Connect with us

Iz Svijeta

Pola milijuna britanskih radnika u najvećem jednodnevnom štrajku u desetljeću

Objavljeno

-

Foto: EPA

U Britaniji u srijedu traje najveći štrajk u desetljeću, do pola milijuna ljudi štrajka zbog plaća, poslova i radnih uvjeta.

Članovi sedam sindikata uključeni su u štrajk koji utječe na škole, sveučilišta, vlakove i autobuse.

Tisuće škola zatvoreno je na jedan dan zbog štrajka Nacionalnog sindikata obrazovanja (NEU), iako su mnogi roditelji tek u srijedu ujutro saznali hoće li njihova djeca morati ostati kod kuće.

Državni službenici, strojovođe i vozači autobusa te sveučilišno osoblje također su prekinuli rad u najvećem jednodnevnom štrajku u desetljeću.

Sudionici štrajka okupili su se ispred željezničkih kolodvora, škola, vladinih ministarstava i sveučilišta širom zemlje, a sindikati kažu da dobivaju snažnu potporu javnosti.

Štrajka više od 100.000 članova sindikata javnih i komercijalnih usluga (PCS), uključujući osoblje granične službe u lukama i zračnim lukama.

Kongres sindikata (TUC) je u međuvremenu frustriran vladinim kontroverznim planovima za novi zakon o minimalnoj razini usluge tijekom štrajka.

Peticija protiv zakona, koju je potpisalo više od 200.000 građana, bit će predana u ured premijera.

Glavni tajnik TUC-a Paul Nowak rekao je kako se nada da će prosvjedi i štrajkovi u srijedu poslati snažnu poruku vladi o ogorčenosti sve većeg broja radnika.

Grupe koje predstavljaju roditelje objavile su zajedničku izjavu potpore učiteljima koji štrajkaju.

Izjava – koju su potpisale roditeljske organizacije Save Our Schools, Rescue Our Schools, Let Our Kids Be Kids, Special Needs Jungle i Square Peg – jasno pokazuje da roditelji podržavaju učitelje u njihovu zahtjevu za “poštenom plaćom”.

Skupine kažu da dijele zabrinutost prosvjetnih radnika da je obrazovanje djece narušeno zbog nedostatka kvalificiranih nastavnika i promjene osoblja, te pozivaju vladu da se uključi u pregovore sa sindikatom o nagodbi kako bi se izbjegao štrajk. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari