Pratite nas

BiH

Pokušaj prevare u Vladi Federacije

Objavljeno

na

Sjednica Vlade Federacije BiH održana je danas u Sarajevu bez ministara iz reda HDZ-a BiH, a predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara rekao je kako ”hrvatski ministri nisu došli na današnju sjednicu Vlade FBiH, jer najavljeni dnevni red ne odgovara ranijem dogovoru unutar Vlade”.

Stara platforma 

”Ministri koji dolaze iz HDZ-a BiH, odnosno stranaka HNS-a, odlučili su da neće sudjelovati na sjednici čiji dnevni red nije plod dogovora, već pokušaj prevare jednog partnera u vlasti FBiH”, izjavio je za Fenu Čavara.

Pojašnjavajući razloge zbog kojih niti jedan hrvatski ministar ne nazoči sjednici vlade koja je održana u Sarajevu Čavara kaže kako je za HDZ BiH neprihvatljivo nepoštivanje partnerskih odnosa u Federaciji.

”Mi iz HDZ-a smo uvijek zagovarali stav da ako zajedno formiramo Vladu moramo zajedno i donositi odluke i snositi odgovornost za ono što radimo. Neprihvatljivo je da netko sam donosi odluke, a da svi snosimo odgovornost. Ma kakve posljedice bile mi na to ne možemo pristati. Oni koji žele da na takav način funkcionira Federacija nisu se nimalo odmaknuli od platforme vladanja protekle četiri godine, a znamo kakve su bile posljedice takvog odnosa i ponašanja prema predstavnicima hrvatskog naroda”, kazao je Čavara, dodajući kako se nada da Vlada danas neće donositi bilo kakve odluke koje ranije nisu usuglašene.

[ad id=”68099″]

Vlada u krizi

Zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić nakon sjednice je rekao kako je zna zašto ministri nisu bili na sjednici.

”Mislim da je u ovom trenutku Vlada Federacije u krizi i da se te stvari trebaju riješiti na jednoj višoj razini”, rekao je Remetić.

Iako danas Vlada Federacije nije radila u punom sastavu na sjednici su razmatrane 34 točke, odnosno dokumenta prisutnih ministara.

”Danas smo, između ostalog, razgovarali o Hidrogradnji i imenovan je v.d direktora Unisturista na šest mjeseci”, kazao je Remetić.

Govoreći o spornoj uredbi, koja, između ostalog, tretira način imenovanja nadzornih odbora u javnim poduzećima, kazao je da je na Kolegiju Vlade Federacije odlučeno da se ta uredba razmatra u nekom sljedećem razdoblju.

Podsjećamo, ministri iz reda HDZ-a BiH nisu nazočili sjednici Vlade Federacije BiH zbog neslaganja s činjenicom da se na dnevni red neće uvrstiti točka kojom bi se raspravljalo o nadzornim odborima i upravama javnih poduzeća.

Lider HDZ-a BiH, Dragan Čović uoči sjednice je rekao kako HDZ BiH smatra da treba raspraviti o poslovanju tvrtki u vlasništvu Federacije BiH te imenovati vršitelje dužnosti, jer je dobar dio njih u jednoj nezavidnoj situaciji.

”To može netko zvati borbom za fotelje, ali kako provoditi neku politiku ako nemate ljude koji će to moći raditi, ako nemate profesionalce”, kazao je Čović.

Povratnici i Hidrogradnja

Inače, vlada Federacije BiH je, u prvom dijelu današnje sjednice koji je završen u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, usvojila Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2015. godinu, te ovo ministarstvo zadužila za njegovu realizaciju. Ujedno, Vlada je donijela i četiri odluke o utrošcima sredstava s kriterijima raspodjele s proračunskih pozicija namijenjenih za podršku povratnicima i raseljenim. Riječ je o ukupnom iznosu od 22.964.300 KM.

Prihvativši danas Informaciju o načinu oživljavanja proizvodnje u “Hidrogradnji” d.d. Sarajevo, Vlada Federacije BiH je zaključila da se, u suradnji s Vladom Republike Srpske, uključi u rješavanje problema rasporeda sredstava između “Hidrogradnje” d.d. Sarajevo i “Hidogradnje” a.d. Pale koja su deponirana na zajedničkom računu u visini od 1,2 miliona dolara, po utvrđenom ključu raspodjele od 60 posto za “Hidrogradnju” Sarajevo i 40 posto za “Hidrogradnju” Pale.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Vlada je zadužila da, u suradnji s Federalnim ministarstvom financija, pripremi pismo namjere prema Razvojnoj banci Federacije BiH kojim bi bila data garancija u visini od 1,2 milijuna KM kao instrumenta osiguranja kratkoročnog kredita za “Hidrogradnju” d.d. Sarajevo.

Isplatiti jednu plaću

Vlada FBiH je usvojila Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu i stanju u “Unis Toolsu” d.o.o. Sarajevo, te zadužila resorno ministarstvo i Federalno ministarstvo financija da iznađu mogućnost isplate jedne plaće zaposlenicima, a Agenciju za privatizaciju u Federaciji BiH da ubrza pokretanje male privatizacije neperspektivnih nekretnina čijom bi se prodajom uvezao radni staž uposlenika i riješila radnička potraživanja, te izmirio dug za kredit prema Turkish Ziraat banci.

Vlada FBiH donijela je dvije odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita za 2014. godinu privrednim društvima Baupartner d.o.o. Gračanica i Ligamonst d.o.o. Lukavac, u iznosu od po 300.000 KM.

Nekoliko kadrovskih odluka

Vlada FBiH utvrdila je danas Prijedlog Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH od 2015. do 2019. godine koju će dostaviti Parlamentu FBiH na usvajanje. Federalna vlada dala je suglasnost na Odluku Nadzornog odbora“Energoinvest” d.d. Sarajevo o prodaji dionica poduzeća “Petrolinvest” d.d. Sarajevo kroz postupak male privatizacije, te Odluku o davanju suglasnosti Privrednom društvu „Igman“ d.d. Konjic da može ustupiti objekt D-0 (ARK) Udruženju građana „Bijenale suvremene umjetnosti“ Sarajevo, bez naknade, te donijela nekoliko kadrovskih rješenja i odluka.

Nastavak 4. sjednice Vlade FBiH je najavljen za utorak, 12. svibnja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela na ispitivanje premijera FBiH Fadila Novalića i čelnika civilne zaštite Fahrudina Solaka

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Fena

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić te ravnatelj uprave Civilne zaštite tog entiteta Fahrudin Solak privedeni su u četvrtak na ispitivanje u sjedište Državne agenije za istrage i zaštitu (SIPA) u sklopu istrage o sumnjivoj kupnji bolničkih respiratora, objavili su lokalni mediji.

Zajedno sa premijerom Novalićem i Solakom koji je ranije suspendiran s dužnosti na ispitivanju je i Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke “Srebrena malina” kojoj je povjerena kupnja stotinu respiratora za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli kako bi ih se opremilo za liječenje teških pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Dvojica entitetskih dužnosnika kao i Hodžić već su ranije dali iskaze istraitelima nakon što je slučaj preduzelo Tužiteljstvo BiH.

Premijeru Novaliću policijski su istražitelji u srijedu oduzeli mobilni telefon kako bi vještačenjem provjerili s kim je i kada kontaktirao u vezi s nabavkom respiratora.

Sporni respiratori nabavljeni u Kini za 5,3 milijuna eura pokazali su se neupotrebljivima na bolničkim odjelima intenzivne skrbi a istraga treba utvrditi kako je “Srebrena malina” dobila posao za koji nije registrirana s obziom da je riječ o tvrtki čija je djelatnost prerada i uzgoj voća i povrća.

Ova je tvrtka posao dobile neposrednom pogodbom a ugovor o tome potpisao je Solak. (Hina)

Afera ‘Respiratori’ ne može se zataškati – Ugovor u banci krunski dokaz

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dvojica ubijenih u obračunu među ilegalnim migrantima

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Dva muškarca ubijena su u četvrtak u obračunu među ilegalnim migrantima kod Cazina u sjeverozapadnoj Bosni, potvrdili su u večernjim satima iz lokalne policije.

Migranti su se sukobili kod sela Šturlić u blizini granice s Hrvatskom a policiju je o tome izvjestio mještanin. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić potvrdio je kako je policijska ophodnja koja je poslana na teren na poprištu sukoba zatekla dvojicu muškaraca koji nisu davali znakove život.

“Na tijelu su imali vidne ozljede nanesene hladnim oružjem”, kazao je Šiljdedić.

Policija je utvrdila i kako je u ovom sukobu veći broj migranata ozljeđen.

Županijski ministar unutarnjih poslova Nermin Kljajić kazao je kako u tom dijelu BiH imaju sve većih problema s migrantima koji tamo počinju masovno dolaziti.

“Posljednjih dana primjetno je i da velik broj migranata dolazi iz Republike Srpske. Mnogo ih se nalazi u šumama, a ima više od 30 postavljenih šatora. Samo na području Tržca se nalazi oko 500 migranata”, kazao je Kljajić kako ga citira portal “Dnevnog avaza”. (Hina)

Zašto migranti pale kuće?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari