Pratite nas

Najave

Polaganje žrtava Hude Jame u zajedničku spomen-kosturnicu u Teznom i oproštaj od njih

Objavljeno

na

Premijera dokumentarnog filma „Huda jama, strogo čuvana tajna“ i posljednji oproštaj od žrtava

Huda Jama je naselje u sastavu općine Laško u Sloveniji. Blizu naselja nalazi se rudnik Huda jama u čijem sklopu je rudarsko okno Barbarin rov, mjesto na kojem je počinjen jedan od najvećih zločina u svijetu neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Jugo-komunistička vojska (partizani – I. bataljun KNOJ-a pod vodstvom Benjamina Žižmana) likvidirala je oko 3000 nedužnih ljudi među kojima je bio veliki broj civila – djece, žena i staraca.    Kako se za ovaj zločin ne bi saznalo pristup grobnoj jami zazidali su sa deset pregrada između kojih su nasuli sipinu i zemlju. Prema podacima do kojih je došao publicist, istražitelj arhiva UDB-e i masovnih zločina jugo-komunističke vojske Roman Leljak, u ovom stratištu okončalo je život u stravičnim mukama oko 2000 Hrvata, 700 Slovenca i 300 Nijemca. Bili su živi zazidani.

Od trenutka saznanja pa se do danas Leljak i članovi njegovog istraživačkog tima nailazili su na čitav niz prepreka i problema. Najveće probleme pravili su mu upravo oni koji su taj zločin počinili pokušavajući na sve moguće načine zaustaviti ovo istraživanje i izbjeći zasluženu kaznu.  Nailazio je na čitav niz administrativnih blokada, zabrana pa sve do prijetnji no to ga nije pokolebalo. Sve što je ova istraga pokazala i kroz sve što je proživljavao tijekom istrage Leljak je sažeo u šezdeset minutni dokumentarni film „HUDA JAMA, STROGO ČUVANA TAJNA“ kako bi istina o ovom monstruoznom zločinu ostala zabilježena.

Čast nam je pozvati Vas na premijeru dokumentarnog filma Romana Leljaka „HUDA JAMA, STROGO ČUVANA TAJNA“  koje će se održati 25. listopada 2016. u Zagrebu, Dvorana Vijenac, Kaptol 29a s početkom u 19,00 sati.  Film će predstaviti:

dr. sc. Josip Jurčević – povjesničar, znanstveni savjetnik

Roman Leljak  – autor filma, slovenski publicist

Trajanje filma: 60 minuta

Organizator: HRVATSKI KLUB

Prije i nakon premijere možete nabaviti

primjerak filma po vrlo povoljnoj cijeni.

Ulaz je slobodan.

Samo dva dana nakon premijere filma obavit će se polaganje žrtava HUDE JAME u zajedničku spomen kosturnicu u spomen parku na groblju Dobrava u Teznom. Oproštaj i pokop obavit će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Slovenije gospodina Borut Pahora. Program događanja će biti slijedeći:

tezno27.listopada 2016. Tezno – Maribor

10,00 – 13 sati – poklon žrtvama na groblju Dobrava u Teznom

14,00 –            – Sv. Misa zadušnica u katedrali u Mariboru

16,00 –            – opraštanje od žrtava na groblju Dobrava

Sedamdesetijednu godina nakon ovog strašnog zločina žrtve će konačno biti pokopane na dostojanstven način. Kako će cjelokupni događaj biti pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Slovenije na njemu će biti nazočna i predsjednica Republike Hrvatske. Nadamo se da će događanju pribivati i drugu visoki dužnosnici Hrvatskog Sabora i Vlade Republike Hrvatske. Ne dopustimo da kojekakvi zlonamjerni napisi u tiskovinama umanje značaj ovog događaja i utječu na njegov tijek. Oni koji to čine žele unijeti razdor između naroda Slovenije i Hrvatske no to im neće poći za rukom. Zato dođimo  u što većem broju i zajedno s našim predsjednicima ostanimo tijekom cjelokupnog događanja pokazujući tako na dostojansven način pijetet svim žrtvama kao i prijateljstvo naša dva naroda. Republika Slovenija i Republika Hrvatska su oduvijek u prijateljskim odnosima i to nikakva zlonamjerna ideologija neće promijeniti, Dokaz tome je upravo to što je Republika Slovenija preuzela cjelokupnu  brigu i financiranje ovog dostojanstvenog oproštaja sa žrtvama među kojima ima najveći broj Hrvata.

maribor-kat

Pozivamo Vas da dođete i svojim prisustvom odate počast svim žrtvama na dostojanstven način, u skrušenoj molitvi s nadom da se ovakvi zločini nikada više ne ponove.

Radujemo se Vašem dolasku. Povedite i prijatelje.

HRVATSKI KLUB

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Dođite na promociju knjige: “General Praljak”

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara ima čast pozvat Vas u utorak 21. studenog 2017. godine u 19 sati u Dvorani Vijenac, Kaptol 29a, Zagreb na predstavljanje knjige dr. sc. Miroslava Međimorca i akademika Josipa Pečarića GENERAL PRALJAK.

O knjizi će govoriti mons. dr. Vlado Košić biskup sisački, ugledni novinar i publicist  Mate Kovačević,  akademik Dubravko Jelčić, dr. sc. Miroslav Međimorec i akademik Josip Pečarić.

Voditeljica predstavljanja Zorica Gregurić.

Radujemo se Vašem dolasku!

facebook komentari

Nastavi čitati

Najave

Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka

Objavljeno

na

Objavio

“Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka” naziv je knjige čija će se promocija u organizaciji Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta održati u Kristalnoj dvorani hotela Westin u utorak 14.studenoga s početkom u 18:00sati.

Knjiga prikazuje povijesni kontekst i neposredne okolnosti nastanka agresije na Vukovar i Hrvatsku, a utemeljena je na osnovu 280 literaturna izvora.

Urednik knjige je Ante-Zvonimir Golem, a izdavanje knjige inicirao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža.

„Htio sam to barem djelomično ispraviti i ispričati priču o bolnici, liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, vozačima hitne pomoći, logističarima i svima onima koji su u najtežim uvjetima spašavali ljudske živote. Zašto svjetionik? Bolnica je nudila spas i utočište, prema njoj se orijentiralo i u nju se s nadom gledalo, posebno na kraju, kada je pao grad. Tada je doista sličila na svjetionik; osamljena, štitila je sve one koji su se u njoj zatekli” piše autor Ivo Lučić.

„Ta ljudska dimenzija obrane Vukovara zanemarena je, zanemareni su liječnici i bolničko osoblje, pa sam odlučio o njima pisati u kontekstu ukupnih povijesnih zbivanja na hrvatskome istoku. Kako je u recenziji knjige o vukovarskoj bolnici.” napisala je dr. Vesna Bosanac.

Uz autora dr.sc. Ive Lučića knjigu će predstaviti Andrija Hebrang, Vesna Bosanac, Darko Vitek i Nino Raspudić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari