Connect with us

Kolumne

Pokušaj spašavanja Amerike ili prijenos iskustva nezamjenjiva “Vic mahera”

Objavljeno

on

Nakon završetka parlamentarnih izbora u rujnu 2016. godine hrvatski građani pomislili su kako je Stjepan Mesić završio svoju političku karijeru budući da birači nisu prepoznali njegove poruke koje je odašiljao u predizbornoj kampanji što se na kraju rezultiralo poražavajućim rezultatom po njega u I. izbornoj jedinici. Od ukupnog broja birača koji iznosi 334.179 u navedenoj izbornoj jedinici glasovanju je pristupilo 200.180 birača od čega je Stjepan Mesić dobio 5.130 preferencijalnih glasova odnosno 6.61% ukupnog broja glasača “Narodne koalicije”.

Za posljednjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ, prvog predsjednika Vlade RH, predsjednika Sabora RH, predsjednika Republike Hrvatske u dva mandata koji se umirovio 2010. godine i osnovao Ured bivšeg predsjednika RH na uštrb državnog proračuna koji danas troši više nego što je to dozvoljeno zakonom, svakome pa i Stjepanu Mesiću trebalo je biti jasno kako bi shvatio da su se njegovih savjeta zasitili hrvatski građani što su rezultirali posljednji izbori. Ali on odlazi preko oceana nudeći svoje znanje i iskustvo novoizabranom američkom predsjedniku Donald Trumpu kao desetogodišnji predsjednik jedne male europske države. Pritom zaboravlja da se od stare slave ne živi što su mu jasno naznačili hrvatski građani na izborima iz rujna.

Svrsishodno njegovim prethodnim funkcijama koje je obnašao mišljenja sam da nitko nema ništa protiv čestitke koju je uputio Stjepan Mesić što nalaže i sama pristojnost u skladu sa funkcijama bivših državnika, ali kada savjete i znanje nudi osoba koja protiv sebe nije imala združeni establishment i mainstream medije, dapače davali su mu prostora što se najbolje vidjelo prilikom orkestriranog rušenja prvog potpredsjednika bivše Vlade RH u krajnjoj liniji zvuči neuvjerljivo, a da ne govorimo kakve savjete može nuditi osoba koja je bila na čelu malene europske države koja se nalazi na trećem mjestu granice siromaštva u EU.

Ne vidim niti jednu poveznicu prema kojoj bi Stjepan Mesić mogao pružiti savjete novoizabranom američkom predsjedniku Donald Trumpu, jer ako promatramo sa aspekta Državnog ureda za reviziju koji je utvrdio da je Mesićev Ured lani iz državnoga proračuna uprihodovao 775 tisuća kuna, a potrošio 780 tisuća kuna, sa takvim poslovanjem Donald Trump nikada ne bi stvorio bogatstvo koje se procjenjuje na 3.5 milijarde dolara. Stavite se sami u poziciju ako ne platite račun vezan za kućanstvo već idući mjesec stiže vam opomena uz pokretanje postupka ovrhe bilo da je riječ o računu u visini od 20 kn ili višem, a ne da poslujete sa većem rashodovnom nego prihodovnom stranom tijekom cijele godine ne znajući to dok revizija ne utvrdi.

Nadalje Donald Trump najavio je borbu sa korupcijom krenuvši od Washingtona, a osoba koja je ostala na obećanjima još iz predizbornih obećanja 2000. godine na temelju kojih je dobio izbore nakon smrti dr. Franje Tuđmana kako njegovim odabirom idemo u parlamentarnu demokraciju, osposobljavamo državne mehanizme, moramo iskorijeniti mito, korupciju i ratno profiterstvo, a zatim postavimo pitanje što se promijenilo od 2000. godine nadalje ako izuzmemo promjenu polupredsjedničkog sustava u parlamentarni sustav kada svatko u Hrvatskoj vidi da su državni mehanizmi inertni, a mito se nije iskorijenilo, dok za korupciju i ratno profiterstvo sudi se samo bivšem premijeru Ivi Sanaderu što znači da iskustvo i savjeti u tom smislu postaju bezidejni?

Nažalost Hrvatska je treća u svijetu i druga u Europi po korumpiranosti u poslovnom svijetu, rezultat je istraživanja koje je provela međunarodna revizorska kuća Ernst & Young 2013. godine. Istraživanje je provedeno među 3.500 menadžera i poslovnih ljudi u 36 zemalja svijeta. Istraživanje iz 2016. godine pokazuje kako je Hrvatska članica Europske unije s najvećom razinom korupcije u javnoj nabavi te s Rumunjskom i Bugarskom spada u najkorumpiranije države EU-a, pokazalo je istraživanje koje je naručio Europski parlament, a proveo institut RAND Europe. Postavlja se pitanje kakva nam je to država ostala iza mandata Stjepana Mesića i gdje je nestala sinergija između zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti jer u suprotnom ne bi Hrvatska zauzimala sam vrh prema navedenim istraživanjima u pogledu korupcije?

Promatramo li Donalda Trumpa sa aspekta konzervativca koji ima namjeru štititi nacionalne interese i podignuti zid na granici sa Meksikom, a pritom najavljuje deportirati dva do tri milijuna ilegalnih useljenika u SAD i to odmah nakon što preuzme predsjedničku dužnost ne možemo ga usporediti sa Stjepanom Mesićem koji je pokleknuo na terminu lustracije u punom smislu te riječi, a pritom zaboravio svoje ustaštvo do trenutka kada je postao osvjedočeni antifašist. Ako je mislio poentirati na temi kada se kao sukreator vanjske politike osobito zauzimao za intenziviranje odnosa s Ruskom Federacijom, ali i sa zemljama kao što su Kina i Indija mišljenja sam da novoizabrana američka administracija može samo uspostaviti kontakte bez posrednika pandan bivšem predsjedniku male europske države, a savjeti nezamjenjiva vic mahera mogli bi poslužiti vjerodostojnim hrvatskim političarima koji su ionako okruženi savjetnicima njegova kova i koji su bili prema načinu razmišljanja i politici koju provode skloniji lijevo liberalnoj politici protukandidatkinje dinastije Clinton koja je poražena upravo od konzervativnog republikanca kojem su interesi naroda ispred vlastitih. Najbolje pokazuje primjer odbijanja predsjedničke plaće u visini od 400.000 dolara u korist Domovine u odnosu na korištenje privilegiranih financijskih sredstava državnog proračuna u visini od 775.000 kn u svrhu prijenosa znanja i iskustava nakon predsjedničkog mandata.

Već sada treba očekivati da će Trumpov trijumf osnažiti europske političare koji se također temelje na ogorčenju i strahu. Italija, Sjedinjene Države Amerike, Velika Britanija, Nizozemska, Švedska i Francuska zemlje su u kojima su, upravo tim redom, najviše pretrpjeli i izgubili pripadnici srednje klase i gdje jačaju političari koje, pomalo olako, svrstavamo u folder populizma. Brexit, Trumpova pobjeda, Beppe Grillo, Marine Le Pen, nizozemski zahtjev za referendum o izlasku iz Unije – to su, zajedno uzevši, simptomi političkih promjena, nametnutih rezultatima krize, koja je spiskala optimizam detoniran rušenjem Berlinskog zida, a tu se svakako percepcija viđenja stvari „Vic mahera“ ne bi uklopila, jer i sami znamo kako hrvatska srednja klasa živi danas tj. na rubu siromaštva dok političari Mesićeva kova uživaju potporu establishmenta i mainstream medija.

Sanjin Baković/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR