Connect with us

Pregled

Policija objavila snimku upada u luksuznu vilu u kojoj su bili zatočeni Kinezi

Objavljeno

on

MUP je objavio rezultate velike kriminalističke istrage u sklopu koje su otkrivena dva ilegalna ‘pozivna centra’ za računalne prijevare na širem zagrebačkom području.

Uhićena su dvojica hrvatskih i dvojica kineskih državljana te osumnjičeni da su lani od rujna trgovali ljudima i zatočili najmanje 59 kineskih državljana, koje su iskorištavali za računalne prijevare njihovih sunarodnjaka.

Prvoosumnjičenog 48-godišnjeg državljanina hrvatska policija sumnjiči da je na širem području Zagreba unajmio dvije kuće od 800 i 400 metara četvornih, opremljene minimalnim uvjetima za stanovanje, internetskom vezom i elektroničkim uređajima. U kućama su bili improvizirani pozivni centri. Ondje je prvoosumnjičeni smjestio veći broj žrtava trgovanja ljudima koje je drugoosumnjičeni 51-godišnjak iz Zagreba na legalan način prevezao iz Slovenije u Hrvatsku. Izjavio je to na konferenciji za novinare pomoćnik glavnog ravnatelja policije Ante Gudelj.

U akciju je uključena i slovenska policija jer su pozivni centri bili i u Mariboru i Ljubljani, dodaje MUP.

Uz obećanje da će biti vraćeni njihovi dugovi, žrtve su vrbovane s područja NR Kine i dovedene najprije u Sloveniju, a zatim  u Hrvatsku. U tzv. pozivnim centrima nadzirali su ih ‘domaćini kuća’, osumnjičeni 27-godišnji i 38-godišnji kineski državljani.

Počinitelji su žrtvama oduzeli osobne isprave, čime su i onemogućili slobodu kretanja i komuniciranja, a prijetnjama su ih prisiljavali da čine računalne prijevare na štetu državljana Kine. Nakon što je policija prikupila dovoljno inkriminirajućih podataka, u četvrtak je istodobno upala u dva objekta na području zagrebačke i krapinsko-zagorske policije, gdje je pronašla veću količinu isprava oduzetih od žrtava, mobitela, bankovnih kartica i računa te veću svotu novca. U jednom objektu policija je zatekla 19 državljana Kine, a u drugom 42.

Pomoćnik načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Krunoslav Horvat rekao je da su žrtve kineski državljani vrbovani obećanjima o brzoj i lakoj zaradi činjenjem legalnih poslova, vraćanjem dugova, a u nekim slučajevima i prijetnjama. Pretraga objekata je provedena tijekom noći jer je policija žrtve htjeli zateći na mjestima na kojima su te prijevare činili. Kriminalističko istraživanje predstavlja izazov za hrvatsku policiju jer se ona dosad nije susretala s takvim oblicima kriminaliteta, rekao je Horvat.

Policija je osumnjičene kazneno prijavila županijskim državnim odvjetništvima u Zagrebu i Velikoj Gorici.

Od dvojice hrvatskih počinitelja jedan je bio kazneno evidentiran, i to zbog nedjela protiv spolnih sloboda. U toj istrazi hrvatska policija imala je dobru suradnju s kineskom i slovenskim policijom, ali i s Crvenim križem, gdje je žrtvama pružena odgovarajuća pomoć.

Županijski državni odvjetnik u Velikoj Gorici Dražen Diklić rekao je da je protiv dvojice Hrvata određen istražni zatvor i da je u tijeku ispitivanje dvoje kineskih državljana.

Konferencija za novinare izazvala je pozornost i kineskih novinara. Odgovarajući na pitanje dopisnika novinske agencije Xinhua, predstavnici hrvatske policije rekli su da je u suradnji s policijom NR Kine provođena istraga te da su uhićeni državljani Kine s područja Tajvana.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari