sjednice koji je završen u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, usvojila Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2015. godinu, te ovo ministarstvo zadužila za njegovu realizaciju. Ujedno, Vlada je donijela i četiri odluke o utrošcima sredstava s kriterijima raspodjele s proračunskih pozicija namijenjenih za podršku povratnicima i raseljenim. Riječ je o ukupnom iznosu od 22.964.300 KM.

Prihvativši danas Informaciju o načinu oživljavanja proizvodnje u “Hidrogradnji” d.d. Sarajevo, Vlada Federacije BiH je zaključila da se, u suradnji s Vladom Republike Srpske, uključi u rješavanje problema rasporeda sredstava između “Hidrogradnje” d.d. Sarajevo i “Hidogradnje” a.d. Pale koja su deponirana na zajedničkom računu u visini od 1,2 miliona dolara, po utvrđenom ključu raspodjele od 60 posto za “Hidrogradnju” Sarajevo i 40 posto za “Hidrogradnju” Pale.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Vlada je zadužila da, u suradnji s Federalnim ministarstvom financija, pripremi pismo namjere prema Razvojnoj banci Federacije BiH kojim bi bila data garancija u visini od 1,2 milijuna KM kao instrumenta osiguranja kratkoročnog kredita za “Hidrogradnju” d.d. Sarajevo.

Isplatiti jednu plaću

Vlada FBiH je usvojila Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu i stanju u “Unis Toolsu” d.o.o. Sarajevo, te zadužila resorno ministarstvo i Federalno ministarstvo financija da iznađu mogućnost isplate jedne plaće zaposlenicima, a Agenciju za privatizaciju u Federaciji BiH da ubrza pokretanje male privatizacije neperspektivnih nekretnina čijom bi se prodajom uvezao radni staž uposlenika i riješila radnička potraživanja, te izmirio dug za kredit prema Turkish Ziraat banci.

Vlada FBiH donijela je dvije odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita za 2014. godinu privrednim društvima Baupartner d.o.o. Gračanica i Ligamonst d.o.o. Lukavac, u iznosu od po 300.000 KM.

Nekoliko kadrovskih odluka

Vlada FBiH utvrdila je danas Prijedlog Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH od 2015. do 2019. godine koju će dostaviti Parlamentu FBiH na usvajanje. Federalna vlada dala je suglasnost na Odluku Nadzornog odbora“Energoinvest” d.d. Sarajevo o prodaji dionica poduzeća “Petrolinvest” d.d. Sarajevo kroz postupak male privatizacije, te Odluku o davanju suglasnosti Privrednom društvu „Igman“ d.d. Konjic da može ustupiti objekt D-0 (ARK) Udruženju građana „Bijenale suvremene umjetnosti“ Sarajevo, bez naknade, te donijela nekoliko kadrovskih rješenja i odluka.

Nastavak 4. sjednice Vlade FBiH je najavljen za utorak, 12. svibnja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas