Connect with us

Hrvatska

Polemika o datumu izbora potvrđuje opravdanost Karamarkove inicijative

Objavljeno

on

HDZ smatra da je polemika vezana uz mišljenje posebnog savjetnika predsjednice Republike za ustavnopravna pitanja Vladimira Šeksa kako bi svaki datum parlamentarnih izbora nakon 6. prosinca bio neustavan potvrda opravdanosti inicijative predsjednika stranke Tomislava Karamarka za konsenzusom oko fiksiranja datuma parlamentarnih izbora.

[ad id=”68099″]

“Ta polemika samo je još jedna potvrda opravdanosti inicijative predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka za konsenzusom u vezi fiksiranja datuma izbora”, rekao je Hini glasnogovornik stranke Ivan Jabuka.

Predsjednik HDZ-a prošloga je tjedna potvrdio Hini da HDZ u Hrvatskom saboru namjerava pokrenuti inicijativu za definiranje krajnjeg datuma za raspisivanje i održavanje parlamentarnih izbora.

Dodao je kako će za ostvarenje te inicijative nastojati postići konsenzus i etičko suglasje parlamentarnih stranaka. “Nužno je postići suglasnost tako da onaj tko obnaša vlast ubuduće ima zadan krajnji rok do kojeg mora obznaniti krajnji datum za raspisivanje, odnosno održavanje izbora, kako bi novoizabrana vlast nesmetano i na vrijeme mogla donijeti proračun”, kazao je Karamarko koji smatra da za to ne treba mijenjati Ustav.

Vladimir Šeks izjavio je medijima da je krajnji rok za održavanje izbora 6. prosinca i najavio da će predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović štititi Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi posljednji zadani ustavni rok. “To nije siječanj ili veljača, kako se često govori. Krajnji je rok 6. prosinca”, rekao je Šeks.

Nekoliko ministara u Vladi u srijedu je odbacilo Šeksovu tvrdnju o krajnjem roku za održavanje parlamentarnih izbora, poručivši da će o tome odlučiti predsjednici koalicijskih stranaka, ali nisu otkrili kada će se izbori održati.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari