Connect with us

BiH

Policija blokirala Talgo vlak i migrantima onemogućila put do Bihaća

Objavljeno

on

Foto: Anadolija (arhiva)

Pripadnici Jedinice za podršku MUP-a Unsko-sanske županije dočekali su u mjestu Bosanska Otoka kod Bosanske Krupe, pola sata prije ponoći, Talgo vlak sa grupom od 130 migranata koja je u poslijepodnevnim satima krenula iz Sarajeva prema Bihaću.

Specijalci su u ovom naselju nakon što je vlak stao na stanici blokirali Talgo vlak i migrantima onemogućili nastavak vožnje do Bihaća, piše Klix.ba. “Zaustavljanje migranata u Otoci tek je prvi korak u akciji koja će trajati cijelu noć.

Policajci su naprosto “živi štit” da migranti ne prođu dalje na područje USŽ obzirom da je na razini županije donesena odluka o maksimalnom broju kapaciteta za migrante u USŽ,a taj broj je odavno premašen”, kazao je za Klix dobro upućen policijski izvor.

“Presretanje” vlaka na granici USŽ nakon što iz Blatne, posljednjeg naselja u entitetu Republika Srpska, uslijedilo je nakon što je došao u Bosansku Otoku, veliku mjesnu zajednicu Bosanske Krupe. To je postala uobičajena višemjesečna aktivnost krajiških specijalaca.

Migranti će pokušavati pod okriljem noći, pješice, angažirajući motorna vozila i na druge načine proći policijske patrole. Njihov cilj je samo jedan – da se preko pograničnog područja Bihaća na bilo koji način dokopaju područja Hrvatske odnosno Europske unije.

Naime, Talgo vlak je oko 17 sati krenuo iz Sarajeva, nakon toga se u 21 sat zaustavio na željezničkoj stanici u Banjoj Luci, a migrantima nije bilo dozvoljeno da napuštaju stanicu. Prostor su osiguravali pripadnici MUP-a RS. Grupi migranata se u Banjoj Luci priključilo još njih deset.

 

BiH planira angažirati vojsku na granici sa Srbijom zbog migranata

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari