Pratite nas

BiH

Pokušaj prevare u Vladi Federacije

Objavljeno

na

Sjednica Vlade Federacije BiH održana je danas u Sarajevu bez ministara iz reda HDZ-a BiH, a predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara rekao je kako ”hrvatski ministri nisu došli na današnju sjednicu Vlade FBiH, jer najavljeni dnevni red ne odgovara ranijem dogovoru unutar Vlade”.

Stara platforma 

”Ministri koji dolaze iz HDZ-a BiH, odnosno stranaka HNS-a, odlučili su da neće sudjelovati na sjednici čiji dnevni red nije plod dogovora, već pokušaj prevare jednog partnera u vlasti FBiH”, izjavio je za Fenu Čavara.

Pojašnjavajući razloge zbog kojih niti jedan hrvatski ministar ne nazoči sjednici vlade koja je održana u Sarajevu Čavara kaže kako je za HDZ BiH neprihvatljivo nepoštivanje partnerskih odnosa u Federaciji.

”Mi iz HDZ-a smo uvijek zagovarali stav da ako zajedno formiramo Vladu moramo zajedno i donositi odluke i snositi odgovornost za ono što radimo. Neprihvatljivo je da netko sam donosi odluke, a da svi snosimo odgovornost. Ma kakve posljedice bile mi na to ne možemo pristati. Oni koji žele da na takav način funkcionira Federacija nisu se nimalo odmaknuli od platforme vladanja protekle četiri godine, a znamo kakve su bile posljedice takvog odnosa i ponašanja prema predstavnicima hrvatskog naroda”, kazao je Čavara, dodajući kako se nada da Vlada danas neće donositi bilo kakve odluke koje ranije nisu usuglašene.

[ad id=”68099″]

Vlada u krizi

Zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić nakon sjednice je rekao kako je zna zašto ministri nisu bili na sjednici.

”Mislim da je u ovom trenutku Vlada Federacije u krizi i da se te stvari trebaju riješiti na jednoj višoj razini”, rekao je Remetić.

Iako danas Vlada Federacije nije radila u punom sastavu na sjednici su razmatrane 34 točke, odnosno dokumenta prisutnih ministara.

”Danas smo, između ostalog, razgovarali o Hidrogradnji i imenovan je v.d direktora Unisturista na šest mjeseci”, kazao je Remetić.

Govoreći o spornoj uredbi, koja, između ostalog, tretira način imenovanja nadzornih odbora u javnim poduzećima, kazao je da je na Kolegiju Vlade Federacije odlučeno da se ta uredba razmatra u nekom sljedećem razdoblju.

Podsjećamo, ministri iz reda HDZ-a BiH nisu nazočili sjednici Vlade Federacije BiH zbog neslaganja s činjenicom da se na dnevni red neće uvrstiti točka kojom bi se raspravljalo o nadzornim odborima i upravama javnih poduzeća.

Lider HDZ-a BiH, Dragan Čović uoči sjednice je rekao kako HDZ BiH smatra da treba raspraviti o poslovanju tvrtki u vlasništvu Federacije BiH te imenovati vršitelje dužnosti, jer je dobar dio njih u jednoj nezavidnoj situaciji.

”To može netko zvati borbom za fotelje, ali kako provoditi neku politiku ako nemate ljude koji će to moći raditi, ako nemate profesionalce”, kazao je Čović.

Povratnici i Hidrogradnja

Inače, vlada Federacije BiH je, u prvom dijelu današnje sjednice koji je završen u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, usvojila Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2015. godinu, te ovo ministarstvo zadužila za njegovu realizaciju. Ujedno, Vlada je donijela i četiri odluke o utrošcima sredstava s kriterijima raspodjele s proračunskih pozicija namijenjenih za podršku povratnicima i raseljenim. Riječ je o ukupnom iznosu od 22.964.300 KM.

Prihvativši danas Informaciju o načinu oživljavanja proizvodnje u “Hidrogradnji” d.d. Sarajevo, Vlada Federacije BiH je zaključila da se, u suradnji s Vladom Republike Srpske, uključi u rješavanje problema rasporeda sredstava između “Hidrogradnje” d.d. Sarajevo i “Hidogradnje” a.d. Pale koja su deponirana na zajedničkom računu u visini od 1,2 miliona dolara, po utvrđenom ključu raspodjele od 60 posto za “Hidrogradnju” Sarajevo i 40 posto za “Hidrogradnju” Pale.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Vlada je zadužila da, u suradnji s Federalnim ministarstvom financija, pripremi pismo namjere prema Razvojnoj banci Federacije BiH kojim bi bila data garancija u visini od 1,2 milijuna KM kao instrumenta osiguranja kratkoročnog kredita za “Hidrogradnju” d.d. Sarajevo.

Isplatiti jednu plaću

Vlada FBiH je usvojila Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu i stanju u “Unis Toolsu” d.o.o. Sarajevo, te zadužila resorno ministarstvo i Federalno ministarstvo financija da iznađu mogućnost isplate jedne plaće zaposlenicima, a Agenciju za privatizaciju u Federaciji BiH da ubrza pokretanje male privatizacije neperspektivnih nekretnina čijom bi se prodajom uvezao radni staž uposlenika i riješila radnička potraživanja, te izmirio dug za kredit prema Turkish Ziraat banci.

Vlada FBiH donijela je dvije odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita za 2014. godinu privrednim društvima Baupartner d.o.o. Gračanica i Ligamonst d.o.o. Lukavac, u iznosu od po 300.000 KM.

Nekoliko kadrovskih odluka

Vlada FBiH utvrdila je danas Prijedlog Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH od 2015. do 2019. godine koju će dostaviti Parlamentu FBiH na usvajanje. Federalna vlada dala je suglasnost na Odluku Nadzornog odbora“Energoinvest” d.d. Sarajevo o prodaji dionica poduzeća “Petrolinvest” d.d. Sarajevo kroz postupak male privatizacije, te Odluku o davanju suglasnosti Privrednom društvu „Igman“ d.d. Konjic da može ustupiti objekt D-0 (ARK) Udruženju građana „Bijenale suvremene umjetnosti“ Sarajevo, bez naknade, te donijela nekoliko kadrovskih rješenja i odluka.

Nastavak 4. sjednice Vlade FBiH je najavljen za utorak, 12. svibnja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

Čović: Kanton Sarajevo dobije novca kao šest drugih županija, to je neprihvatljivo i nedopustivo

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH te predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, Dragan Čović, posjetio je danas Stožer Civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu nakon čega se javnosti obratio na konferenciji za medije.

Kazao je da je primarni cilj sastanka bio utvrditi kako što bolje pomoći gospodarstvu dodavši da će se transfer općinama i županijama od Vlade FBiH morati uraditi jer se tu radi o kompenzaciji nepravedne raspodjele javnih prihoda na razini BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

“Moj primarni zadatak bio je razgovarati s načelnicima i predsjednikom Vlade oko mjera ekonomske prirode zbog koje sam uvjeren da ćemo trebati kroz narednih petnaestak dana imati sadržajniju komunikaciju s našim gospodarstvenicima” rekao je Čović dodavši da je cilj da predstavnici viših razina vlasti pravovremenu znaju o kakvim proračunskim dubiozama može biti riječ.

Ravnomjerno raspodijeliti sredstva općinama, gradovima i županijama

Kaže da sredstva općinama i županijama, s primarno federalne razine vlasti, svima treba ravnomjerno dodijeliti.

“To će biti ogromna sredstva i na taj način želimo pravodobno čuti razmišljanja svih naših gospodarstvenika tako da smo se dogovorili u sljedećem tjednu održati sastanak s njima kako bi štitili interese biznisa”, kazao je Čović

Istaknuo je da će se Federacija BiH morati dodatno zadužiti kako bi se mogla servisirati pomoć gospodarstvu.

-Želimo da pri raspodjeli ovih prvih 300 milijuna od MFF-a, uz entitete, budu spomenute i sve naše županije, naglašava predsjednik HDZ-a BiH te dodaje:

“Time ćemo osigurati da nema nikakvih političkih nadmudrivanja u raspodjeli te osigurati pravičnu raspodjelu. S druge strane, želimo osigurati moratorij za ovu i narednu godinu sa svim financijskim institucijama kroz posljednjih 15-ak godina. To je samo za ovi godinu nekih 800 milijuna maraka i narednu godinu isto toliko”, istaknuo je.

Dodaje da ima svakodnevnu komunikaciju s predstavnicima državne i federalne razine vlasti kako bi sve razine vlasti u BiH pravovremeno bile uključene u sve mjere koje će se donositi s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa “sukladno ustavnim nadležnostima općina i gradova odnosno županija.”

Zakon zloupotrijebljen, radi se o kompenzaciji

Upitan da prokomentira situaciju oko povlačenja odluke o dodjeli 21 milijun maraka općinama i županijama od strane Vlade FBiH zbog toga što su se, primarno, pobunili bošnjačka javnost i bošnjački političari, Čović kaže da je kada su postojale naznake da će SDA organizirati povlačenje te odluke obavio stotine razgovora s onima koji te odluke donose.

-Vrlo jasno je zloupotrijebljen Zakon o izvršenju proračuna FBiH. Transfer nižim razinama vlasti dogovoren je u prosincu kada je usvojen proračun i kada nije bilo koronavirusa. Netko je taj transfer obojio koronavirusom kod odluke Vlade Federacije BiH”, rekao je Čović dodavši:

-To je nedopustivo. Mi ćemo tražiti i tražili smo kroz parlamentarnu raspravu o rebalansu – taj transfer se mora osigurati za razine gradova, općina i županija jer on služi za kompenzaciju nepravedne raspodjele javnih prihoda na razini BiH, rekao je Čović.

Sarajevo dobiva dvostruko više

Pojašnjava da je jedn od ilustracija nepravedne raspodjele javnih prihoda Grad i Županija Sarajevo.

“Kanton Sarajevo ima proračun 900 milijuna maraka, a od PDV-a je dobio 460 milijuna maraka, kao šest županija. Znači kao ova ovdje, Herceg-Bosanska, Posavska, Središnja Bosna, Hercegovačko-neretvanska pa čak i Bosansko Podrinjska, dobiju manje nego Kanton Sarajevo zato što je tamo koeficijent 2. To je neprihvatljivo i nedopustivo”, rekao je predsjednik HNS-a BiH.

Druga je stvar pomoć domovima zdravlja. Za to, kako kaže Čović, treba puno više od 21 milijun KM.

-Ovaj transfer je trebao osigurati stabilnost u proračunu, a Posavska županija bez ovih milijun i 900 ne bi preživjela, rekao je Čović.

Trzavice oko Aluminija

Odgovarajući na pitanje o potpisivanju ugovora između mostarskog Aluminija i kinesko-izraelskog konzorcija MT Abraham Group Čović kaže da je zbog Aluminija bilo trzavica unutar Vlade FBiH o tome hoće li se s ugovorom ići sada ili nakon okončanja pandemije koronavirusa.

Dodao je da će se u sljedećih 60 dana zaposliti 100 ljudi, a nakon toga još sto te da će biti zasnovan na održivom tržišnom modelu.

Rasteretiti gospodarstvo

Predsjednik Vlade ŽZH, Zdenko Ćosić najavio je da će ŽZH donijeti zakon o rasterećivanju gospodarstva i da će zbog toga zasjedati županijska Skupština.

Pojasnio je da će županijska Vlada kojoj je na čelu učiniti sve u onolikoj mjeri kolike nadležnosti ima da pomogne te da će se ići u rasterećivanje gospodarstva.

Epidemiolog iz ŽZH u samoizolaciji

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH, Tomislav Pejić, kazao je su u ŽZH (Široki Brijeg) dva nova oboljela od koronavirusa te da pripadaju klasteru u Jarama.

– Danas je odrađeno 30 testiranja s područja županije, a rezultate očekujemo večeras, rekao je Pejić dodavši da se županijski epidemiolog nalazi u samoizolaciji jer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom. Pojasnio je da su zbog toga u pregovorima s drugim liječnicima kako bi se kompenzirao taj nedostatak. (HMS)

Mostar: Županijske vlasti razmatraju mjere ograničenja kretanja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Mostar: Županijske vlasti razmatraju mjere ograničenja kretanja

Objavljeno

na

Objavio

Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) sa sjedištem u Mostaru najavile su u srijedu mogućnost potpunog ograničavanja kretanja ljudi između pojedinih općina kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Dvije županije u Hercegovini, sa sjedištem u Mostaru i Širokom Brijegu, nakon banjolučke regije imaju najveći broj oboljelih od Covid-19 u Bosni i Hercegovini.

Do srijede zaražene su 183 osobe, a devet ih je preminulo u Covid-bolnici Sveučilišnog kliničkog centra (SKB) u Mostaru.
Najteže stanje je u maloj općini Čitluku s nešto više od 18.000 stanovnika koja, sa 46 oboljelih, dijeli drugo mjesto u BiH s gradom Mostarom. U posljednja 24 sata pet novih slučajeva zabilježeno je u Mostaru, a u Čitluku jedan.

Prema priopćenju iz Vlade HNŽ-a, na današnjem sastanku užeg vodstva zatraženo je od ministarstva unutarnjih poslova i Kriznog stožera da razmotre mogućnosti uvođenja ograničenja kretanja između općina i gradova u HNŽ-u. Upozorili su i na brojne slučajeve kršenja naloga i mjera Kriznog stožera HNŽ-a za sprječavanje širenja koronavirusa.

Od srijede otkazano je i održavanje redovitih konferencija za novinare u Mostaru nakon što se u izolaciji našao i šef Covid-bolnice dr. Jurica Arapović, koji je redovito iznosio podatke o broju zaraženih, stanju bolesnika i poduzetim epidemiološkim mjerama.

U BiH se nastavljaju donositi posve različite odluke o sprječavanju širenja koronavirusa ovisno o kojoj razini vlasti se radi.

Tako su vlasti općine Trebinje u Republici Srpskoj početkom ovoga tjedna zabranile uvoz roba i tranzit kamiona iz Čapljine, nakon što su zabilježeni prvi slučajevi koronavirusa, a istim mjerama u srijedu je odgovorila i Čapljina.

Krizni stožer Čapljine na čelu s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem naložio je zabranu opskrbe prodajnih objekata ovoga grada podrijetlom s prostora grada Trebinja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari