Pratite nas

BiH

Pokušaj prevare u Vladi Federacije

Objavljeno

na

Sjednica Vlade Federacije BiH održana je danas u Sarajevu bez ministara iz reda HDZ-a BiH, a predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara rekao je kako ”hrvatski ministri nisu došli na današnju sjednicu Vlade FBiH, jer najavljeni dnevni red ne odgovara ranijem dogovoru unutar Vlade”.

Stara platforma 

”Ministri koji dolaze iz HDZ-a BiH, odnosno stranaka HNS-a, odlučili su da neće sudjelovati na sjednici čiji dnevni red nije plod dogovora, već pokušaj prevare jednog partnera u vlasti FBiH”, izjavio je za Fenu Čavara.

Pojašnjavajući razloge zbog kojih niti jedan hrvatski ministar ne nazoči sjednici vlade koja je održana u Sarajevu Čavara kaže kako je za HDZ BiH neprihvatljivo nepoštivanje partnerskih odnosa u Federaciji.

”Mi iz HDZ-a smo uvijek zagovarali stav da ako zajedno formiramo Vladu moramo zajedno i donositi odluke i snositi odgovornost za ono što radimo. Neprihvatljivo je da netko sam donosi odluke, a da svi snosimo odgovornost. Ma kakve posljedice bile mi na to ne možemo pristati. Oni koji žele da na takav način funkcionira Federacija nisu se nimalo odmaknuli od platforme vladanja protekle četiri godine, a znamo kakve su bile posljedice takvog odnosa i ponašanja prema predstavnicima hrvatskog naroda”, kazao je Čavara, dodajući kako se nada da Vlada danas neće donositi bilo kakve odluke koje ranije nisu usuglašene.

[ad id=”68099″]

Vlada u krizi

Zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić nakon sjednice je rekao kako je zna zašto ministri nisu bili na sjednici.

”Mislim da je u ovom trenutku Vlada Federacije u krizi i da se te stvari trebaju riješiti na jednoj višoj razini”, rekao je Remetić.

Iako danas Vlada Federacije nije radila u punom sastavu na sjednici su razmatrane 34 točke, odnosno dokumenta prisutnih ministara.

”Danas smo, između ostalog, razgovarali o Hidrogradnji i imenovan je v.d direktora Unisturista na šest mjeseci”, kazao je Remetić.

Govoreći o spornoj uredbi, koja, između ostalog, tretira način imenovanja nadzornih odbora u javnim poduzećima, kazao je da je na Kolegiju Vlade Federacije odlučeno da se ta uredba razmatra u nekom sljedećem razdoblju.

Podsjećamo, ministri iz reda HDZ-a BiH nisu nazočili sjednici Vlade Federacije BiH zbog neslaganja s činjenicom da se na dnevni red neće uvrstiti točka kojom bi se raspravljalo o nadzornim odborima i upravama javnih poduzeća.

Lider HDZ-a BiH, Dragan Čović uoči sjednice je rekao kako HDZ BiH smatra da treba raspraviti o poslovanju tvrtki u vlasništvu Federacije BiH te imenovati vršitelje dužnosti, jer je dobar dio njih u jednoj nezavidnoj situaciji.

”To može netko zvati borbom za fotelje, ali kako provoditi neku politiku ako nemate ljude koji će to moći raditi, ako nemate profesionalce”, kazao je Čović.

Povratnici i Hidrogradnja

Inače, vlada Federacije BiH je, u prvom dijelu današnje sjednice koji je završen u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, usvojila Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2015. godinu, te ovo ministarstvo zadužila za njegovu realizaciju. Ujedno, Vlada je donijela i četiri odluke o utrošcima sredstava s kriterijima raspodjele s proračunskih pozicija namijenjenih za podršku povratnicima i raseljenim. Riječ je o ukupnom iznosu od 22.964.300 KM.

Prihvativši danas Informaciju o načinu oživljavanja proizvodnje u “Hidrogradnji” d.d. Sarajevo, Vlada Federacije BiH je zaključila da se, u suradnji s Vladom Republike Srpske, uključi u rješavanje problema rasporeda sredstava između “Hidrogradnje” d.d. Sarajevo i “Hidogradnje” a.d. Pale koja su deponirana na zajedničkom računu u visini od 1,2 miliona dolara, po utvrđenom ključu raspodjele od 60 posto za “Hidrogradnju” Sarajevo i 40 posto za “Hidrogradnju” Pale.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Vlada je zadužila da, u suradnji s Federalnim ministarstvom financija, pripremi pismo namjere prema Razvojnoj banci Federacije BiH kojim bi bila data garancija u visini od 1,2 milijuna KM kao instrumenta osiguranja kratkoročnog kredita za “Hidrogradnju” d.d. Sarajevo.

Isplatiti jednu plaću

Vlada FBiH je usvojila Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu i stanju u “Unis Toolsu” d.o.o. Sarajevo, te zadužila resorno ministarstvo i Federalno ministarstvo financija da iznađu mogućnost isplate jedne plaće zaposlenicima, a Agenciju za privatizaciju u Federaciji BiH da ubrza pokretanje male privatizacije neperspektivnih nekretnina čijom bi se prodajom uvezao radni staž uposlenika i riješila radnička potraživanja, te izmirio dug za kredit prema Turkish Ziraat banci.

Vlada FBiH donijela je dvije odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita za 2014. godinu privrednim društvima Baupartner d.o.o. Gračanica i Ligamonst d.o.o. Lukavac, u iznosu od po 300.000 KM.

Nekoliko kadrovskih odluka

Vlada FBiH utvrdila je danas Prijedlog Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH od 2015. do 2019. godine koju će dostaviti Parlamentu FBiH na usvajanje. Federalna vlada dala je suglasnost na Odluku Nadzornog odbora“Energoinvest” d.d. Sarajevo o prodaji dionica poduzeća “Petrolinvest” d.d. Sarajevo kroz postupak male privatizacije, te Odluku o davanju suglasnosti Privrednom društvu „Igman“ d.d. Konjic da može ustupiti objekt D-0 (ARK) Udruženju građana „Bijenale suvremene umjetnosti“ Sarajevo, bez naknade, te donijela nekoliko kadrovskih rješenja i odluka.

Nastavak 4. sjednice Vlade FBiH je najavljen za utorak, 12. svibnja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Kiseljak: Obilježena 26. obljetnica osnutka 3. GB HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Objavio

Nemjerljiv je doprinos „Jastrebova“ u obrani hrvatskog naroda u BiH

Polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem Mati Lučiću Maturici u vojarni u Kiseljaku koja nosi ime ovog jednog od heroja obrane Lepeničke doline, misom zadušnicom u kapelici sv. Martina u krugu vojarne te Svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, u Kiseljaku je danas obilježena 26. obljetnica osnutka 3. Gardijske motorizirane brigade HVO-a „Jastrebovi“.

I ove godine svečanost koju je organizirala 1. pješačka (gardijska) pukovnija, postrojba Oružanih snaga koja baštini tradiciju s HVO-a , okupila je brojne „Jastrebove“ i ratne zapovjednike HVO-a predvođene generalima Stankom Soptom i Ilijom Nakićem, predstavnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata ali i mnoštvo gostiju iz cijele BiH i Hrvatske na čelu s vojnim izaslanikom brigadirom Marinom Gregorovićem.

Svečanostima u povodu 26. obljetnice utemeljenja 3.GB „Jastrebovi“ nazočili su i brojni dužnosnici HDZ BiH na svim razinama vlasti počevši od načelnika Općina Kiseljak i Kreševo Mladena Mišurića Ramljaka i Renata Pejaka do ministara i dužnosnika HDZ BiH u zakonodavnpj i izvšnoj vlasti Županije Središnja Bosna, Federacije BiH i BiH.

Predvodeći misu zadušnicu u prepunoj kapelici sv. Martina u krugu vojarne „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku, uz sudjelovanje brojnih svećenika Kreševskog dekanata, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH vjernike je pozvao da svakim danom nadograđuju slobodu za koju se se izborili hrvatski branitelji, među kojima su mnogi pripadnici 3. GB „Jastrebovi“.

Na svečanoj akademiji o okkolnostima nastanka Brigade govorio je bojnik Ilija Miličević, zapovjednik 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade. S još tri Gardijske brigade HVO-a, Jastrebovi su bili i okosnica obrane Hrvata u BiH.

Prigodnim govorom okupljenima se na Svečanoj akademiji obratio i brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

Naglasio je pri tom kako su profesionalnim pristupom u ustroju, pripadnici 3. GB Jastrebovi, postrojbe osnovane u siječnju 1994 godine polučili su blistave rezultate na bojišnicama diljem središnje Bosne ali i u vojno- redatstvenim operacijama Hrvatske vojske i HVO-a tijekom 1994. i 1995, godine, od Maestrala i Južnog Poteza do Bljeska i Oluje.

U ime Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH čestitku bivšim pripadnicima Brigade uputio je i brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH.

Svečanu akademiju nastupom je uveličao Vojni orekstar OS BiH dok je pjesmu posvećenu svim hrvatskim braniteljima odrecitirao njezin autor narednik Goran Totić, pripadnik 2. pješačke bojne.

3. Gradijska motorizirana brigada „Jastrebovi“ istaknuo je i ove godine, utemeljena je u najtežem trenutku kada je agresija na hrvatske prostore u BiH bila na vrhuncu, a hrvatski teritorij u središnjoj Bosni podijeljen na enklave te odvojen od Hercegovine i Posavine.

Uz bogato ratno iskustvo i profesionalan pristup, pripadnici Brigade dali su ogroman doprinos obrani i stvaranju BiH. Tradiciju ove postrojbe, ratno iskustvo i profesionalnost bivši pripadnici unijeli su i u potrojbe Oružanih snaga BiH čiji su sastavni dio.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Čović: BiH će imati posebno mjesto tijekom hrvatskog predsjedanja EU

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović smatra da je za BiH preznačajno da je Republika Hrvatska, kao njen prvi susjed i prijatelj, preuzela predsjedanje Europskom unijom.

Vrlo je značajno da to predsjedanje može staviti u fokus upravo BiH. I čini mi se, iz mojih razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem, koje smo vodili u zadnjih nekoliko mjeseci, da će BiH tu imati jedno svoje posebno mjesto. Međutim, mi moramo razumjeti da je do nas. Mi moramo imati inicijativu, usuglašene stavove kroz institucije BiH, kako bi onda te inicijative dobile svoje mjesto – ističe Čović u izjavi za Fenu.

On podsjeća da se u svibnju u Zagrebu planira skup EU o otvaranju pregovaračkog procesa za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, te da je jasno kako će se unutar EU već u narednih mjesec ili dva zauzeti stavovi o tomu. – To znači da BiH mora koliko danas kazati da je praktično opredijeljena za europski put bezuvjetno.

Drugim riječima, da sve institucije BiH funkcioniraju i onda imamo šansu, prijatelje koji će to razumjeti. Čini mi se da nam sjednice koje organiziramo u Parlamentarnoj skupštini BiH daju nekog optimizma, jer ubrzano privodimo kraju uspostavu svih povjerenstava i izaslanstava koja nismo imali godinu dana, počinje u punom kapacitetu raditi i Parlament i Vijeće ministara. Ako bismo tako nastavili raditi i stavili na dnevni red sva ona životna pitanja definirana i našom agendom, onda se imamo čemu nadati.

Siguran sam da će Hrvatska biti prijatelj u tom smislu, da će otvoriti i taj dio razgovora oko BiH. Ako mi budemo znali to vrijeme iskoristiti imamo se čemu i nadati – naglašava Čović.

Komentirajući izbor Zorana Milanovića za predsjednika RH, Čović kaže kako personalna promjena uvijek može nešto značiti kada su u pitanju pristupi u načinu rada, ali da se suštinski i strateški ništa neće mijenjati u odnosu službenog Zagreba prema BiH.

Dolaskom predsjednika Milanovića umjesto predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ja vjerujem da će ćemo imati kontinuitet odnosa Hrvatske prema Bosni i Hercegovini kao prijateljskoj zemlji, prvom susjedu i zemlji u kojoj živi hrvatski narod kao konstitutivan narod.

Ustav Republike Hrvatske stvara vidne obveze kada je u pitanju hrvatski narod u BiH za sve predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u RH, tako da očekujem jednu novi dinamiku, ali i kontinuitet – zaključuje predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari