Connect with us

Kronika

Policija najavila optužni prijedlog protiv dvije osobe sa skupa HOS-a

Objavljeno

-

foto HINA

Na obilježavanju 32. obljetnice osnutka 9. bojne HOS-a Rafaela viteza Bobana u ponedjeljak kod spomenik te postrojbe u Splitu govornici su branili pozdrav “Za dom spremni” te govorili da su zločini u Hrvatskoj počinjeni pod zvijezdom petokrakom, a policija je najavila optužni prijedlog protiv dvije osobe.

Splitska je policija večeras izvijestila kako je na temelju dosadašnjeg istraživanja utvrđeno da je na tom skupu došlo do narušavanja javnog reda i mira upućivanjem poruka-uzvika neprimjerenog sadržaja na javnom mjestu.

“Temeljem utvrđenog činjeničnog stanja protiv dvije osobe će se zbog sumnje da su ostvarile obilježja prekršaja iz čl. 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira podnijeti optužni prijedlog”, priopćeno je iz splitske policije.

Jedan od ratnih zapovjednika te postrojbe Miće Ćuk je istaknuo kako je tijekom Domovinskog rata imala oko 2500 pripadnika od kojih je više od 300 ozlijeđeno, 46 poginulo, a sada se u javnosti prikazuje negativno. Kazao je kako pozdrav “Za dom spremni” smeta neprijateljima Hrvatske i ljubiteljima zvijezde petokrake.

“Pitamo se tko je stvorio hrvatsku državu – Pupovac, Furio Radin, Kajtazi, NATO, UEFA, FIFA, Bruxelles, Soroš? Ma koga se mi to plašimo, hrvatska država je stvoren krvlju hrvatskih branitelja koji su bili za dom spremni i još su uvijek za dom spremni”, kazao je Ćuk. “Ovaj časni pozdrav smeta i nekim tzv. našima” ali, dodao je, “mi ćemo zauvijek biti za dom spremni.”

On je svoj govor završio uzvikom “Za dom” nakon čega su nazočni pripadnici te postrojbe korski uzviknuli “spremni”.

U govorima su se, među ostalim, čule kritike na račun aktualne vlasti kojoj je zamjereno što dopušta, kako je rečeno, da Pupovac vlada Hrvatskom, piše HINA.

Podsjetimo, pokraj spomenika poginulim pripadnicima – a bilo ih je 46 – i čitavoj postrojbi, okupilo se oko dvjesto (ili nešto više) Splićana, veterana, gostiju i drugih, obilježavajući 31. obljetnicu osnutka IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”, izražavajući sućut članovima obitelji nastradalih i poručivši kako se odreći neće svojeg ratnog znakovlja, naziva postrojbe i pozdrava “Za dom – spremni”, piše Slobodna Dalmacija.

Njihov ratni zapovjednik, umirovljeni pukovnik Marko Skejo, bio je na skupu. Kao i obično. Uređen ko za mimohod, u svečanoj crnoj odori sa svim insignijama. Ali nije izlazio za govornicu, nije se obraćao postrojenim bojovnicima ni davao izjave. No je zapalio svijeću i položio cvijeće pod spomenik.

Pred mikrofon je zato istupio njegov nasljednik na čelu bojne, umirovljeni bojnik Miće Ćuk:

“Prikazuju nas kao negativce, a samo smo časno i ponosno branili svoj dom. Zna se kome smeta pozdrav “Za dom – spremni”, smeta neprijateljima Hrvatske i ljubiteljima crvene zvijezde petokrake. I ne samo njima, smeta i nekima, takozvanim – našima. Kad se branio Dubrovnik i Vukovar, Srđ ili Škabranja, tada “Za dom – spremni” nije smetao nikome. Bili smo ponosi i uzdanica obrane Hrvatske od srpskog agresora!

Poručio je da se “trebaju sramiti svi oni koji danas pljucaju i negiraju HOS”, a ne oni, “ponosni ratnici”, koji su “bili i zauvijek će biti za dom spremni, za obranu naše domovine”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari